Een vol Kasteel

Het was geweldig voetbalweer en Het Kasteel was uitverkocht. De Sparta Marsch klonk waardoor de Spartaanse die vandaag toch al wat harder klopten dan normaal, met emoties overstroomden. Wat hadden we hier lang op gewacht! Zou onze club in staat zijn het PSV lastig te maken? Het antwoord daarop was volmondig ja. Dalmau zat op de bank, mede omdat hij nog geen hele wedstrijd kon spelen. Bij afwezigheid van Vriends speelde Sparta achterin met het duo Beugelsdijk – Auassar. Niet het snelste duo van de eredivisie, maar toch durfde Sparta druk te zetten op de Eindhovenaren, die hierdoor verrast leken. PSV kreeg geen enkele keer de bal achter Beugelsdijk en Auassar, mede omdat de toevoer er steeds goed werd uitgehaald door ‘het blok’ Verschueren en Kamps en doordat onze club compact speelde en waar het kon ook druk naar voren zetten.

Genieten van een uitstekend Sparta

Sparta speelde met 11 man meer dan uitstekend tegen PSV. Onze club was lange tijd dreigender en stukken feller. Met een beetje mazzel had Sparta al in de beginfase een pingel meegekregen. De overtrediging van Mauro Junior op Thy was licht, het was niet helemaal terecht geweest, maar er was wel degelijk contact. De VAR had het ongetwijfeld niet teruggedraaid. Je hebt tegen een topclub als PSV dit type mazzel nodig, maar Manschot liet het gaan. Sparta was niet van plan het op geluk te laten aankomen. Sparta overtuigde. PSV niet. Dat Thy onze club na een half uur op voorsprong zette hing eigenlijk wel in de lucht. Er kwam wel wat geluk bij de Spartaanse goal kijken. Eén van de Lampjes verdedigde slecht uit. De bal kwam bij Van Crooij terecht. Zijn voorzet was matig, maar belandde via een PSV speler, zo bij Thy, die heerlijk binnenschoot. Het Kasteel ontplofte!

Het was niet dat PSV helemaal geen kansen kreeg. Madueke leek dreigend, maar kwam niet verder dan een matig schot. Götze was dichtbij een goal. En vlak voor rust was het Zahavi die had kunnen scoren. Toch was het vooral Sparta die na de 1-0 op jacht ging naar de tweede goal. Thy en Engels waren er dichtbij. En zo ging onze club met een 1-0  voorsprong de rust in. Dat was niet eens tegen de verhoudingen in. De mannen van Fraser deden het echt goed en werden terecht met luid gezang begeleid toen ze de catacomben opzochten voor een kwartiertje rust. Het was genieten geblazen op een zonovergoten Kasteel.

Geweldige start tweede helft

De verwachting was dat PSV getergd uit de kleedkamer zou komen. Maar daar kreeg de club uit Eindhoven de kans niet voor. Het was Sparta dat direct na het fluitsignaal het initiatief pakte. In het begin van de tweede helft was Sparta simpelweg de betere ploeg op het veld en dat tegen toplclub PSV. Het was zo vaak beroerd geweest dit seizoen. Maar ditmaal wisten we niet wat we zagen. Kampioenskandidaat PSV dat na een prima eerste helft, nu in de tweede helft helemaal bar weinig te vertellen had tegen onze rood-witte gladiatoren. Het resulteerde in twee kansen voor Engels, die hard werkte, en één van zijn beste wedstrijden in Sparta dienst speelde. Een kritische noot richting Engels blijft toch zijn scorend vermogen. Het is ontzettend jammer dat hij uit vier kansen er geen één wist te maken. Maar met Thy die het net weer wist te vinden, Engels die een goede wedstrijd speelde en Dalmau die spoedig weer volledig wedstrijdfit zal zijn heeft Fraser in ieder geval ook voorin weer wat keuze.

Rood Verschueren

En toen pakte Verschueren op het middenveld in de 54e minuut totaal onnodig en op oliedomme wijze een rode kaart. Zijn sliding van achteren werd ongeveer een halve minuut beoordeeld door Manschot. Het leek erop alsof hij contact had met de VAR, voordat hij zijn keuze voor geel of rood maakte. Er zijn mogelijk scheidsrechters die geel geven, omdat ze wellicht de intentie beoordelen van het spelen van de bal en omdat Verschueren zijn been nog wat boog. Bij geel had de VAR wellicht niet ingegrepen. Het was best smerig, maar ook weer geen doodschop. Maar met geel hadden ‘we’ wel ongelooflijk veel mazzel gehad. Verschueren kreeg rood en als we eerlijk zijn was een rode kaart de enige logische keuze die Manschot kon maken. De PSV speler nam de bal op het middenveld aan, er was geen dreiging in de buurt, een sliding was een amateuristische keuze op die plek. En dan ging Verschueren ook nog eens niet vol voor de bal, maar met zijn noppen naar de achillesspees en daarmee nam hij het risico de PSV’er te blesseren. Rood. Terecht. Een blunder van Verschueren, die een goede wedstrijd speelde, maar die dit als redelijk ervaren speler nooit mag overkomen. Waarom neem je op deze plek, met deze stand en een Spartaanse overwinning binnen handbereik dit risico? Hierdoor werd minimaal 1 punt, maar misschien wel 3 punten weggegeven. Daarnaast mist Sparta enkele wedstrijden een prima basisspeler dankzij een schorsing. En dat terwijl we op plek 17 staan. Zelden waren we op ITWM zoveel tekst kwijt voor één rode kaart. Maar het was dan ook wel een ontzettend dure fout van de middenvelder.

Een nederlaag met perspectief

De rode kaart was het verhaal van de dag. De wedstrijd kantelde direct. Misschien had Fraser niet moeten wachten met wisselen. Daar hadden veel Spartanen het na afloop over. ‘Wacht dan niet als trainer, schakel gelijk’, zo hoorde uw ITWM verslaggever na afloop een supporter zich druk maken om de keuze van Fraser om pas in de 68e minuut te wisselen – toen het eigenlijk al te laat was. Maar de realiteit was ook dat PSV na de rode kaart opeens energie en ‘spirit’ kreeg. Sparta was tegen 11 Eindhovenaren kansloos. PSV liet de wat wat rond gaat. De 10 Spartanen konden te weinig druk zetten op de bal, waardoor er vanzelf ruimte ontstond. Na een afvallende bal uit een corner was die ruimte toebedeeld aan Mauro Junior. Hij nam zijn vrijheid en produceerde een vlammend schot. De bal vloog er helaas op prachtige wijze in. Doan zette niet veel later de 1-2 op de borden. Even opende PSV de jacht op de 1-3, maar daarna probeerden de Eindhovenaren de 1-2 vast te houden. Na de 85e minuut ging PSV zelfs tijdrekken tegen 10 Spartanen. In blessuretijd trok onze club nog even brutaal ten strijde. Wat was de 2-2 nog prachtig geweest! Van Crooij was er zowaar dichtbij, maar zijn kopbal mistte kracht. Het bleef 1-2. Een nederlaag met perspectief. Maar nu even zwaar klote, want er had met 11 tegen 11 meer ingezeten.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Okoye, Abels, Beugelsdijk, Auassar, Durmisi (77. Pinto), Mijnans, De Kamps (68. Van Mullem), Verschueren (rode kaart, 54.), Van Crooij, Thy (68. Jans), Engels (77. Dalmau).

Abonneer
Abonneren op
238 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties