Sparta begon goed aan de wedstrijd. Binnen 16 minuten stond de uiteindelijke eindstand van 2-0 op de borden. Op aangeven van Royston Drenthe opende Lars Veldwijk de score in de 13e minuut. Hij maakte zijn eerste Sparta-treffer op Het Kasteel. Drie minuten later tikte Mohamed Rayhi de bal binnen na een voorzet van Janne Salsela. Sparta en Den Bosch wisten daarna niet meer te scoren. Lekkere overwinning, waarmee Sparta stijgt naar plek 3. Later meer.

Duarte, Breinburg, Harroui

Fräser kon weer beschikken over Duarte en Harroui. Verrassend genoeg begonnen beiden en Breinburg in de basis. Dervisoglu moest op de bank plaatsnemen. Fräser had al aangegeven dat hij niet tevreden was over de samenwerking tussen Dervisoglu en Veldwijk, maar vrijwel iedereen had toch wel verwacht dat het duo iets meer tijd zou krijgen om zich te bewijzen. Misschien later in het seizoen weer. Tegen Den Bosch kreeg aanvoerder Veldwijk de voorkeur boven Dervisoglu. Rayhi kon iets meer naar voren gaan spelen en Duarte kwam op zijn favoriete plek terecht, aanvallend op het middenveld. Duarte voelt zich daar duidelijk lekkerder en hij speelde een goede wedstrijd. Door de wijze waarop Duarte invulling geeft Sparta aan de rol van aanvallende middenvelder ontstond er ook iets meer rust en verdedigende kwaliteiten op het middenveld. Rayhi is dan toch meer een aanvaller. Sparta had grote delen van de wedstrijd grip op het middenveld, terwijl dat toch het sterkste deel is van het Bossche team. Hoewel het natuurlijk jammer is dat een prachtige speler uit de eigen jeugd als Dervisoglu niet start is het toch ook wel weer erg lekker om te zien dat de Spartaanse talenten Harroui en Duarte (met Breinburg), zeker in de eerste helft gewoon even de ervaren Verbeek en Holla de baas waren op het middenveld.

Het (voorlopige) gelijk van 5-3-2 en een half uur genieten

Veel echte voetballiefhebbers kunnen het maar moeilijk uitstaan dat een geweldig talent als Dervisoglu op de bank begint, omdat het 5-3-2 systeem voor nu heilig is. Een verdediger eruit halen, Dervisoglu erin en je hebt op papier toch een heerlijk elftal voor eerste divisie begrippen? Klopt. En we weten ook niet hoe het zou lopen als Fräser iets aanvallender zou spelen. Maar meedoen om promotie; misschien dat dat soms dan maar ten koste moet gaan van een goede speler; die natuurlijk zijn kansen dit seizoen nog genoeg gaat krijgen.

Want hoewel het kijkgenot niet altijd even groot is, zijn er zo langzamerhand toch wel een hoop positieve zaken te melden. Den Bosch wordt als outsider gezien met de Jordania miljoenen, maar na 16 minuten was er wel direct duidelijk welke ploeg echt voor de overwinning ging: dat was Sparta. Feit is ook dat ‘we’ grote delen van de wedstrijd het middenveld in handen hadden, de 2 aanvallers Rayhi en Veldwijk scoorden, we al 4 keer op rij wonnen en we al vier keer op rij de 0 hebben gehouden. Dat laatste is een beetje scorebordjournalistiek, want RKC had echt tegen Sparta moet scoren en Den Bosch kreeg ook 2 goede kansen, maar toch: 4 keer op rij de 0, helemaal toeval is het niet. Het overkwam Sparta maar één keer eerder in de historie. Houdt Sparta ook tegen Oss de 0, dan kunnen we een clubrecord bijschrijven.

Maar tegen Den Bosch was het zeker niet alleen ‘de 0′, die opviel. Sparta speelde een uitstekend eerste half uur, waar het 5-3-2 systeem een aanvallend prominente rol speelde. De eerste grote kans was voor Rayhi, nadat Drenthe mee op was gekomen en een voorzet had gegeven. Niet veel later scoorde Veldwijk zijn eerste goal op Het Kasteel, uit een zelfde situatie, waarbij Drenthe mee naar voren ging en de voorzet gaf. En drie minuten daarna was het Saksela die op kwam vanaf rechts, de bal voor gaf, en Rayhi die heerlijk met een volley binnenschoot. 3 grote kansen, 3 keer waren de backs betrokken, 2 goals. Zo zal Fräser het graag willen zien en ook het publiek genoot. Niet alleen van de 2 goals, maar Sparta speelde het eerste half uur fel en liet merken aan Den Bosch dat er vandaag weinig te halen zou zijn. Heel anders dan tegen Volendam en Eindhoven, toen Sparta veel ’tammer’ aan de wedstrijd begon. Prettig om te zien!

Na een goed half uur zakte Sparta wel wat weg. Beltrame kreeg zelfs nog een grote kans voor Den Bosch, maar faalde oog in oog met Kortsmit. Sparta ging de rust in met 2-0 en eigenlijk kwam de overwinning nooit meer in gevaar.

Zakelijk naar de overwinning

In de tweede helft ging Sparta meer teruggetrokken spelen. Het leek was alsof de bal bewust aan Den Bosch gelaten liet. Toch leek Fräser niet helemaal tevreden. Hij bracht Dabo, die zijn debuut maakte. Opvallender was de wissel Dervisoglu voor Breinburg. Sparta ging positioneel hierdoor iets anders spelen. Rayhi en Dervisoglu waren veel op de flanken te zien. Dervisoglu stond nog geen 3 minuten in het veld of Den Bosch keeper Van der Steen moest al ingrijpen bij een poging van de jonge Spartaanse aanvaller. Verder werd Dervisoglu niet echt gevaarlijk.

Wie dat wel werd was Drenthe (met een schot uit de tweede lijn) en met name Veldwijk. De Spartaanse aanvoerder kreeg in de 84e minuut een geweldige kans op 3-0. Hij had de keeper moeten passeren of langs de keeper moeten schieten. Maar in plaats daarvan kwam er een slappe, slecht uitgevoerde poging tot een lobje. Uit de counter kreeg opnieuw Beltrame een geweldige kans op 2-1. Hij mistte, maar het zijn wel dit soort momenten die wedstrijden kunnen beslissen (3-0) of nog heel spannend kunnen maken (1-2). Maar Veldwijk en Beltrame scoorden beiden niet. De wedstrijd eindigde in 2-0. Natuurlijk kreeg Den Bosch ook 2 goede kansen in de wedstrijd Maar tja, dat hoort ook bij voetbal: de tegenstander probeert ook wel eens wat. Den Bosch zal best in het linkerrijtje eindigen, logisch dat zo’n team af en toe kansjes krijgt. Maar Sparta had over de gehele wedstrijd duidelijk meer kansen, was scherper in de afwerking en eigenlijk is de volkomen terecht overwinning geen moment in gevaar geweest. Is dit de volwassenheid van een ploeg die echt bovenin gaat meedraaien? Het is nog te vroeg om dat te zeggen, maar we mogen er wel op gaan hopen. Echt genieten konden we alleen het eerste half uur. En natuurlijk na afloop, toen de overwinning gevierd werd. En dat laatste is nog altijd het belangrijkste. Lekker hoor. Sparta nestelt zich in de top van de ranglijst en er zit nog wel groei in het elftal.