Sparta verloor de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs met 1-2 van De Graafschap. Onze club stond met rust nog met 0-1 voor. In de 67e minuut kwam De Graafschap op 1-1 en in de 74e minuut kreeg Bart Vriends ook nog eens terecht een rode kaart (2x geel). In blessuretijd scoorde De Graafschap de winnende treffer uit een penalty. Sparta heeft een slechte uitgangspositie, maar onmogelijk is promotie nog steeds niet. Een bomvol uitvak gaat de ploeg dinsdag steunen, in de hoop op ‘het wonder van Doetinchem’.

4-5-1

Inmiddels kennen we Henk Fraser als een trainer die gaat voor resultaat, vanuit een verdedigende stellingname. Hij vindt zelf vanuit, maar objectief gezien is hij gewoon één van de meest behoudende coaches van Nederland. Het systeem maakt daarin eigenlijk niet zo heel veel uit, welk systeem Sparta ook speelt, de intentie bij de start van de wedstrijd is vrijwel altijd behoudend. Af en toe zitten er leuke wedstrijden tussen, en ja, we scoren best veel, maar om nou te zeggen dat het een aantrekkelijk seizoen is om naar te kijken? Nee, dat zeker niet.

In de competitie leverde dat vooral ergernis op. Met deze selectie hadden met aantrekkelijk voetbal hadden we de play-offs ten slotte ook wel gehaald. Maar in de play-offs ligt dat wat anders. Daar telt alleen het resultaat. Ook tegen De Graafschap speelde Sparta dus weer wat lafjes. Onze club kwam net als Oss tevoorschijn in een 4-5-1 opstelling. Veldwijk als enige spits, waarbij de middenvelders goed moesten aansluiten.

Veldwijk en Auassar

De opstelling van Fraser pakte zeker in de eerste helft niet slecht uit. De Graafschap is gewend te spelen tegen ploegen die tegen hun het spel maken en het blok dat Sparta opwierp, daar waren ze maar moeilijk tegen bestand. De Graafschap had meer balbezit, had voetballend een overwicht, maar kreeg weinig kansen; een schot van Benschop, verder kwam De Graafschap in de eerste helft niet. Sparta daarentegen kon met een aantal scherpe aanvallen vier goede kansen in de eerste helft noteren.

De eerste kans ging er direct in. Veldwijk pikte na een minuut of zeven de bal op rechts op, stoomde op, had een werkelijk geweldige voorzet, die perfect door Auassar werd ingeknikt. 1-0. Ook het juichen van Veldwijk na zijn assist was prachtig om te zien!

Een heerlijk begin van de wedstrijd en met Auassar en Veldwijk waren direct de twee beste spelers aan Sparta zijde genoemd. Beiden hebben dit seizoen regelmatig (en terecht) onder vuur gelegen. Maar zij wisten duidelijk wat er op het spel stond. De spanning van de wedstrijd, de prima sfeer en ambiance vanaf de tribunes, blijkbaar brengt dit het beste in deze twee spelers naar boven. Veldwijk gaf ontzettend veel energie, had een assist, loerde op zijn goaltje (dat helaas niet kwam), werkte voor het team, en verdedigde op de juiste momenten mee. Auassar speelde simpelweg zijn beste wedstrijd in Sparta dienst en was de beste man op het veld.

De Graafschap probeerde te voetballen, maar kwam er niet door. Sparta werd nog gevaarlijk door een kopbal, een schot van Harroui en was helemaal dichtbij de 2-0 toen een schot van Veldwijk de paal raakte. Geweldig was de eerste helft niet, maar de 1-0 ruststand was terecht en met een beetje meer geluk had Sparta op 2-0 kunnen staan.

Faye, Deroy Duarte, Rayhi, Harroui, Vriends haalden ‘hun niveau’ niet

De complimenten in deze wedstrijd gaan dus naar Veldwijk en Auassar. Toch speelde Sparta onder zijn kunnen. Dat had deels te maken dat een aantal spelers hun niveau niet haalden. Is het toch de spanning van deze finale die verlammend werkte op sommige spelers? Achterin spelen Abels en Dabo prima en naar hun vermogen, maar waar Vriends en Faye mee bezig waren? Slechte passes, steeds veel te veel ruimte weggeven, niet naar voren durven spelen en steeds weer terug spelen op de (degelijke keepende) Coremans. Dat De Graafschap van deze zwakte eigenlijk totaal niet wist te profiteren was opvallend.

Op het middenveld kwam Deroy Duarte totaal niet in het stuk voor en Rayhi en Harroui speelden gewoon slecht. Misschien is dat niet alleen aan Rayhi en Harroui te wijten, want in het 5-4-1 systeem van Fraser spelen zij niet op hun favoriete positie.

In de tweede helft ging het spel verder door zoals in de eerste helft. De Graafschap voetballend iets beter, maar aanvallend onmachtig en Sparta loerend op de uitval. In de 59e minuut glipte Vet langs Vriends. Zwak verdedigt van Vriends, maar een vrije trap weggeven op de rand van de zestien en daarmee geel pakken was dom. De vrije trap van El Jebli ging via de muur over de achterlijn.

In de 66e minuut was er een grote kans voor Harroui op de 2-0. Hij schoot de bal op doel en het was waarschijnlijk een doelpunt geworden als nota bene Bart Vriends niet in de weg had gelopen; hij blokkeerde het schot van Harroui. Het is natuurlijk pech, maar tjonge jonge wat speelde Vriends een ongelukkige wedstrijd. Geen 2-0 dus.

Kanteling van de wedstrijd

Sparta stond na 66 minuten met 1-0 voor en had aardig wat kansen op 2-0 gehad, terwijl De Graafschap ondanks een veldoverwicht maar nauwelijks kansen kreeg. Het zag er niet zo slecht uit voor onze club, maar nadat Vriends de kans van Harroui om zeep had geholpen zou de wedstrijd volledig kantelen. Een minuut na de inzet van Harroui, viel de goal aan de andere kant. Faye gaf niet voor het eerst deze wedstrijd teveel ruimte weg, dit keer profiteerde De Graafschap wel, al was het met mazzel. De voorzet werd via het been van Faye van richting verandert en belandde Bahoui, die de 1-1 binnenkopte.

Direct daarna had Sparta de 2-1 kunnen maken, maar Veldwijk kopte met een bal die het midden had tussen een (kop)voorzet en doelpoging net voorlangs.

Ache liep al een tijdje warm. Harroui, Duarte en Rayhi solliciteerden alle drie naar een wissel, ditmaal moest Duarte eruit. Een logische wissel. Sparta zou gaan schakelen naar het welbekende 4-4-2, met Ache en Veldwijk voorin en later misschien nog Dervisoglu als wissel. Het recept dat ook thuis tegen Oss op tafel kwam Er lagen zeker mogelijkheden om te winnen en we hadden graag gezien wat de verandering van tactiek had opgeleverd, maar een minuut na de wissel blunderde Bart Vriends. Hij gleed uit en in een poging om te herstellen maakt hij een tackle naar voren richting Narsingh. Ergens ter hoogte van de middellijn. Totaal onnodig; wat een fout van de ervaren verdediger. Scheidsrechter Kamphuis kon niets anders doen dan Vriends zijn tweede gele kaart geven. Sparta moest met 10 man verder en Vriends is ook nog eens geschorst aanstaande dinsdag.

Veldwijk verliet toen direct het veld. Het was een tactische wissel, al was Veldwijk ook licht geblesseerd – maar hij zal er dinsdag gewoon bij zijn. Verrassend genoeg kwam Saksela en niet Wuytens erin. Saksela deed het goed en bracht de nodige energie en zowaar was de beste kans op 2-1 nog voor Sparta ook, maar Ache zijn schot raakte het zijnet.

De wedstrijd leek op 1-1 af te stevenen toen Harroui in de zestien een gevaarlijke sliding inzette. Het is een fout die een jonge speler kan maken. Had gewoon meegelopen, Auassar stond keurig rugdekking te geven, die bal was er nooit ingegaan. Maar Harroui maakte de sliding wel. Hij ging voor de bal, maar raakte de speler. Helaas is het dan een strafschop die je kan geven, zo oordeelde ook de VAR. El Jebli schoot de bal binnen en de wedstrijd eindigde in 1-2.

Er liggen kansen in Doetinchem

De spelers en supporters van De Graafschap vierden na afloop feest alsof het behoud van de eredivisie werd veilig gesteld. Na afloop meenden veel supporters van Sparta ook al dat onze club geen enkele kans meer heeft om te promoveren. Laten we hopen dat de spelers er anders over denken! Natuurlijk wordt het een moeilijke klus op de Vijverberg en heeft De Graafschap nu duidelijk de betere papieren, daar moeten we niet moeilijk over doen. Maar wie de wedstrijd deze zaterdagavond heeft gezien, zal ook moeten erkennen dat Sparta en De Graafschap elkaar wel erg weinig ontlopen.

De Graafschap heeft bovendien een dusdanig zwakke verdediging dat Sparta daar zeker kansen gaat krijgen. Als sommige spelers die het op Het Kasteel onder hun niveau speelden in Doetinchem wel hun niveau halen, dan kan Sparta het De Graafschap nog flink lastig gaan maken. Eén goaltje erin prikken en de druk komt er vol op bij de Superboeren.

Natuurlijk kijken we ook naar Henk Fraser. Als ervaren trainer die vaak laat doorschemeren dat hij weet wat er in finales gevraagd wordt, zal hij nu ook zijn meerwaarde moeten gaan bewijzen. Hij zal er er allereerst voor moeten zorgen dat de spelers de teleurstelling van de 1-2 verwerken en het geloof in promotie behouden. Dat is misschien wel het belangrijkste, want met het ‘echte geloof’ kan je veel bereiken, zo lieten diverse ploegen de laatste weken ook weer zien. Fraser zal er daarnaast voor moeten zorgen dat de spelers mentaal gewapend zijn in de echte finale die eraan komt op een kolkende Vijverberg. En tot slot zal Fraser uit zijn eigen behoudende comfortzone moeten stappen en een tactiek moeten verzinnen waarbij het mogelijk is dat Sparta niet alleen wint, maar ook nog eens twee -en misschien wel drie- doelpunten kan maken tegen een ploeg van het niveau De Graafschap.

Makkelijk zal dat zeker niet zijn. Met een 1-2 nederlaag op zak, zijn we komende dinsdag de echte underdog. Maar het is veel te vroeg om promotie al op te geven. Gevoelsmatig heeft Sparta weinig meer te verliezen, maar nog steeds ontzettend veel te winnen. Daar moet de ploeg dinsdag -hartstochtelijk gesteund vanuit het uitvak- vol voor gaan.