Sparta verliest in bekerduel van Vitesse

138
3882

Sparta verloor deze avond met 1-2 van Vitesse. Onze club kwam niet eens zo slecht voor de dag, maar het is wel direct over en sluiten in het bekertoernooi. Sparta kan zich gaan richten op de competitie.

Rondom bekerwedstrijden van Sparta is het altijd weer hetzelfde liedje. Een deel van de supporters vindt het wel prima als we er snel uitvliegen. De redenatie van dit deel van de supporters is dat Sparta zich dan ten minste focussen op handhaving. Of promotie. Al naar gelang de toestand van onze club is altijd wel een reden te bedenken waarom Sparta zich moet focussen op de competitie.

En een deel van de Sparta droomt van bekerwinst, het hoogste wat een club als Sparta redelijkerwijs in de komende jaren kan bereiken. Die beker omhoog en als bonus Europa in. De redactie van ITWM behoort tot die laatste groep. Altijd proberen te knallen in die beker. Doe je dat als club ieder jaar, wie weet, lukt het een keer. Wat zou het geweldig zijn, een keer die beker, een keer samen als Spartanen een loting afwachten om dan met elkaar af te reizen naar het buitenland.

Henk Fraser lukte het met Vitesse. In 2017 won hij met die club de beker. Het was de enige serieuze prijs die Vitesse ooit wist te winnen in de historie van de club. De kans dat Fraser bij Sparta ooit een bekerwinst op zijn palmares zal kunnen bijschrijven is helaas erg klein. En Fraser weet ieder seizoen vakkundig de kans nog kleiner te maken dan hij al is. Onze trainer lijkt zich ieder jaar bij voorbaat al neer te leggen bij nederlagen in de beker, gezien de B-elftallen die hij doorgaans opstelt.

Ook vandaag kwam Fraser niet voor de dag met de 11 spelers die hij het beste elftal vindt vormen. Voor de Spartanen die graag zien dat Sparta jaar in jaar uit strijd voor de beker is het aanschouwen van bekerpotjes onder Henk Fraser een grote sof.

Maar toch is het ene B-elftal het andere niet. Dit Spartaanse B-elftal leek er wel zin in te hebben. Sparta kwam ondanks alle wijzigingen niet of nauwelijks slechter voor de dag dan in Heerenveen. Niet dat het goed was. Vitesse had meer balbezit, maar bakte er weinig van. Sparta kwam weer eens met een 5-3-2 variant voor de dag. Vroeger mopperde Fraser nog weleens dat je het ook 3-5-2 kan noemen. Dan klinkt het al een stuk aanvallender. Maar dat is dit seizoen totale onzin. Een muur optrekken en met counters eruit proberen te komen is wat Fraser voor ogen had. En de opnieuw compacte, zeer verdedigende strategie van Fraser leek te werken. Sparta gaf in de eerste helft eigenlijk geen kans weg. En kwam onze club eruit, dan was het voetballend in de eerste helft bij vlagen zelfs beter dan afgelopen zaterdag in het hoge noorden. Het was aardig om Jeremy van Mullem centraal in de defensie zijn basisdebuut te zien maken. Hij liet zien niet minder te zijn dan pakweg een Heylen. Naast Van Mullem telden we nog 6 wijzigingen ten opzichte van het potje tegen Heerenveen.

Hoewel Sparta minder balbezit had dan Vitesse, was het ´aangepaste´ Sparta in de eerste helft de betere ploeg op het veld. Verdedigend was Sparta sterk en onze club had meer dreiging dan de Arnhemmers. Best knap uit tegen Vitesse. Engels en Van Crooij kregen kansen en na een half uur kwam Sparta terecht op voorsprong. Bazoer maakte binnen ‘de zestien’ de overtreding op Engels, de bal ging op de stip en Van Crooij schoot de pingel erin. Sparta ging op degelijke wijze verder en kreeg nog een paar mogelijkheden. Maar helaas bleek opnieuw hoe onmachtig onze club toch vaak is, zo vlak voor de goal. Sparta wist vanavond dan wel een strafschop te benutten, maar een echte ‘veldgoal’ zou er weer niet komen. Na de 0-1 kregen Jans en Engels kansen, maar de 0-2 viel niet. En als je de kansen niet pakt tegen een ploeg als Vitesse, ga je het uiteindelijk toch lastig krijgen. Vlak voor rust viel helaas de 1-1. Onverdiend, Vitesse had nog geen bal tussen de palen van Coremans gekregen. Maar ditmaal schoot Frederiksen een vrije trap -verkregen na een overtreding van de matige spelende Abels- van zo’n 25 meter mooi binnen. Al was het een bal die in de hoek terecht kwam waar Coremans een seconde eerder nog stond. Onze keepert stapte net op het verkeerde moment naar links, terwijl de bal hard en zwabberend in ‘Coremans zijn hoek’ viel. Al met al toch geen onhoudbare bal.

Sparta had met meer scherpte met 0-2 kunnen gaan rusten, maar het liep anders en de gelijkmaker viel voor Vitesse op het juiste moment. De Arnhemmers kwamen met goede moed uit de kleedkamer, terwijl Sparta in een leeg Gelredome toch een tikkie te verwerken had gekregen. Aanvallend bleek Sparta in de tweede helft onmachtig, verloor het middenveld ook, terwijl Vitesse voetballend wat beter werd en ook drie goede kansen kreeg, waarvan Openda er eentje echt niet had mogen missen. Dat deed hij gelukkig wel, maar toch hing een Arnhemse winst plotseling in de lucht. En die kwam ook. Frederiksen scoorde op fraaie wijze de 2-1. De wedstrijd leek als een nachtkaars uit te gaan, maar toen was daar plotseling nog invaller Lennart Thy. Hij had in de laatste minuut de gelijkmaker op zijn schoen. Dat hij toch mistte is exemplarisch voor het seizoen van Sparta en ook voor het seizoen van Thy. Vorig seizoen was zo’n bal erin gevlogen. Ditmaal schoot Thy de bal over en was de wedstrijd direct voorbij.

Noemenswaardig is nog wel dat Achraf Madi zijn debuut maakte voor onze club. Verder kan de bekerdroom opnieuw de ijskast in. Het zijn supporters van andere clubs die rondom de kerstboom nog kunnen mijmeren over Europese tripjes in 2022. Sparta kan zich de rest van het seizoen volop gaan richten op de competitie. Om te beginnen aanstaande zaterdag, met opnieuw Vitesse als tegenstander. Dan zal Sparta op een leeg Kasteel moeten proberen de Arnhemmers te verslaan en zo de drie broodnodige punten binnen te slepen.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen:
Tim Coremans, Laurent Jans, Jeremy van Mullem, Michaël Heylen, Aaron Meijers (80. Mica Pinto), Adil Auassar (80. Tom Beugelsdijk), Sven Mijnans (73. Emanuel Emegha), Dirk Abels, Vito van Crooij (73. Achraf Madi), Bryan Smeets, Mario Engels (73. Lennart Thy)

Abonneer
Abonneren op
138 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties