De derde wedstrijd deze week op Het Kasteel. Na een nipte nederlaag tegen Utrecht en een magere beker zege op FC Volendam, is het nu PSV dat voor de deur staat. Een beter moment om de ploeg van Mark van Bommel te treffen is er niet, dus dit is de ultieme kans om te stunten. Na twee zware nederlagen tegen AZ en FC Utrecht is PSV wel uit op sportieve revanche.

Dit moet PSV doen met een gehavend elftal. Zoals bekend zijn Hendrix, Thomas en Viergever geschorst. Malen en Bergwijn hebben last van blessures, dus deze twee zijn ook afwezig. Belangrijker is dat Smeets terug is! Onze kale leider op het middenveld krijgt direct een basisplaats. Fräser houdt vast aan de succesformatie met opnieuw basisplaatsen voor Halil, Ache, Smeets, Harroui, Auassar en Mattheij.

Fel

Vanaf minuut één was duidelijk dat dit een erg leuke pot zou worden. Sparta klapte er bovenop en wilde op de eigen helft geen centimeter ruimte weggeven. PSV creëerde desondanks wist zich er in de beginfase tweemaal uit te spelen. Dumfries gaf goed voor en Gakpo kon zijn hoofd net niet tegen de bal zetten. Vlak daarna lag er ruimte op de rechterflank en werd de bal hoog teruggelegd op Bruma, die rakelings over schoot.

Sparta bleef niet ongevaarlijk, want Ache had absoluut de 1-0 moeten maken. Na strijd om het balbezit werd Rayhi gelanceerd door Smeets. Rayhi gaf de bal goed voor en Ache kon de bal nog een extra tikje geven. Helaas belandde de bal op de binnenkant van de paal en schoot die uit het doel.

In het vervolg van de eerste helft had PSV veelvuldig balbezit en bleef Sparta geconcentreerd verdedigen om de bal te heroveren. PSV was radeloos met de bal en Sparta hield gemakkelijk stand. Voorin waren wij af en toe wat slordig en ontbrak de eindpass om PSV pijn te doen, tot de 28
eminuut.

Geweldig doelpunt

Vanaf de rechterflank gaf Abels de bal in het midden naar Smeets, die in één keer naar voren speelde op Harroui. Hij legde vervolgens weer terug op Abels, die ook in één keer doorspeelde op de diep gelopen Smeets. Onze Bryan punterde de bal op doel en werd gekeerd door Zoet, maar Ache stond goed opgesteld en tikte de bal binnen: 1-0!

De 1-0 was een bevrijding. Sparta werd echter nauwelijks gevaarlijk na het doelpunt en liet PSV de bal in het bezit houden. Daarentegen deden de Eindhovenaren helemaal niets met de bal. De passing was onnauwkeurig en Sparta zette druk wanneer dit nodig was. Het blok voor het doel van Harush was er één om niet doorheen te voetballen en zo werd de rust bereikt met een krappe, maar verdiende voorsprong.

Collectief

Kenmerkend was de strijd die geleverd werd op het veld. Sparta was een stuk feller dan PSV en anticipeerde op bijna iedere situatie. Rayhi die zich de longen uit het lijf loopt om zijn man te dekken en de bal te heroveren. Vriends en Mattheij die op de goede plek stonden en de ballen wegrosten. Auassar als stille kracht, die de ruimtes dichtliep het aanvalsspel van PSV goed las. Nee, Sparta speelde goed. Smeets was misschien wat aan de slordige kant, maar dit werd vergeven. Zo belangrijk blijft hij in de aanval dat hij zeker fouten mag maken.

De tweede helft ging PSV anders spelen. Een middenvelder werd eruit gehaald voor een verdediger. Op het oog een vreemde wissel als je achterstaat, maar dit was tactisch een keuze die Sparta in de beginfase overrompelde. Dumfries en Sadilek stonden hoger op de flanken en PSV speelde met drie verdedigers. Niet lang na rust maakte PSV dan ook gelijk. Nadat een schot van Doan geniaal van de lijn wordt gekeerd, werkte Smeets de bal niet goed weg. Hij schoot de bal in de voeten van Sadilek en hij mocht zo in het lege doel schieten.

Mentaal sterk

Iedere Spartaan vreesde op dit moment. De gelijkmaker kwam te vroeg en dit leek PSV veel goed te doen. Niets was minder waar. Op vreemde wijze werd eerst Sadilek direct gewisseld na zijn doelpunt door Mark van Bommel. Vrijwel direct daarna werd er gejuicht aan de andere kant.

Smeets draaide, met de bal aan zijn voet, knap weg van zijn directe tegenstander. Hij bewaarde het overzicht en gaf een lage pass op Ache. Ragnar Ache was niet zelfzuchtig en voelde Rayhi achter hem langskomen. Hij gaf de bal uitstekend mee en Rayhi ramde de bal in de korte hoek langs doelman Jeroen Zoet: 2-1!

Na dit doelpunt leek PSV het kwijt te zijn. Sparta bleef fel in de strijd en werd enorm dreigend voor het doel. Helaas leidde dit niet tot enorme kansen. De eindpass was niet zuiver genoeg. Halil leek het even kwijt te zijn na een aantal mislukte acties en passes achter elkaar. Kenmerkend was, voor de oplettende kijker, de duw die Rayhi gaf aan Halil. Een duw die zegt: ‘Kom op jongen, houd je koppie erbij.’ Fräser zag ook veel misgaan bij Halil en hij werd gewisseld voor Veldwijk.

Een domper met trots

Ondanks alle kracht en moeite, werd het een absolute domper. In de 91
eminuut schoot Gakpo plots de gelijkmaker binnen. Zeker nadat Sparta kansen op de 3-1 had gemist, kwam dit aan als een harde klap.

Maar wat kunnen wij ongelofelijk trots zijn. Natuurlijk, een late gelijkmaker is nooit leuk, maar iedereen had vooraf hiervoor getekend. PSV kon niet echt aan voetballen toekomen door ons uitstekende teamspirit. Iedereen scoorde een voldoende, maar Rayhi en Ache waren de absolute uitblinkers. Rayhi was, na een mindere periode, niet te stoppen. Zowel aanvallend als verdedigend was hij ontzettend belangrijk. Ache bleef jagen op de bal, behield regelmatig het overzicht en stond bijna altijd op de juiste plek. Als Sparta deze drive elke wedstrijd zou brengen, dan handhaven wij ons moeiteloos!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties