Sparta komt vandaag met een verklaring dat het afziet van een gang naar de rechter als het gaat om het gelijk krijgen inzake het afstaan van spelers in de interlandronde van volgende week. Dit doen ze na juridisch advies te hebben ingewonnen bij diverse instanties. Wie deze instanties allemaal zijn blijft op de werkgeversorganisatie FBO na onbekend.


Nieuwsbericht van Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam heeft na het verzoek tot het verplaatsen van de thuiswedstrijd tegen N.E.C. formeel antwoord gekregen van de KNVB dat het verzoek niet gehonoreerd wordt. Afgelopen dagen werd duidelijk dat speler Lars Veldwijk de volgende Spartaan is die de wedstrijd op 24 maart op voorhand niet mee kan spelen. Eerder zijn Deroy Duarte en Abdou Harroui (Jong Oranje) en Halil Dervisoglu (Turkije) opgeroepen. Daarnaast zullen Gregor Breinburg en Youssef El Kachati ook opgeroepen worden door respectievelijk Aruba en Marokko. De KNVB heeft voor het Nederlands Elftal Onder 19 jaar ook de spelers Bradly van Hoeven en Levi Bouwense in de voorlopige selectie opgenomen voor een toernooi. Voor het Nederlands Elftal Onder 18 jaar zijn spits Mohammed Tahiri en vleugelspeler Elayis Tavsan (speelde eerder dit seizoen al in het eerste elftal bij afwezigheid van internationals) opgeroepen voor een oefenwedstrijd. Dat houdt in dat ook vervangers van de afwezige spelers mogelijk niet kunnen uitkomen voor Sparta Rotterdam.

Na het formele antwoord uit Zeist heeft de club de afgelopen dagen bij diverse instanties juridisch advies ingewonnen om een rechtszaak te beginnen. Bij de werkgeversorganisatie FBO (Federatie van Betaald voetbal Organisaties) is tevens gevraagd in hoeverre een gang naar de rechter succesvol zou kunnen zijn. De afgelopen jaren zijn er meerdere procedures gevoerd bij de kortgedingrechter. Vrijwel in alle gevallen wint de KNVB deze zaken. Dat komt mede door het feit dat de rechter niet graag ‘op de stoel van de KNVB’ gaat zitten. Dit komt door de verenigingsstructuur van de KNVB, een rechter wil dat de leden van een vereniging (de clubs) zelf tot een oplossing komen. Daarnaast zal een rechter vaak terugverwijzen naar het maken van reglementswijzigingen, deze kunnen doorgevoerd worden via de algemene vergadering betaald voetbal. Mede naar aanleiding van bovenstaande is aan Sparta geadviseerd om in dit geval geen kortgeding aan te spannen.

Sparta Rotterdam heeft nogmaals aan de KNVB gevraagd om rekening te houden met de belangen van de club. Het betreft namelijk niet alleen de sportieve ambities van het eerste elftal (zo hoog mogelijk eindigen met het oog op eventuele instroom in de play-offs en promotie naar de Eredivisie), maar ook die van Jong Sparta in de Tweede Divisie. De doelstelling van Jong Sparta is om het spelen in de Tweede Divisie veilig te stellen. Hiervoor dient het als hoogste team te eindigen van de drie deelnemende beloftenteams. Een positie die nu ingenomen wordt met twee punten voorsprong op Jong Vitesse. Door het oproepen van al deze spelers komt naast de sportieve doelstelling van het eerste elftal ook die van het tweede elftal in gevaar. De KNVB heeft hierop bij Sparta aangegeven dat het alle mogelijkheden heeft onderzocht, echter dat het binnen de huidige reglementen én gemaakte afspraken niet mogelijk is om precedentwerking tegen te gaan. Het verplaatsen van de wedstrijd alsmede het niet selecteren van internationals is daarom geen optie, aldus de reactie van de KNVB.

Toekomst: Bij de besluitvorming in de Eerste Divisie is Sparta Rotterdam zoals bekend, net als de overige gedegradeerde clubs, geen partij geweest. Tijdens een bijeenkomst in december jongstleden is er een conceptvoorstel ingebracht om volgend seizoen de clubs zelf te laten bepalen of zij willen spelen tijdens interlandweken. Indien een club niet wil spelen in die periode zal die betreffende club een week later op maandagavond de wedstrijd inhalen. Sparta Rotterdam ziet vanuit sportief oogpunt hierin een verbetering ten opzichte van de huidige situatie. De definitieve keuze zal binnenkort door alle clubs individueel gemaakt worden in aanloop naar het vaststellen van het competitieprogramma 2019/2020.


Dat Sparta af ziet van een rechtszaak is nu dus duidelijk. Jammer is dat er niet aangegeven worden wie de andere bronnen zijn die adviseren om geen rechtszaak te beginnen. Andere clubs, waaronder onze buren op Zuid, schromen vaak niet om alle middelen in te zetten, waaronder rechtsmiddelen, en zijn hier vaak succesvol in. En ja, een zaak kan verloren worden, neemt dan niet weg dat je tot het uiterste bent gegaan, hetzelfde wat een technische staf en supporters ook van de spelers verwachten. Wie zijn Sparta’s adviseurs in deze die de rechtsgang niet aandurven? ITWM weet het niet, wellicht aan onze lezers om daar in de reacties op terug te komen…

Van Sparta mag wel verwacht worden dat men zich op 24 maart net even iets anders gedraagd dan normaal om de onvrede en aangedane onrecht nogmaals te uiten in de vorm van ludieke acties. Mogelijk moet Sparta eens denken aan een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid waarbij men net niet over de scheef gaat om puntaftrek of sancties te voorkomen. Niets doen en dit over laten waaien is niet fair naar supporters en sponsors die na de degradatie al weer snel hun portefeuille trokken om een seizoenskaart of businesspakket af te nemen. Zij betaalden een prijs om spelers als Veldwijk, Harroui, Duarte en al die andere afwezigen te zien voetballen. Het echte slachtoffer van de beslissingen uit Zeist zijn daarmee de mensen op de tribune of in de box. Sparta moet er alles aan doen om hun tevreden te houden. Het door Sparta naar buiten gebrachte statement kan wel eens onvoldoende zijn en houdt niets meer in dan dat wat een half jaar geleden op een forumavond voor supporters ook al werd gemeld.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties