affiche Sparta Zuid

De enige derby van Nederland staat vandaag op het programma. Feyenoord komt op bezoek. Iedere Spartaan denkt terug aan prachtige eerdere edities van Sparta – Feyenoord. Met als meest recente de 1-0 in 2017 van Mathias Pogba. Diezelfde Pogba volgt Sparta nog op de voet en heeft aangegeven ooit terug te willen komen in zijn naar eigen zeggen ‘mooiste tijd in zijn carrière’.

Nu staat er veel meer op het spel dan alleen een wedstrijd winnen van de grote rivaal. Sparta kent een slechte seizoenstart en zit in de hoek waar de klappen vallen. Van Feyenoord winnen zal niet alleen drie punten betekenen, maar ook een boost in het zelfvertrouwen. Henk Fräser heeft zijn tactiek volledig aangepast op de kwaliteiten van Feyenoord en begint met verrassende namen. Osman, Vito van Crooy en Jans verdwijnen op de bank. Hiervoor brengt hij Emegha, Abels op het middenveld en Masouras op rechtsback in de plaats. 

Tamme eerste helft

Sparta liet zien alles te geven tegen Feyenoord. De sfeer zat er op Het Kasteel uitstekend in en de supporters waren vandaag luidkeels om Sparta naar vóóruuuhh te helpen. Ondanks het onschadelijk maken van de gehele voorhoede van Feyenoord, creëerde Sparta ook niet veel. Een eerste helft met enorm weinig kansen was vooral te danken aan de onkunde voorin van Sparta en de sterke defensie van Sparta, met voorop Tommy Beugelsdijk. De eerste echte kans was voor Feyenoord in de 34e minuut. Na een afgeslagen corner was Smeets ontzettend nonchalant en verspeelde hij de bal op de rand van de zestien aan Jahanbakhsh. Diezelfde Jahanbakhsh wist Smeets vervolgens te poorten en schoot keihard op doel. Okoye had een geweldige reflex op die bal en voorkwam de 0-1. Niet veel later ontstond een grote kans voor Sparta. Thy zette op rechts geweldig door en gaf hoog voor. De afvallende bal kwam voor de voeten van Auassar. Zijn schot werd van richting veranderd en Bijlow wist de bal net over het doel te tikken. Vlak voor rust werd Feyenoord nog gevaarlijk uit een corner, maar Okoye wist wederom goed te redden. Hierdoor rustte Sparta met een 0-0 tussenstand. 

Feyenoord viel tegen en het was veel minder tegenhouden dan verwacht. Sparta mocht zelfs combineren en geregeld de aanval zoeken. Helaas was dit vaak zonder succes. Iedereen zag dat Feyenoord op deze wijze zeker te kloppen was. Eén goede bal zou voldoende moeten zijn om de winst hieruit te slepen.

Tegenhouden

In het begin van de tweede helft probeerde Zuid de wedstrijd naar zich toe te trekken en had het wat meer overwicht. Hieruit ontstond één gigantische kans voor Feyenoord. Sinisterra was er één keer volledig doorheen en legde de bal af op Linssen. Okoye wist met zijn benen de bal te keren en het gejuich klonk vanuit Het Kasteel. Wat-een-redding!

Hierna wist Sparta zich te herpakken en leek de tweede helft enorm op de eerste helft. Voorin machteloos. Mede door Trauner en Senesi, die niet te kloppen waren. Daarnaast bleef Sparta achterin ijzersterk staan. Op enkele momenten na kwam Feyenoord hier niet doorheen.

Sparta kreeg in de tweede helft eigenlijk één echte kans. Tien minuten voor tijd kreeg Mijnans de bal na goed doorzetten van de ingevallen Engels. Vanuit de stuit nam Mijnans de bal op zijn pantoffel. Zijn schot ging rakelings naast het doel. 

Domper

Net toen Sparta een punt uit de wedstrijd zou slepen ging het mis. De laatste corner van Kökcu werd voor het doel geslingerd. De bal belandde bij de ingevallen Dessers en hij schoot in de 92e minuut de 0-1 binnen. Het stadion vol met debielen, sponsoren en ESPN-analisten ging uit zijn plaat. Enorm zuur en enorm veel pech voor Sparta, waar de gifbeker nog niet leeg is. De wedstrijd eindigde in een teleurstelling en na afloop kregen de spelers van Sparta nog een terecht applaus van de supporters. Aan de andere kant vierde Feyenoord feest en liet zich voor het eerst horen. ‘Het legioen’ liet vandaag weer zien ontzettend overschat te zijn. 

Helaas geen punt aan deze wedstrijd over gehouden, maar van basisdebutant Masouras mag gezegd worden dat hij niet slecht speelde. Op enkele verkeerde passjes na speelde Masouras degelijk en vol inzet. Hij liet zien behoorlijk snel te zijn en had Sinisterra eigenlijk in zijn zak. Overigens speelde heel de basis een sterke wedstrijd. De enige kritiek die geuit kan worden is op de wisselvallige Smeets. Zijn manier van spelen (of zijn instelling?) liet de wenkbrauwen af en toe fronzen op Het Kasteel. Geen echte drive om de bal af te pakken, wandelend over het veld en nonchalante passjes gaven irritatie op de tribune. Buiten dat had Sparta absoluut een punt verdiend, alleen is de grootste zorg de voorhoede. Ook deze keer werden er amper kansen gecreëerd en liep het voorin uiterst stroef. Volgende week volgt een nieuwe kans, ditmaal in Tilburg. Koop allemaal een kaartje en steun Sparta in Tilburg net zoals de steun die vandaag werd gegeven aan de spelers. Laat dit de duw in de rug zijn die Sparta nodig heeft om (doel)punten te maken/pakken!

Abonneer
Abonneren op
223 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties