Bij weekblad Voetbal International loopt statisticus Michel Abbink rond. Hij zette van het afgelopen halve seizoen van alle clubs de cijfertjes neer en gaf er leuke namen aan. ITWM pikt de Sparta-gerelateerde statistieken eruit. Zo staat onze club laatste in de strijd om de Balbezit-bokaal, maar bovenaan in De Soll Campbell-cup.

De Eredivisie-Awards kopt VI boven een spread met allerlei statistieken verpakt in leuke bokalen en lintjes. Er wordt begonnen met het VI-klassement Speler van het Jaar. Zo op de helft van het seizoen vinden we in de top 20 geen Spartanen terug. Er zitten voornamelijk spelers van Ajax, AZ, SC Heerenveen, Willem II en PSV in de top. Mohamed Ihattaren staat met een gemiddeld cijfer van 6,86 helemaal bovenaan.

Bij trainer van het jaar scoort Sparta met Henk Fräser wel. Gedeeld vierde, met Danny Buijs (FC Groningen). Cijfer: 6,22. In De Ten Rouwelaar-trofee, die staat voor spelers die nog geen minuut misten dit eredivisieseizoen, treffen we één Spartaan aan. Onze verdediger Jurgen Mattheij miste nog geen minuut in de competitie. Ook hij peert eerder een bal naar voren dan op balbezit te spelen. Want in de Balbezit-bokaal staat onze club helemaal onderaan met een gemiddelde van 40,39% balbezit. Boven ons staat Fortuna met 42,77 procent balbezit, maar balbezitpercentages leveren geen punten op. Dus dit is louter voor de statisticus, die van de ronde percentagetekens al een half stijfje krijgt. Enfin.

Sparta dingt wel mee naar de Inzaghi-inscriptie. Die gaat naar de speler die het vaakst buitenspel staat. Ragnar Ache staat vijfde met inmiddels 13 keer buitenspel. Diezelfde Ache staat helemaal bovenaan in De Soll-Campell-cup. Gewonnen luchtduels. Onze lange aanvaller won 90 kopduels, eentje meer dan Vangelis Pavlidis van Willem II. Aanvoerder Adil Auassar gaat op voor De Pepe-prijs. De speler met de meeste overtredingen. Auassar heeft er al 35 gemaakt en staat op de 4e plaats. Eerste is Pol Llonch van Willem II met 39 overtredingen.

In De Faas Wilkes-winstpremie komen we ook een Spartaan tegen. Deze prijs is voor de speler met de meest succesvolle dribbels. Ja, wat er tegenwoordig allemaal niet wordt bijgehouden. Met 61 dribbels staat Dervisoglu op plek 2. Als laatste doen twee Sparta-spelers ook nog mee in de Ricky van den Bergh-beker (!). Het aantal keer schieten op lat of paal. Met drie spetters staan Ache en Harroui met veel andere Eredivisie-spelers op een derde plek.

Dit alles voor wat het waard is.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties