wedstrijdposter PSV - Sparta

Sparta is geen kampioen, PSV wel. In Eindhoven werd het 4-2. Sparta bood vooral in de eerste meer dan goed weerstand. De 2-2 ruststand gaf hoop op een resultaat, maar PSV trok uiteindelijk aan het langste eind en werd derhalve definitief de beste ploeg in de Eredivisie van 2023/2024.

Een kampioenswedstrijd spelen uit tegen PSV. Ga er maar aan staan. Sparta ging er aan staan. Speelde niet de figurantenrol. Bepaalde niet tot welke minuut ze weerstand wilde geven en daarmee het startpunt van feest op het Stratumseind. Was geen toeschouwer in hun eigen wedstrijd. Neen.

Sparta speelde gedurfd en met lef. Zoals we dat vaker willen zien. Voetballend vooruit. Afjagen van Ramalho was er nog te weinig. Maar de druk vanaf de flanken en het middenveld was er. Hoog de bal naar Tobias Lauritsen, snel de bal naar Saito op de flank en Metinho die vanuit het middenveld goed doorkwam. Om Jeroen Rijsdijk te citeren: “We hebben uitstekend laten zien wat we waard waren.” En daarin geeft de volledige ITWM-redactie hem gelijk, inclusief Frank.

Rijsdijk: ‘Kantelpunt was het wegvallen van Neghli

Laten we nu, een halve dag, na het eindsignaal maar direct meer van zijn rake woorden voor het clubkanaal citeren. Hoe de wedstrijd verliep? Dat korte verslag komt zo wel. Eerst de duidelijkheid van Rijsdijk: “Ik ben trots op mijn team. Tot aan de 70e minuut boden we goed tegenstand. Kantelpunt was het wegvallen van Neghli, waardoor de as om gegooid moest worden. We zaten lang in de wedstrijd, dan is het zuur dat je verliest. De manier waarop we gespeeld hebben verdient een compliment.”

Als we geen play-offs meer halen, stopt Rijsdijk onmiddellijk

Rijsdijk zag ook verbeterpuntjes. ,,Bij de derde tegengoal, door het midden, stonden we niet goed. En bij de vierde goal hopen we nog op die 3-3 te komen en spelen we overal 1 op 1. Stappen te vroeg uit. Onnodig. Maar we hebben goed gespeeld. Smetje is het uitvallen van Neghli en Eerdhuijzen.” Door het verlies blijft Sparta op de 9e plaats staan, met evenveel punten (43) als nummer 8, Go Ahead Eagles. Het lijkt erop dat Sparta of 8e of 9e gaat worden. De nummers 7 en 6 (NEC en FC Utrecht) zijn in theorie ook nog te achterhalen. Maar volgende week spelen we al tegen FC Utrecht en de play-offs zijn zo goed als binnen. Nummer 10, SC Heerenveen heeft 6 punten minder en het doelsaldo-verschil is 15 goals. Moet het 0-16 worden in de laatste thuiswedstrijd (als we dan nog slechts 6 punten verschil hebben). ,,Als we de nummer 9 positie nog weggeven, stop ik er gelijk mee”, aldus Rijsdijk. Zou hij het echt menen?

Ging straks toch voortijdig het licht uit bij PSV?

De wedstrijd dan. De eerste tien minuten was Sparta beter dan toen nog kampioenskandidaat PSV. Toen Bakari op rechts goed doorstoomde en de bal miraculeus door de benen speelde van Tillman en de bal goed aflegde naar de opkomende Metinho die fraai en hoog binnenschoot stonden we terecht met 0-1 voor. Niet veel later hadden we de score kunnen verdubbelen. Keeper Benitez kreeg de bibbers. Veroorzaakte een corner en liet die vervolgens later los. Vriends probeerde van die zenuwtrekjes te profiteren, maar de bal kwam niet lekker voor het doel terecht. Weer iets later schoot De Guzman een vrije trap via een tegenstander naast. Weer een corner. En groeiende frustraties bij de Eindhovenaren. Ging straks toch voortijdig het licht uit? Stond Sparta het feestje in de weg? Teze gaf Metinho een elleboogje. Uit een corner van PSV kopt Luuk de Jong door, de bal gaat via de borst van Jerdy Schouten richting goal. Olij redt in eerste instantie en Bakari bij de paal weet hem op zijn beurt niet weg te werken, ja half. Eigen doelpunt. Stand weer gelijk.

Til krijgt geen geel na schwalbe

Zeven minuten later staan we achter. Van de Kust verdedigt Luuk de Jong halfbakken. Slecht. De Jong stelt Bakayoko in staat om te scoren. Was dit het dan van Rotterdamse zijde. De gehesen vlag? Nu wel de figurantenrol? Geenszins. Het staat al weer snel gelijk. Saito gaat er op een bal van Clement aan de linkerzijkant tussenuit. Op avontuur. De Japanner heeft een hele mooie kromme boogbal in de verre hoek in gedachten. De bal denkt eerder aan de cornervlag. Onderweg is het verdediger Boscagli die de bal, voor hem ongelukkig, weer richting verre hoek manoeuvreert: 2-2. En zo zijn naast de schoten in de 32e minuut (6-6) ook de goals aardig verdeeld over beide partijen. Balbezit tot dan? PSV: 68%, Sparta: 32%. Van ballen naar geknepen billen. Want voor rust scoort PSV nog een keer. Gelukkig, afgekeurd. Guus Til scoort te snel uit een te snel genomen vrije trap van Veerman. Scheidsrechter Higler beslist in Sparta’s voordeel (hoezee!). Even later maakt die Til een schwalbe. Daarvoor eigenlijk: geel voor Til. Hij kreeg hem niet.

Rijsdijk: ‘Met extra elan en vertrouwen naar de laatste wedstrijden

Direct na rust dringt Sparta nog een paar keer aan. Bakari schiet naast. Van de Kust stuit na een goede aanval op keeper Benitez. Het wordt wat grimmiger. Vriends blokt Luuk de Jong. En Tillman haalt Neghli lelijk onderuit. Er komt zelfs geen vrije trap, laat staan een gele kaart. Neghli eruit. Mito erin. Deze Japanner hebben we in de loop van de wedstrijd amper gezien. PSV gaat ook wisselen: Lozano en Subairi erin. Lauritsen pakt geel. En na een vrije trap van Veerman, die Boscagli vanuit het centrum instaat stelt te scoren, is het wel over en uit. 3-2. Sparta probeert het daarna nog wel dapper. Maar wanneer in de 78e minuut een aanval door het midden voor de voeten van Teze belandt, die rustig binnen schuift, verdwijnt ook het laatste sprankje hoop. PSV is de terechte kampioen van dit seizoen. Sparta kan zich gaan richten op de play-offs. Dat Mike Eerdhuijzen nog uitvalt is een smet op de waardig tegenstand die we tentoonspreiden in de lichtstad. Om met Rijsdijk te eindigen: “Met extra elan en opgedane vertrouwen naar de laatste wedstrijden toe!”