Sparta heeft de competitiewedstrijd tegen Heerenveen kansloos verloren. De Friezen kwam geen moment in de problemen en freewheelden naar een 1-4 winst. Verdedigend en aanvallend was het prut wat Sparta liet zien. Na afloop van Sparta – Heerenveen staat Sparta op de zeventiende plaats op de ranglijst. Gezien het vertoonde spel is het een bescheiden wonder dat dat niet nog een plek lager is. Want hoe gaan we ooit punten pakken als de defensie open huis houdt en de aanval nauwelijks kansen creëert?

Vooraf was de grote vraag onder Spartasupporters of Benjamin van Leer onder de lat zou staan of de woensdag tegen ADO excellerende Maduke Okoye. Tegen de verwachting in koos Henk Fraser voor Okoye. De trainer had nog meer verrassingen in petto. Op Aaron Meijers na mocht de hele basis die woensdag een behoorlijke pot op de mat had gelegd starten. Dat betekende dat naast Okoye, ook Abels, Mijnans, Laros Duarte en Gravenberch aan de aftrap verschenen. Heylen begon in plaats van Meijers.

De Vlaamse centrale verdediger beschaamde het vertrouwen van zijn trainer, want hij speelde een draak van een wedstrijd. Datzelfde kon gezegd worden van zijn maatjes achterin: Vriends en Beugelsdijk. Sparta speelde inderdaad weer eens in de door Fraser zo geliefde (en door veel supporters vervloekte) 5-3-2-opstelling. Drie centrale verdedigers lijkt op papier extra zekerheid te geven, maar als alle drie die verdedigers te vaak te slap en te laat ingrijpen, maakt het niet uit of Sparta met twee, drie of negentien centrale verdedigers speelt. Het blijft ruk.

De aanval van Heerenveen genoot van het Spartaanse gekloot achterin. Meerdere keren wandelden de Friezen door de Spartaanse defensie. Voor rust al leidde dat drie keer tot een doelpunt. Had Okoye niet een paar puike reddingen gehad, was de schade nog groter geweest.

Het treurigste moment van Spartaanse zijde was een laks en onnodig terugspeelballetje van Bart Vriends halverwege de eerste helft. Heerenveen onderschepte de bal. Met meer geluk dan wijsheid werd een doelpunt voorkomen. Wel werd een hoekschop weggegeven. Heylen was zijn man bij die hoekschop volkomen kwijt en Heerenveen-speler Van Hecke knikte ongehinderd en zonder moeite binnen. Een minuut die de Spartaanse onmacht en onkunde schrijnend duidelijk maakte.

Kon Sparta dan hoop putten uit de aanval? Nee, die was ook machteloos. De laatste pass kwam eigenlijk nooit aan. De Friese keeper Mulder hoefde in de gehele eerste helft precies één keer te handelen. Een schotje van Gravenberch werd gestopt, al moet daarbij gezegd worden dat zijn schoonmoeder dat schot ook had gehouden. Geen normale kans werd afgedwongen en een Cruijffiaanse wijsheid luidt dat je kansen moet krijgen, om te kunnen scoren.

De eerste helft was wat Sparta betreft weer ‘Heylen met de pet op’. Nog voor de thee geserveerd werd, leek de wedstrijd gespeeld. Een wondertje à la de 4-4 tegen AZ was nodig om nog iets van de wedstrijd te maken.

Maar dat wonder zat er vandaag niet in. Sparta startte de tweede helft met iets meer gif, maar bij de eerste serieuze aanval van Heerenveen werd Henk Veerman gelanceerd en schoot hij vogelvrij de 0-4 achter de hulpeloze Okoye.

Na de 0-4 geloofde Heerenveen het wel en kabbelde de wedstrijd voort. Sparta wist zowaar twee keer gevaarlijk te worden. Thy en Harraoui raakten allebei de paal. Beide keren was daar een knappe redding van Mulder voor nodig. Buiten dat hadden de kijkers van Fox 1 net zo goed naar Rondom Tien of naar het testbeeld kunnen kijken. In de laatste actie van de wedstrijd mocht Thy vanaf de strafschopstip de eer redden, nadat Emegha in de zestien een duw in de rug had gekregen. De Duitse aanvaller faalde niet en bracht de eindstand op 1-4.

De laatste winstpartij van Sparta was eind juli. In een oefenwedstrijd werd TOP Oss verslagen. Sindsdien wist Sparta geen potje meer winnend af te sluiten. En, zoals eenieder die in het bezit is van een kalender kan beamen, is het inmiddels november.

Om er maar eens een kneiter van een cliché tegenaan te gooien: de komende twee competitiewedstrijden tegen RKC en ADO zijn cruciaal. Wil Sparta nog met iets van hoop de donkere wintermaanden in gaan, is winst een must. Met het slappe hap-voetbal dat Sparta vandaag vertoonde, gaat dat niet lukken. Er is werk aan de winkel. Veel werk.