Waar te beginnen in een verslag van een voetbalwedstrijd die zich het eerste kwartier voltrok zonder enerverende momenten? Een wedstrijd die vijf minuten na rust met een trits van doelpunten ineens beslist was. Na de 3-0, 4-0 hebben veel Spartanen thuis de wedstrijd niet meer verder gekeken. De ITWM-tikker van dienst voelde die aandrang sterk, maar keek plichtsgetrouw en gefrustreerd de wedstrijd uit. Dat het geen 6-0 (doelpunt afgekeurd), maar nog 5-1 werd, was alleen voor doelpuntmaker Joël Piroe en aangever Abdou Harroui een opstekertje. Voor de twee keer dit seizoen won FC Utrecht van Sparta, in totaal de achtste overwinning op rij voor Utreg op onze rood-witten.

In het eerste kwartier leek het erop dat we een enorme zaadpot gingen krijgen met weinig hoogtepunten, laat staan doelpunten. Een brilstand op het einde. Want een bril stond niet op de warrig fluitende scheidsrechter Lindhout. Het eerste Spartaanse gevaar komt van Rayhi. Hij plaatse een schot op doel, maar dat ging via een Utrechts been naast. Een hoekschop zonder resultaat volgde. De 363 supporters van Sparta die afreisden naar De Galgenwaard en het tv-volk moesten lang wachten op een volgende opleving. Onze uitsupporters werden in het stadion (nu ja, een verzameling van vier hoge tribunes, maak die hoeken nu eens dicht joh) verwelkomt met een bord. “Welkom terug Spartanen”, stond erop. En: “Na een reis van 60 kilometer zijn jullie er: Stadion Galgenwaard! Een fijne awayday toegewenst”. Verderop in het stadion ontwaarde supporters een legionella-preventiesticker. Een watertje uit de kraan was nog nooit zo onaanlokkelijk als daar.

Terug naar de wedstrijd. Veel onnodig balverlies bij Sparta. Aanvallende impulsen: nul. We missen Ache, Dervisoglu en Veldwijk meer dan we denken. Joosten is de enige echte spits, Rayhi gelegenheidsspits en Deroy Duarte moest er in theorie bij komen, maar in de praktijk zwom ie. Met de kont naar achteren kwam Sparta nog voor rust terecht op achterstand: 1-0 door Bart Ramselaar. Verdediger Fortes liep weg bij zijn man om de man van Vriends te dekken. Bal valt goed voor Ramselaar die kan binnenschieten.

Rust. De meest cruciale beslissing wordt in de kleedkamer gemaakt. Eerst de onontkoombare wissels: Deroy Duarte en Jurgen Mattheij blijven in de kleedkamer achter en worden vervangen door Joël Piroe en Dirk Abels. Vooral Mattheij, die geblesseerd raakte, blijkt een groot gemis. Maar Sparta ging ook plotseling 4-3-3 spelen. Direct na rust profiteert FC Utrecht al. In 15 minuten tijd loopt de Domstad via Adrian Dalmau, Gustafson en weer Ramselaar weg naar 4-0. Wedstrijd gespeeld. Zondag verpest. Slechte generale voor tegen Zuid. En gewoon: kut.

Geen enkele scherpte. “Gewoon afgetroefd”, zei Rayhi na afloop voor de Sparta-microfoon. De “aanvaller” liet wel nog even weten dat Sparta een promovendus is die niet zomaar alles klakkeloos wint. Heeft ie uiteraard gelijk in. Maar aanvallend moet Sparta echt veel meer laten zien in uitwedstrijden. Bedroevend weinig kansen kregen we. Tegen FC Emmen speelde Sparta ook met tien man achter de bal, maar kwam het er snel en agressiever uit. Dat moet tegen Zuid dus weer.

Na de 4-0 was het voor veel supporters gedaan. Wegzappen of televisie uit. Voor onze uitsupporters restte niets anders om de wedstrijd uit te zitten. Of te staan. Uw ITWM-tikker van dienst wilde richting het Belgische Sporza zappen om de openingsetappe in de wielerkoers Parijs – Nice te begluren. De verlokking was groot. Bij uitkomst zou onverbiddelijk ontslag volgen. Er moet wel brood op de plank komen. Liefst met wat beleg. Dus verder kijken naar ploeterende Spartanen.

Er werd er een uit zijn lijden verlost. Adil Auassar ging er in de 77 e minuut uit voor Dante Rigo. Slim ook wel. Onze aanvoerder stond op scherp en heb je hard nodig tegen Feyenoord. In de tussentijd was FC Utrecht trouwens op 5-0 gekomen door Sean Klaiber. Opstekertje voor die huilebalk. Hij is geschorst voor de bekerfinale, maar pikt nu zijn doelpuntje mee en pinkt een traantje weg. De vleugelverdediger schoot van afstand raak. Harush zag er niet goed uit. De roep van de Spartanen om Tim Coremans wordt luider. “Flikker die Harush er nou eens uit. Is niks beter dan Coremans. Harush staat alleen maar met een hand omhoog te protesteren. Zelfs bij de eerste goal deed hij dat. Hij moet verdorie gaan keepen. Wordt echt tijd dat Coremans weer eens de kans krijgt” , zo klonk het in onze commentaren.

Nadat een zesde Utrechtse goal werd afgekeurd maakte Joël Piroe, op overigens fraaie wijze, zoals hij dat tegen Ajax ook deed, nog de eretreffer. Derhalve: 5-1 einduitslag. Conclusies? Sparta is een redelijk team. Middelmatig. Net boven de degradatiekandidaten, al zijn we nog niet helemaal veilig. (Hoe mooi zou veilig spelen tegen Zuid zijn?). Vallen er mensen als Mattheij en al een tijdje Ache weg dan hebben wij het tegen betere ploegen heel moeilijk. Valt het als een kaartenhuis ineen. Pakken we thuis de punten nog wel, maar uit is het helemaal niets.

De focus op thuis dan maar. Feyenoord won met 2-0 van Willem II en is in the winning mood. Toch zijn potjes thuis altijd anders. De laatste tegen Feyenoord verloren we flink. Daarvoor wonnen we in de competitie thuis geregeld van ze. Pogba, Strootman, Poepon, Emnes. Alleen al hun inbreng in deze wedstrijden maken ze tot Sparta-helden.

Is het u opgevallen dat in heel dit wedstrijdverslag tot nu toe niet de naam van trainer Henk Fraser is gevallen? Klopt. Dat hebben we voor het laatst bewaard. Hij dacht tactisch sterk te zijn in deze wedstrijd. In de rust switcht Fraser naar 4-3-3. “Voor rust staan we wel goed”, zei Fraser na afloop tegen TV Rijnmond. “Zonde dat we die goal tegen krijgen, zo vlak voor rust. Maar ik vond wel dat we voor rust in balbezit al te weinig brachten.”

Fraser trekt zelf het boetekleed aan. “Ik kan de spelers niks kwalijk nemen, omdat ik al in de rust de gok heb genomen om te schakelen naar 4-3-3. Dit om wat meer druk op de bal te krijgen en wat meer inbreng te hebben aan de bal. Dat pakte vandaag niet goed uit. Ik kan de jongens qua arbeid niks kwalijk nemen, die systeemwissel van mij had gewoon invloed.”

Advies van ITWM aan Fraser. Blijf bij je systeem, zoals je altijd doet. Stel, mits geen blessures of schorsingen, dezelfde spelers op. Ja ook weer Harush. Leer van Dick Advocaat. Analyseer. Motiveer vooral deze week. Zet alle spelers op scherp. Zet de puntjes op de a en dan thuis met een overwinning tegen Zuid als trainer Henk Fraser je met Sparta veilig spelen in de competitie. Wat een wereldprestatie zou dat zijn. Als je dat lukt aanstaande zondag zoeken wij alvast een standbeeld voor je uit.