Sparta won met 2-0 van FC Eindhoven. Het was een terechte overwinning. Goed, sprankelend of hartverwarmend was het niet, maar inmiddels wel 3 keer op rij gewonnen! En Kortsmit heeft ook 3 keer op rij de 0 gehouden.

Sparta speelde met Spierings, Auassar en Breinburg in de basis. Verder de inmiddels bekende namen, wat betekende dat Saksela gewoon in de basis stond en Dabo? Die bleef de hele wedstrijd op de bank. Nou ja, hij mocht nog wel wat warmlopen, maar dat was het dan voor hem.

Sparta – Eindhoven was een wedstrijd met een niet al te best niveau. Eindhoven bleek echt een zeer matig team, dat weleens bij de laatste 5 zou kunnen eindigen. Je zou eigenlijk hopen dat Sparta dit soort elftallen soms eens een kwartier per helft helemaal tureluurs zou spelen. Dat je als publiek eens flink op het puntje van je stoel kan genieten van een Sparta dat zo’n matig elftal met hoog tempo wegtikt. Maar helaas, dat zit er (tot nu toe) niet in. Het was in grote fases van de wedstrijd behoorlijk saai voetbal wat Sparta op de mat legde.

Toch was Sparta duidelijk de betere ploeg op het veld, met de eerste kans voor Veldwijk. Hij kwam echter niet tot een doelpoging, omdat hij struikelde over een uitstekende kunstgrasspriet. De aardig spelende Saksela kopte vervolgens uit een corner op goal; de bal belandde nog op de bovenkant van de lat ook, maar kwam niet in het doel terecht. De beste kans van de eerste helft kreeg Sparta nadat Drenthe aan de linkerkant op was gekomen, een voorzet gaf, maar Veldwijk schoot de bal helaas net naast. En 8 minuten voor rust schoot de wederom ijverig spelende Rayhi de bal over.

Eindhoven zette daar helemaal niets tegenover. 1 keer in de eerste helft kreeg Eindhoven een ‘bijna kans’ door een fout van Wuytens, maar daar bleef het dan wel bij. Wel ontsnapte Eindhoven nog aan rood in de eerste helft. Beetje geluk voor de Eindhovenaren.


Moeilijk begin tweede helft

Net als tegen Volendam werd ook tegen Eindhoven duidelijk dat Sparta gewoon veel betere spelers heeft dan de ploegen uit het rechterrijtje van de pilsssleague Keuken Kampioen Divisie. Zelfs als onze club matig speelt, zoals tegen Eindhoven het geval was, dan nog is Sparta een team dat veel meer gevaar brengt dan Eindhoven. De vraag is echter, is dit Sparta goed genoeg om mee te kunnen komen met ploegen als NEC, Twente en Go Ahead? Misschien uiteindelijk wel, maar dan moet het wel een stuk beter, want echt overtuigen deed Sparta niet. Eindhoven kroop de eerste 10 minuten na rust zelfs wat uit de schulp. De enige echte kans van Eindhoven had de Brabantse ploeg echter aan Kortsmit te danken. Onze keepert wilde een terugspeelbal wegtrappen, maar maaide over de bal heen. Gelukkig kon hij zijn blunder nog net herstellen en tikte hij de bal weg voordat een Eindhoven speler hem in het lege doel kon tikken. Het bleef op dat moment 0-0.


Veldwijk en 5-3-2

Het klasseverschil tussen Sparta en Eindhoven kwam veel te weinig tot uitdrukking op het veld. Saksela en Drenthe hadden soms best aardige aanvallende acties. Dat waren de ‘lichtpuntjes’ van het 5-3-2 systeem, waaraan veel spelers duidelijk nog niet volledig gewend zijn. De opbouw van achteruit daarentegen was wederom traag. Wie had gehoopt dat Auassar snelheid in de opbouw zou brengen, kwam van een koude kermis thuis. Eindhoven probeerde met name Vriends en Wuytens te laten opbouwen en Auassar speelde onopvallend, al maakte hij later nog wel de bevrijdende 2-0. Het 5-3-2 systeem zorgde er tegen Eindhoven voor dat de aanvallers maar moeilijk bereikt werden. Dervisoglu kan dan soms nog vanuit zichzelf iets proberen te creëren, maar aanvoerder Veldwijk mist de aansluiting vanuit het middenveld duidelijk. Het lekkere steekpassje tussendoor bleef achterwege. Rayhi is niet de speler die dit vaak doet. Spierings zou dit passje kunnen geven, maar hij moest meer teruggetrokken spelen, net als Duarte in eerdere wedstrijden. Al met al was de aanvoer vanuit het middenveld richting de aanval onvoldoende en daardoor leek Veldwijk wat ongelukkig over het veld te lopen. Fräser had de boel om kunnen zetten en kunnen kijken of met een ander systeem Veldwijk en Dervisoglu beter bereikt konden worden, maar Fräser haalde zijn aanvoerder er verrassend genoeg, maar ook weer niet onterecht, uit. Alhaft kwam erin. Een aanvaller voor een aanvaller dus, alleen een ander type. Sparta ging iets anders voetballen, met Dervisoglu in de spits en Alhaft die meer de rechtervleugel ging bezetten.


Zakelijk en terecht winnen

Fräser blijkt tot nu toe niet het type trainer die het nodig vindt dat een ploeg als Eindhoven in fases ‘bij de strot’ gepakt wordt. Geduld betrachten en dan verdiend en zakelijk winnen in een niet al te beste wedstrijd is voor hem voldoende. Dat zagen we al tegen Volendam en dat gebeurde ook nu. Alhaft viel niet slecht in en zijn dreiging vanaf rechts, leidde tot een lekkere actie (Breinburg draaide mooi weg) en een prima pass van Breinburg richting Drenthe. Drenthe schoot de bal uitstekend in, scoorde zijn eerste officiële goal in Sparta dienst en ging vervolgens helemaal uit zijn dak. Mooi voor hem! En mooi voor Sparta ook natuurlijk.

Een kritische kijker zal bij Drenthe zijn verdedigende acties opnieuw wat kanttekeningen plaatsen. Hij liet verdedigend teveel ruimte liggen, dekte ook nu weer tweemaal aan de binnenkant en is niet altijd even sterk in het 1 tegen 1 verdedigen. Maar tot nu toe komt Sparta ermee weg. En tegelijkertijd moet gezegd worden, aanvallend bracht Drenthe tegen Eindhoven genoeg. Hij stond met een voorzet aan de basis van de grootste kans van de eerste helft en scoorde de 1-0. Het leverde hem al met al de titel op van ‘man van de wedstrijd’.

De ‘zielepoten van de wedstrijd’ zaten overigens in het uitvak. Een stuk of 30 Eindhoven supporters vonden het nodig om het familievak te bedreigen, daar gingen de idioten zelfs een klein kwartiertje mee door. Wellicht zullen daar ook een paar Sparta supporters hebben gezeten die verbaal wat hebben ‘uitgedaagd’, maar zelfs als dat het geval is, wat ben je voor een idioot als je je zo richt op nota bene een familievak? Het gedrag van de Eindhoven supporters was vanaf de andere tribunes triest om te zien. Opmerkelijk was ook dat slechts 1 Eindhoven steward wat aan het Neanderthaler gedrag van de Eindhoven supporters probeerde te doen. De rest van de Eindhovense stewards bleef op verre afstand, enkelen zelfs in de gracht, en deden niets. Tja, lekker nuttig, ga dan gewoon lekker thuis op de bank zitten met je lelijke fluorescerende hesje aan. Aan Spartaanse zijde leken de stewards overigens wel een nuttige rol te vervullen en dat mag dan ook wel eens gezegd en geschreven worden. Bij deze.


Debuut

In de 75e minuut was er een mooi moment voor Jaimy Brute en de jeugdopleiding van Sparta, want Brute debuteerde in Sparta 1. Onze felicitaties! Brute liet in het kwartier dat hij meedeed zien eenvoudig mee te kunnen in een wedstrijd tegen een ploeg van het niveau Eindhoven. Die kan dus wel vaker speelminuten gaan krijgen dit seizoen. Lekker om te zien dat zo’n jongen eraan zit te komen. Vlak voor tijd kreeg ook Thomas Verhaar nog zijn eerste speelminuten van het seizoen.


2-0

Uit een prima corner van Rayhi scoorde Auassar 11 minuten voor tijd de 2-0. Rayhi zelf had vlak voor tijd nog de 3-0 moeten maken, na misschien wel de beste aanval van de avond, maar hij rondde niet koelbloedig genoeg af. De Sparta supporters vonden het allemaal niet zo erg en vierden na afloop feest. Zeker in het hoekvak waar Royston Drenthe het feestje nog een beetje opzweepte was het na afloop goed toeven.

We hebben spelers en trainers herhaaldelijk horen zeggen dat ‘we’ mee willen gaan doen om het kampioenschap. Of je dan 1e, 2e, of 3e wordt is nog wat anders, maar lang meedoen om de titel is wel het doel. En tja, als dat het doel is, mogen we dan zeggen dat het echt nog wel wat beter moet dan vandaag tegen Eindhoven? Ja, dat mogen we zeggen, want het is de realiteit. Maar ok, er is nog tijd voor het elftal om te ‘groeien’. Voor nu toch vooral maar even genieten van de derde overwinning op rij.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Kortsmit, Saksela, Vriends, Auassar, Wuytens, Drenthe, Breinburg (75. Brute), Spierings, Rayhi, Dervisoglu (87. Verhaar), Veldwijk (69. Alhaft)

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties