Helaas wist Sparta geen punt (of meer) te pakken in Kralingen. Een gelijkspel was waarschijnlijk verdiend geweest. Maar in de laatste seconde van de blessuretijd scoorde Excelsior. Ongelooflijk balen!

Een gewone wedstrijd

Vantevoren had Sparta trainer Jeroen Rijsdijk aangegeven deze wedstrijd te benaderen als iedere andere pot. Voor supporters een bijzondere wedstrijd. Voor de spelers een gewone wedstrijd. Dat maakt verder niet uit. Als je dan maar ‘gewoon’ fel strijd vanaf minuut 1, ‘gewoon’ goed voetbalt en ‘gewoon’ wint of anders toch ‘gewoon’ de 1-1 uit het vuur sleept in de laatste minuut. Dat gebeurde niet.

Extra zuur om achteraf te lezen dat Excelsior -niet voor het eerst in de historie- wel geprepareerd was op een derby. ‘Deze wedstrijd mochten we niet verliezen, dat was me wel duidelijk gemaakt’, aldus de linksback van de Oosterlingen Zagre (en maker van de 1-1). ‘Op de club hadden mensen het er over, de trainer heeft het benadrukt, ze hebben ons het derbygevoel gegeven’. En matchwinner Parrot: ‘Afgelopen week was me duidelijk gemaakt dat dit de wedstrijd was. Als er meer clubs in een stad zijn dan is het belangrijk dat je van je rivalen wint. Zeker voor de supporters, maar ook voor ons. Sparta is een rivaal, dat soort wedstrijden zijn altijd leuk om te spelen. Die ontlading bij iedereen na de winnende goal was fantastisch. Daar zie je aan hoe belangrijk dit is hier. Zo hadden ze me het verteld en zo was het. Er was niets aan gelogen. Het is een geweldig gevoel als je iedereen op je af ziet rennen in die hoek van het veld.

Waarvan akte. Het is natuurlijk allemaal achteraf gelul. Als Sparta de 1-2 had gemaakt, hadden we iets anders geschreven. Maar toch, recht op een overwinning had Sparta niet. Niet qua voetbal en niet qua beleving. En als je een derby beleeft zoals de spelersgroep van Excelsior blijkbaar deed, dan verdien je de winst eigenlijk ook.

Een bijzondere minuut

Wrang genoeg zat er deze zondag schoonheid in de verbondenheid die ontstond na de ellende van afgelopen donderdag. Er was een oorverdovende minuut stilte na de verschrikkelijke gebeurtenissen die eerder in de week in Rotterdam plaatsvonden. Sparta en Excelsior spelers stonden om en om gearmd om de slachtoffers te herdenken. Enkele Spangenaren hadden twee prachtige spandoeken gemaakt. Bart Vriends had een interview waarin hij zei dat hij hoopte dat met deze minuut stilte de situatie eer aan is gedaan, maar dat uiteraard niemand daar beter van wordt. Treffend gesproken van onze aanvoerder. Excelsior en Sparta, de spelers en supporters, herdachten de slachtoffers op indrukwekkende wijze en gaven de nabestaanden hopelijk enige steun. Meer konden we daar in Kralingen niet doen. Het was een bijzondere minuut.

Slappe hap

Bij Excelsior was er een geinig spandoek en vuurwerk. Een derby sfeer dus. En onder Sparta supporters zagen we dezelfde sfeer. Vooraf liep een groep Spartanen een soort van Corteo naar het stadion. Anderen dronken wat pils in de Oude Haven. Weer andere kwamen met de supportersbus of rechtstreeks van huis naar Woudestein. Niet alleen was de derby sfeer goed aanwezig. Ook kon Sparta geweldige zaken doen in deze volgens Rijsdijk ‘gewone wedstrijd’. We hadden een mooi gat kunnen slaan met clubs met hogere begrotingen, zoals Heerenveen en Utrecht (en vooruit: ook Ajax). En bij winst hadden we ‘gewoon’ lekker kunnen uitlopen op Go Ahead, NEC en Excelsior. Een derby en meer; er viel heel veel te winnen op deze volgens Jeroen Rijsdijk oh zo normale zondag.

We ontwaarden Sparta supporters op drie van de vier tribunes. De sfeer op het met zonovergoten uitvak was goed. Vocaal waren de Sparta supporters de baas op Woudestein.

Op het veld was het anders. Daar was Excelsior in de eerste helft de baas. Saito, Eerdhuijzen en Verschueren ontbraken bij de mooiste club van Rotterdam. Of dat echt een excuus is voor het matige optreden is maar de vraag. Sparta heeft spelers gehaald om in de breedte sterker te worden. Dat moet zich toch juist op deze momenten uitbetalen en met spelers als Brym, Anello, Negli en Clement moet onze club geacht worden dit op te vangen.

Brym stond in de basis en deed het aanvallend goed, maar mist verdedigend wel wat alertheid en power. Door een slordigheid van hem, kwam Excelsior al snel aan een goede kans. Brym lijkt beter op zijn plek als spits, maar daar is Lauritsen de onbetwiste nummer 1. In basis is Lauritsen de perfecte spits voor Sparta, zo hebben we al vaak gezien. Maar hij bakte er helemaal niets van tegen Excelsior. Wegdromend in het zonnetje van het uitvak mistte je als Spartaan opeens Lauritsen als aanspreekpunt en de beweging van Van Crooij, Verschueren en Saito eromheen. Anello was zwak, Clement nog zwakker.

Fernandes, Sandra, El Yaakoubi, Agrafiotis en Driouech hadden redelijke mogelijkheden. Allemaal voor Excelsior dus. Ze scoorden niet. Geinig was nog wel dat scheidsrechter Manschot met zijn spuitbus bij het aanwijzen van de plek van een vrije trap een hartje in plaats van een streep maakte vlak voor het uitvak. Humor van de scheidsrechter; de schrijver van dit stukje kon het wel waarderen. En zo viel er voor degenen die dat ook zo zagen ten minste nog iets om over te glimlachen. In het spel van Sparta zat niets om vrolijk van te worden. Het was slechts te danken aan het gebrek aan daadkracht van Excelsior bij het afronden dat we met 0-0 de rust in gingen.

Sparta en de VAR missen scherpte in de slotfase

Sparta heeft wel vaker dit seizoen verschillende gezichten. Denk aan Heerenveen-uit, toen Sparta een zeer magere eerste helft speelde en een goede tweede. Zo leek het op Woudestein ook te gaan. Sparta oogde na rust opeens wat frisser en scherper. Bij vlagen was te zien dat dat onze club wel degelijk over de gehele linie betere spelers heeft dan Excelsior. Dit leidde tot een behoorlijke kans van Lauritsen, maar geheel in stijl met zijn vorm kwam zijn kopbal niet eens in de buurt van de goal. Tijs Velthuis zal op zijn beurt slecht geslapen hebben, want waarom kopte hij de voorzet niet gewoon op doel? De grote kans ging voorbij omdat hij de bal niet raakt. Toch viel de 0-1. Jonathan de Guzman schoot prachtig in na een goede voorzet van Djevencio van der Kust (met rechts). Misschien missen we Pinto nog wel. Maar als onervaren jongeling valt Van der Kust weinig te verwijten. Geen enkele twijfel dat hij, boven Warmerdam, de nieuwe linksback van Sparta is.

Het was jammer dat Sparta niet doorzette na de 0-1. Onze club had in deze fase het betere van het spel en had eigenlijk moeten doordrukken naar 0-2. Maar de mannen van Rijsdijk leken op twee gedachten te hinken en speelde wat lafjes. Toch was er niets aan de hand. Sparta opeens de betere ploeg op het veld geworden en onze club leek na een slechte eerste helft de boel beter op orde te hebben.

Na een dubbele wissel van Excelsior was de organisatie even zoek. Niet voor het eerst overigens. Ook tegen Feyenoord zagen we al dat Sparta het lastig kan hebben als de tegenstander de ‘poppetjes’ wat anders neerzet. Dat moet echt beter. Sparta spelers keken om zich heen hoe Excelsior nu precies ging ‘staan’, er was ruimte en Excelsior profiteerde direct van die ruimte, waarbij gezegd moet worden dat de goal van Zagre wel zeer fraai was.

Sparta ging daarna alsnog voor de tweede goal – en dus voor de winst. Clement, Negli en Clement waagden pogingen. Rijsdijk bracht nog Jesse Bal als jongste Eredivisiedebutant van Sparta. Hartstikke leuk, maar het leek meer op een gebaar naar deze jongen, dan een serieuze professionele keuze. En dit soort ‘gebaren’ doe je meestal bij een lekkere voorsprong. Toch niet in een derby? Was de wissel van Bal het juiste signaal naar de ploeg? In ieder geval was Sparta in de laatste minuut niet scherp meer. De ploeg stond niet compact en gaf veel te veel ruimte weg. En juist in die allerlaatste minuut van de wedstrijd ging Excelsior er nog wel passioneel en vol overgave voor, zoals dat hoort in een derby.

En als je dan als team verkeerd staat, maak dan op zo’n moment maar een professionele overtreding. Zeker tegen een andere club uit de stad. Dan in ieder geval toch dat ene punt veilig stellen. Maar dat gebeurde niet. De slapte van de eerste helft was weer terug op een cruciaal moment en ditmaal had Sparta niet het geluk van de eerste helft. Parrott raakte de bal volkomen verkeerd, waardoor Olij kansloos was. De zweem van buitenspel was meer dan duidelijk aanwezig, maar de VAR leek er zelfs niet eens naar te kijken. Een opmerkelijk moment, want er was alle reden om er toch een stevige blik op te werpen en wat digitale lijntjes te trekken. Was het systeem kapot, was er en gebrek aan scherpte bij de VAR? Hoe dan ook, dit past geheel in de serie waanzinnige ontknopingen die we al zo vaak gezien hebben tegen Excelsior. Soms in ons voordeel. Te vaak in ons nadeel. De 1-2 was een feit. De wedstrijd was direct afgelopen. Excelsior supporters zeer terecht door het dolle heen. Als Spartanen dropen we af.

Volgende week PSV-thuis. Pittig. Hopen maar op een stunt.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Nick Olij, Said Bakari, Bart Vriends, Tijs Velthuis, Djevencio van der Kust, Jonathan de Guzman (81. Metingen), Pelle Clement, Joshua Kitolano, Tobias Lauritsen, Charles-Andreas Brym (90. Jesse Bal), Agustin Anello (74. Camiel Neghli)

Abonneer
Abonneren op
297 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties