Heerlijk dat het balletje weer rolt. Niet voor de Ajax-pupil. Die moest voorafgaand aan de wedstrijd het publiek vermaken met het hooghouden van de bal. Hij kweet zich bijzonder goed van die taak en moest bij een tussenstand van 1081 keer met zachte drang van het veld worden afgehaald, omdat er een Eredivisiepot gespeeld moest worden. Ons Sparta tegen koploper Ajax.

Vooraf zou je zeggen: nulletje of vijf voor de club die met ongeveer dezelfde spelers als aan de aftrap nog geen jaar geleden van Real Madrid won. Dat mag uiteraard geen excuus zijn, maar het geeft wel de werkelijkheid aan. Sparta mocht dan wel vlak voor de wintersport van AZ hebben gewonnen in eigen huis, maar moest eerst maar eens wennen aan de nieuwe spits Patrick Joosten. De huurling van FC Utrecht stond met Ragnar Ache voorin en moest zowel Veldwijk als Dervisoglu doen vergeten.

En al snel waren onze twee spitsen vliegensvlug uit de counter richting doel. Veldman kreeg de hielen te zien. Ache kwam alleen voor Ajax-goalie Onana terecht. Zijn lange schuiver richting hoek belandde op de buitenkant van de paal. Hoe jammer. Wat zou het heerlijk zijn geweest om met een 1-0 voorsprong nog 85 minuten te moeten voetballen. Niet dus. Daar kwam Ajax al. Van de Beek op Tadic, gelukkig greep Sparta-goalie Ariel Harush ook goed in. Onze doelman, in het verleden spelend voor Beitar Jerusalem, Maccabi Netanya, Hapoel Tel Aviv, Anorthosis Famagusta Hapoel Beër Sjeva én het Israëlisch voetbalelftal speelde de wedstrijd van zijn leven. Zou het iets met de Arena en de geuzennaam van de Ajacieden te maken hebben gehad?

Ajax speelde niet in zijn vertrouwde opstelling. Blind was er vanwege zijn hartperikelen (nog) niet bij. Daardoor zakte Martinez (let op deze naam!) een linie naar achter en begon Gravenberch op het middenveld. Voorin startte de gebruikelijke Tadic, terug van weggeweest Promes en de nieuwe (maar toch ook weer oude) Ryan Babel. Laatstgenoemde zag zijn rentree rosekleurig in. Figuurlijk en letterlijk. Zijn haarkleur was niet te missen. Zijn scherpte wel gelukkig. Babel had het niet helemaal vanmiddag en werd in de 70e minuut gewisseld door spits Traoré.

De tandem Ziyech en Promes speelde Sparta parten. Die twee kunnen elkaar blindelings vinden op het veld. Ze voelen elkaar zo goed aan. Het schijnt ook buiten het veld. Dat ze bij het klaverjassen niet eens hoeven te seinen. Dat ze lepeltje-lepeltje slapen. En dat ze bij binnenkomst in een parenclub zonder elkaar aan te kijken weten wie de vierde man wordt. Diezelfde Ziyech slingert de bal ook wel eens naar andere ploeggenoten voor. Zoals na een kwartier naar Babel, wiens achterhoofd Promes bediende, wiens bal weer na onvolledig wegwerken van Mattheij voor de voeten viel van Donny van Beek die hoog in het doel raak schoot. 1-0.

Was Sparta op dat moment rijp voor een snelle 2-0 en een hopeloze middag. Het leek er eventjes wel op. Oemoemenoe dachten onze rood-witten. Vertaald: hoe moeten we nu? Maar Sparta rechtte de Rotterdamse rug en Ajax kreeg een soort Amsterdamse arrogantie over zich. Even op 30% de wedstrijd gaan uitspelen, lazen sommige supporters het spel toen. Sparta kreeg kansjes. Ziyech maakte een overtreding op Rayhi. Vrije trap. Rigo en Auassar achter de bal. Wie gaat hem nemen? Ajax wist het niet. Rigo wel. Hij. Onana kon met moeite de bal tot corner verwerken. Sparta knokte zich terug in de wedstrijd. Ache toonde een staaltje acrobatiek na een verloren bal. Hij buitelde alsof hij op een evenwichtsbalk stond. ‘Kijk die dikke reet’, becommentarieerde een vrouwelijk it-medewerkster op een verjaardag. ‘Dat zijn alleen maar spieren’, wist de eigenaresse van een Zeeuwse modewinkel wiens favoriete club gedurende het seizoen Sparta is. Behalve dan in de twee wedstrijden tegen Ajax, haar aller favorietste club.

Sparta drong voor rust aan. Weer een vrije trap. Nu nam Auassar hem wel zelf. Hoog over. Naar de bal wordt nu nog gezocht in de Bijlmer. Van zulke vrije trappen zou je een jaar ouder worden. Ajax spande zich nauwelijks nog in. Het was Harroui die voor rust nog een bal over de achterlijn liep. Geen extra tijd in de eerste helft.

Na de thee, geen zoete aardbei of frambozen, kwam Ajax beter uit de startblokken. Gelukkig stond Harush zijn mannetje en knalde Ziyech een vrije trap in de klaagmuur. Het bleek ook zijn laatste wapenfeit. Met een blessure moest hij in de 59e minuut het veld verlaten voor Ekkelenkamp. Jammer voor Ajax, beter voor Sparta. De beste man aan de andere kant eruit. Hoe anders viel dat uit. Koud in het veld en de 2-0 viel al. Via tikatakkie belandde de bal bij Gravenberch die met een droog schot de 2-0 achter de Sparta-doelman schoot. Wedstrijd gespeeld.

Zou je denken. Patrick Joosten mocht gaan rusten. Spits Piroe kwam in zijn plaats. Ook Babel ging eruit. Ajax ging niet de wedstrijd simpel uitspelen, maar moest nog vol aan de bak. En kwam goed weg toen Harroui met een vlammend schot op de paal schoot en de afgeslagen bal door Ache in de rebound net naast de goal terecht kwam. Ajax was gewaarschuwd, maar moest kort erna toch een tegengoal incasseren. Harroui, weer hij, gaf goed voor op Piroe. De aanname van de huurling van PSV was direct goed. De bal werd erna beheerst langs Onana geschoten. Typisch een spitsengoal. Het stond 2-1.

Zat een gelijkspel er dan toch in? Of meer gewin? Uw verslaggever van dienst, enkele hele kleine pilsjes op de verjaardag achter de kiezen, moest van de spanning en blaas naar de wc. Terwijl de laatste spetters kletterden hoorde hij bij de tv een wanhoopskreet opstijgen. Net niet raak. Wat bleek en wat had de reserveverslaggever, die als medewerker van strandpaviljoen De Schaar geknipt was voor deze taak, opgeschreven in het achtergelaten opschrijfboekje? Nou dit: ‘Wissel 83e. Dante – Duare. Afstandschot Auassar 84e via Martinez via paal.’ Van de enorme kans voor Sparta kwamen tig herhalingen. Onana was al geklopt, de bal vloog richting doel, maar daar stond die dekselse Martinez (hier is de naam weer) die de bal met een vliegduik het doel uit kopte. Gek om een verdediger na een defensieve actie zo te zien juichen. We kunnen hem helaas geen ongelijk geven. Hij behoedde zijn club ermee voor puntverlies.

Op het moment zelf was dat nog niet zeker. Sparta kreeg enkele hoekschoppen. De scheidsrechter trok vier minuten blessuretijd bij. Gaf en passant ook aanvoerder Adil Auassar in de 88e minuut nog een gele kaart. ‘Met alle respect, maar daar trek ik mij geen reet van aan. Onbehoorlijk. Nergens voor nodig’, was het snedige commentaar van onze aanvoerder voor de camera’s van FOX Sport vlak na afloop. Maar Sparta kreeg na die gele prent nog een goede kans. In de 94e minuut kreeg Sparta een vrije trap. Keeper Harush snelde mee naar voren. Alles of niets. De dood of de gladiolen.

Daar werd de vrije trap voorgebracht. Iedereen paraat. De bal viel voor de voeten van Duarte die in de dropkick uithaalde. Hard en laag op doel. Helaas was daar een gele beweging. Onana, die het heel de wedstrijd moeilijk had, pakte nu de beslissende laatste bal. En daarmee de twee extra punten. Sparta kon fluiten naar een misschien wel verdiend punt.

Op naar Fortuna Sittard. Zaterdagavond thuis.

(foto: vicvic, knutselaar bij Tim & Vic’s knutselparadijs).

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties