Go Ahead verspeelde punten in Helmond, terwijl onze club met 1-3 won in Almere. Hierdoor is Sparta terug op plek 2.


Veldwijk op de bank

De overwinning kwam tot stand zonder Lars Veldwijk in de basis. Ache speelde op zijn plek. Hiermee zaten de aanvoerder (Veldwijk) en reserve-aanvoerder (Drenthe) op de bank en mocht Auassar ‘de band’ dragen. Dat Veldwijk niet mocht starten was volkomen terecht. In Eindhoven leek hij wel aan werkweigering te doen, dat kan een coach niet accepteren. Volgende week tegen NEC is Veldwijk er niet bij, wellicht dat hij daarna weer wat ‘fris in het hoofd’ terugkomt. Want vrijwel iedereen is het erover eens: een fitte Veldwijk in vorm kan zeer belangrijk worden in de nacompetitie play-offs. Maar in 2019 was het nog niet veel en dat je dan op een gegeven moment op de bank beland is onvermijdelijk.


Wind

Zonder Veldwijk in de basis werd er voor de vierde keer dit seizoen gewonnen buiten Rotterdam. Op basis van de tweede helft was dat terecht. In die helft was Sparta voorin effectief en achterin werd verdedigend niet veel weggegeven.

In de eerste helft was Almere dreigender, al hadden beide ploegen het voetballend in die eerste helft behoorlijk lastig en dat had deels te maken met de omstandigheden. In het opvallend goed gevulde Yanmar Stadion (er was waarschijnlijk een actie om supporters naar het stadion te lokken) waaide het flink. Snel het balletje over de grond rond laten gaan is dan de beste remedie, maar het blijft natuurlijk de Keuken Kampioen Divisie. Daar gaat het tikkie-takkie voetbal niet iedere speler even gemakkelijk af. Mede daardoor was behoorlijk matig van beide kanten. De wind speelde ook een grote rol bij de 0-1 van Rayhi in de 12e minuut. Zijn hoekschop viel, zonder dat iemand hem aanraakte, zomaar binnen. In de fase die volgde was onze club beter dan Almere. Hoewel Sparta geen grote mogelijkheden kreeg, bleek in deze fase dat Sparta toch wel meer kwaliteiten heeft dan Almere.


Even de weg kwijt

De gelijkmaker in de 26e minuut, die op naam kwam van oud-Spartaan Youri Loen, was een prima goal; hij krulde de bal zo in de kruising. Roy Kortsmit was kansloos. Sparta was even de weg kwijt. Dat blijft toch onbegrijpelijk. Een tegendoelpunt kan gebeuren, daarvan hoef je -zeker tegen Almere- toch niet van in paniek te raken? Maar na de goal van Loen had Sparta het moeilijk. Kortsmit kwam twee keer goed in actie en die andere oud-Spartaan – Ilias Alhaft – had nog een inzet die van richting werd veranderd. Het zag er vanuit het uitvak gevaarlijk uit, maar de bal belandden boven Kortsmit op het doel.


Veerkracht

Sparta had het in het laatste deel van de eerste helft dus moeilijk. De opnieuw matig spelende Auassar werd er in de rust uit gehaald. Hiermee kreeg dus ook aanvoerder nummer 3 een signaal. Vriends kwam erin.

Gelukkig toonde Sparta veerkracht. Er stond opeens een heel ander Sparta dan vlak voor rust. Niet dat Sparta nou opeens geweldig ging voetballen, maar er was duidelijk de passie om te gaan voor de overwinning. Onze club jaagde direct na rust op de 1-2. Rayhi en Harroui kregen kansen en dit was nog voordat Ache de bal via de onderkant van de lat van dichtbij binnen werkte. Lekker voor Sparta en natuurlijk ook erg lekker voor Ache, die vanwege langdurig blessureleed tot nu toe een moeilijk seizoen heeft. De voorzet kwam van Dabo die de laatste weken zijn kans pakt en de laatste tijd eigenlijk iedere wedstrijd wel tot de betere Spartanen behoort. Overigens kan hetzelfde gezegd worden van Faye als linksback, ook hij kwam weer goed voor de dag.

Vlak na de 1-2 kreeg Almere een goede kans, maar het was opnieuw Kortsmit die met een goede reflex wist te redden. Daarna was het wel over met Almere City FC – het blijft een verschrikkelijke naam voor een Nederlandse club. Sparta hield daarna de boel achterin goed dicht en wist de bal behoorlijk in de ploeg te houden. Het was allemaal niet sprankelijk, maar de mannen van Fraser deden dat toch zeker niet slecht. Ruggero Mannes was in de 60e minuut de derde oud-Spartaan die bij Almere inviel, maar ook hij kon het tij voor Almere niet meer keren. Integendeel, Ache was in de 70e minuut nog dichtbij de 1-3.

Een paar minuten later moest Dervisoglu naar de kant en kreeg Veldwijk dan toch nog speelminuten. De spits was direct nuttig; al was het dan achterin, want Almere had zowaar nog één oprisping, maar de kopbal van een speler van Almere haalde Veldwijk van de lijn. Niet veel later was Veldwijk zelf dichtbij de 1-3 en in de 85e minuut gaf Veldwijk de assist op de 1-3 van Deroy Duarte. Toen stond Veldwijk dus pas een minuut of 10 in het veld en had hij al een aantal maal zijn stempel op de wedstrijd gedrukt. Het was jammer dat Veldwijk de 3-1 niet enthousiast met ‘het team’ vierde. Misschien moet Fraser zich afvragen of Veldwijk wel aanvoerder kan blijven. Hij is in vorm een prima spits voor de eerste divisie. Laten we hopen dat hij in de play-offs belangrijk is. Maar om nou te zeggen dat hij qua mentaliteit een voorbeeld is naar de rest van het team….., nee, dat niet. Veldwijk deed zichzelf wel tekort door in blessuretijd de 1-4 niet binnen te schieten. Het vizier stond dus nog niet op scherp, maar hij liet in ieder geval wel zien zich terug in de basis te willen knokken.

De ruim 170 meegereisde Spartanen in het uitvak vierden de overwinning redelijk uitbundig, maar ook in de wetenschap dat het kampioenschap al lang en breed verkeken is. Niettemin is het toch wel erg lekker om het weekend te starten met drie punten.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Kortsmit, Dabo, Abels, Auassar (46. Vriends), Faye, Harroui, Deroy Duarte, Laros Duarte, Rayhi (85. Drenthe), Dervisoglu (75. Veldwijk), Ache.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties