Sparta speelde zich vorige week zo goed als veilig tegen FC Zwolle. Fraser gaf voor de wedstrijd aan dat Sparta vrijuit zou moeten kunnen voetballen. De opstelling was verder ook redelijk logisch te noemen. Fortes heeft zijn beperkingen, maar bij afwezigheid van Auassar (preventieve quarantaine) een logische keuze op het middenveld. Verder valt het te prijzen dat Fraser koos voor eigen jeugd (Mijnans) in plaats van een passant (Burger). Overigens zorgde de jeugdeling voor de 4-4 in de stunt van Sparta tegen AZ in oktober 2020. Dit gelijke spel bleek uiteindelijk de opmaat voor het herstel van Sparta voor de winterstop. Twee keer stunten tegen AZ bleek echter teveel van het goede.

Eerste helft
Al binnen 2 minuten stond Boadu vrij voor Okoye, die knap redde (weer een ton in marktwaarde erbij). AZ drukte door en het leek een kwestie van tijd voor de 1-0 zou vallen. Na een minuut of 10 was het dan ook raak. Beugelsdijk kreeg de bal (van dichtbij) tegen zijn hand geschoten, waarbij het appèl van de AZ spelers terecht weggewuifd werd door Kuipers. In de daarop volgende hoekschop kreeg Clasie echter alle vrijheid om van randje 16 in te schieten en de vervanger van Koopmeiners faalde niet, 1-0. Diezelfde Clasie kreeg minuten later een identieke kans (zelfs binnen het zestienmetergebied) maar maaide (gelukkig) over de bal heen. Aan de andere kant kreeg Thy (in de omschakeling) plots een aardige kans. Het schot van de de Duitser was ook prima maar Bizot liet zien waarom hij de reservekeeper van Oranje is. Het waren de momentjes waar Sparta het mee moest doen in het eerste kwart van de wedstrijd.

Sparta werd echt niet weggespeeld. Maar AZ liet gewoon zien dat het de zeer terechte nummer 2 van de eredivisie is. Het spel van de Alkmaarders was zoals zo vaak goed verzorgd en attractief. Het is dan ook geen schande dat Sparta het erg moeilijk had. Aan het begin van het seizoen namen laagvliegers PEC Zwolle en VVV nog een punt mee uit Alkmaar maar daarna is het geen enkele club uit het rechterrijtje nog gelukt om een punt (of meer) uit Alkmaar mee te nemen. Logischerwijs zou ook Sparta dat niet gaan lukken. AZ begon na een half uur wat slordiger te spelen. Dat kwam Sparta niet slecht uit. Niet dat we daarna tot grote kansen kwamen (alhoewel Harroui een aardige schietkans kreeg) maar we kregen in ieder geval iets meer controle over de wedstrijd. Tenminste, zo leek het. Uit het niets kreeg AZ echter weer een enorme kans en leek het zelfs op 2-0 te komen. Gelukkig stond Gudmondsson buitenspel en ging de treffer (rebound uit enigzins zwak keeperswerk van Okoye (weer een ton eraf)) niet door. Vlak voor rust hielp Stengs nog een enorme kans om zeep. We gingen derhalve rusten met 1-0. En daarmee hadden we weinig te klagen.

Tweede helft
De thee bracht weinig verandering in het spelbeeld. AZ bleef de baas, zonder echt tot enorme kansen te komen. Fraser bracht al vrij snel na rust Kharchouch en Engels voor Smeets en Mijnans. Sparta ging met deze wissels ook iets aanvallender spelen. Dit leek AZ een beetje te verrassen en het duurde een paar minuten voor de Alkmaarders een antwoord hadden op de veranderde tactiek van Sparta. Helaas kon Sparta niet profiteren van de tijdelijke verwarring bij AZ. En in plaats van de 1-1 viel de 2-0 aan de andere kant. De wedstrijd was op dat moment eigenlijk gespeeld. Sparta probeerde het nog wel, maar het kwaliteitsverschil was gewoon te groot. Fraser wisselde Pinto (door zijn gele kaart helaas geschorst tegen VVV), Laros Duarte en Thy voor Meijers, Burger en Gravenberch. Niet bepaald een kwaliteitsinjectie, dus ook Fraser zag wel in dat er niks meer te halen viel. Eigenlijk gebeurde er in de laatste 20 minuten weinig relevants meer, behalve een afgekeurde goal van Sparta diep in de blessuretijd. De 2-0 bleef op het bord staan. Een logische uitslag gezien het spelbeeld.

Conclusie
Sparta speelde zeker niet slecht in Alkmaar. Maar de overwinning van AZ was gewoon terecht te noemen. Uiteraard hoeven we niet te wanhopen om een verliespot in Alkmaar. Van de laatste wedstrijden dit seizoen was deze op papier de lastigste. Over twee weken pakken we de draad weer op tegen laagvlieger VVV. Een wedstrijd waarin zeker mogelijkheden liggen. Op naar een driepunter derhalve, wellicht zelfs met (beperkt) publiek op het Kasteel!

Abonneer
Abonneren op
105 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties