Na twee nederlagen op rij was het tijd om in de derby op Woudestein de draad weer op te pakken. De mannen van Steijn stelden niet teleur. De dames van lichte zeden werden vermorzeld. Excelsior – Sparta: 1-4!!

Helaas moesten we als Spartanen met de verplichte combi van Rotterdam-West naar Rotterdam-Oost. Net als de Kralingers tijdens Sparta-Excelsior met de verplichte busreis naar Het Kasteel moesten. We mogen toch hopen dat dit volgend seizoen genormaliseerd kan worden, als Excelsior in de eredivisie blijft ten minste. Maar gevreesd moest worden dat de Rotterdamse autoriteiten er niet zo normaal in zitten. Diverse Spartanen werd gevraagd hun identificatiebewijs te laten zien en er werden foto’s gemaakt van supporters die het uitvak verlieten. Het zijn taferelen die we nog van jaren geleden kennen bij clubjes als FC Dordrecht. In de eredivisie hebben we dit lang niet meer gezien. Het was een smetje op een verder heerlijke middag.

De bustrip hield de Spartanen niet tegen. Het uitvak was binnen no-time uitverkocht en het had makkelijke meerdere keren uitverkocht kunnen worden. Maar helaas, er waren maar 400 gelukkigen die vanuit het uitvak een aantrekkelijke derby zagen! Daarnaast hadden ook nog wat Spartanen elders in het stadion, met name op de Excelsioriaanse hoofdtribune een plekje weten te bemachtigen.

Historisch gewauwel

Voorafgaand aan de derby lazen we regelmatig dat Sparta voor het laatst in 2004 op Woudestein had gewonnen. Het de laatste keer (in 2017) in de eredivisie op Woudestein het 1-1 werd. Wat middelbare supporters in de bussen vrolijkten elkaar op met verhalen over Mark Noorlander die de bal weigerde terug te gooien toen het er echt om ging en Ali Elkhattabi die er in zijn eentje voor zorgde dat Van Hanegem geen degradatietrainer werd. Opblaaspoppen op het uitvak, middenstippen die werden gejat. En dat het toch wel vaak potjes waren die ergens om gingen. Objectief gezien hadden Sparta en Excelsior in de eredivisie op Woudestein net zo vaak van elkaar verloren als gewonnen. Na vandaag zijn de historische statistieken weer ‘gewoon’ in het voordeel van Sparta.

Een lekker begin

Om één of andere reden mocht Sparta niet met rood-witte sokken spelen en dus speelde onze club met zwarte sokken. Gaat nergens over, maar dat zal wel weer een grijze muis achter een KNVB bureau hebben verzonden. Eerdhuizen verving de geschorste Auassar en de overige 10 spelers waren geen verrassing. Dat betekende ook dat Namli weer op de bank en Saito dus in de basis begon. Vaak is de Japanner beter als invaller, maar vandaag zou de razend populaire aanvaller als basisspeler een hoofdrol spelen. Hij is eigenlijk al niet meer uit de basis weg te denken. Bij opkomst was er aan Excelsior zijde georganiseerd vuurwerk en waren er vlaggetjes. Het moet je smaak een beetje zijn, maar de derby sfeer die er toch al hing werd er niet minder om. In het uitvak zagen we Spartaanse en Rotterdamse vlaggen en van beide kanten werd er flink gezongen. Hier en daar werden er liederen over hoeren aangeheven. Allemaal niets mis mee en op het veld hadden de 22 man er ook zin in. We zagen Sparta uitstekend uit de startblokken komen. Na een voorzet van Saito kon Lauritsen de 0-1 binnen knikken, maar de bal had net te weinig kracht.

Sparta behield in die eerste fase het meeste balbezit, was in die fase de iets betere ploeg, maar Excelsior oogde scherp en probeerde er met counters uit te komen. Bij de hoeren Excelsior kon Azarkan, misschien wel de beste speler aan zijde van de Oosterlingen, al na 8 minuten niet meer verder. Met invaller Driouech was Excelsior er op papier zwakker op geworden. En, ondanks dat Lamprou een kopkans kreeg, viel de 0-1 dan ook niet geheel onverwacht. Lauritsen zette voor. El Yaakoubi probeerde weg te werken, maar schoot de bal in eigen doel. De goal viel aan de zijde van het bomvolle uitvak, dat volledig uit z’n dak ging, met ouderwets hekhangen als bonus voor de romantisch ingestelde supporters.

Helaas liet Sparta de teugels daarna wat vieren en zetten de Kralingers juist een tandje bij. Voor de Spartanen op het uitvak niet prettig om te zien, maar voor de neutrale toeschouwer ontspon zich zo een aantrekkelijke eerste helft. Saito kreeg een kans op de 0-2. Lamprou kreeg een (geweldige) kans op 1-1, maar mistte. En Olij greep goed in bij inzetten van El Yaakoubi en ex-Spartaan Goudmijn. Vlak voor rust maakte invaller Driouech dan toch de verdiende 1-1. De Guzman liet zijn man lopen, Eerdhuizen en Vriends speelden niet compact genoeg, maar misschien moeten de credits ook wel naar de tegenstander, want het was zeker geen onaardige goal van Excelsior.

Genieten van drie goals in tien minuten

Bij vlagen was het genieten van onze club op Woudestein. Dat gold voor het begin van de wedstrijd en dat gold ook zeker het eerste half uur na rust. Excelsior had in het laatste kwartier van de eerste helft het betere van het spel en Sparta kreeg vlak voor de spreekwoordelijke thee natuurlijk een klap te verwerken doordat Excelsior in de 45e minuut de 1-1 maakte. Dat tijdens de rust Excelsior-supporters hoop kregen en er twijfel kwam in Spartaanse harten was dan ook niet zo gek. Maar de mannen van Steijn maakten in de tweede helft duidelijk dat er maar één ploeg was die aanspraak maakte op de winst. Het was echt heerlijk om de veerkracht van dit team juist in een derby te kunnen aanschouwen. Het leidde tot drie goals in tien minuten! In de 50e minuut maakte Saito de mooiste van de dag. Perfecte trap van Olij, perfect doorgekopt van Lauritsen, een heerlijke loopactie van Verschueren die de bal lekker meegaf aan Saito, die subtiel afwerkte. Het uitvak ontplofte! En zou dat nog twee keer doen. In de 56e minuut had Van Crooij een voorzet en Lauritsen kopte de 1-3 binnen. In de 49e minuut was het Vriends die zich vrijliep en de corner van Van Crooij -vanaf dezelfde kant als 3 minuten eerder- belandde op het hoofd van Vriends. 1-4! Over de hele wedstrijd gezien dik verdiend gewonnen. En dat in een uitwedstrijd op Woudestein. Wat een weelde!

Uitspelen en degradatiezorgen voor Excelsior

Na de 1-4 van Vriends speelde Sparta de wedstrijd professioneel uit. Het uitvak vierde feest en genoot, terwijl de stilte over de rest van het stadion werd uitgestrooid. Logisch, maar als Spartaan ook mooi om te aanschouwen. En zo schreven ‘we’ weer 3 punten bij. Daarmee nemen de degradatiezorgen voor Excelsior grote vormen aan. Onder Spartanen is er een deel van de supporters dat de club uit Kralingen graag ziet degraderen. Maar laten we eerlijk zijn, dit zijn toch wel de mooiere potjes in een seizoen. Zeker als je wint. Zo’n derby heeft toch meer om het lijf dan een potje tegen pakweg Cambuur of Emmen? Wie er ook gaat degraderen, Sparta zal het niet zijn. Onze club speelt mee in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal, mede omdat we dit seizoen 6 heerlijke punten pakten tegen de club uit Kralingen! De heerlijke 1-0 in de laatste minuut op Het Kasteel zijn we nog niet vergeten. Op deze overtuigende wijze winnen op Woudestein smaakt al net zo goed.

Wat een genot

Onze prachtclub zag concurrenten als Twente, Heerenveen en Utrecht dit weekend punten al laten liggen. Na Excelsior-Sparta werd ook nog eens duidelijk dat RKC en NEC geen punt wisten te pakken. Alle concurrenten die punten laten liggen en zelf met 1-4 winnen op Woudestein waardoor we 40 punten uit 24 wedstrijden hebben. Wat een genot. Gefeliciteerd Spartanen!!!

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Nick Olij, Shurandy Sambo (77. Dirk Abels), Bart Vriends, Mike Eerdhuijzen, Mica Pinto (89. Aaron Meijers), Jonathan de Guzman (62. Jeremy van Mullem), Vito van Crooij, Joshua Kitolano, Tobias Lauritsen (89. Pedro Aleman), Arno Verschueren, Koki Saito (77. Younes Namli)

Abonneer
Abonneren op
212 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties