Na de 3-0-zeperd vorige week tegen Helmond kwam Sparta gisteren tegen Almere beduidend beter voor de dag. Sparta won met 6-1. Grote man was Lars Veldwijk met drie treffers. De andere Rotterdamse doelpunten waren van Rayhi, Wuytens en Dervisoglu.

Breinburg en het systeem

Toen de opstelling bekend werd gemaakt was de kroeg waar uw schrijver van dit stuk zich op dat moment bevond bevolkt met 10 tot 15 Spartanen. Stuk voor stuk omschreven zij de opstelling als laf en onbeschoft richting de supporters die tegen Jong PSV een wedstrijd hadden gezien die nog saaier was dan kunstgras zien groeien en tegen Helmond Sport de slechtste wedstrijd had gezien van het seizoen. En de irritatie was niet ten onrechte. Want weer met 5 man achterin, Breinburg als verdedigende middenvelder en slechts 2 aanvallers voorin, wie bedenkt dat?

Fraser dus. Maar dat supporters met een pils in de hand niet altijd de waarheid in pacht hebben bleek tegen Almere. Sparta kwam met spelers in het veld die inderdaad een ultra verdedigende 5-3-2 hadden kunnen uitvoeren, maar dat deden ze niet. Het was een verrassende variant, die het meest leek op 4-3-3 maar je ook zou kunnen bestempelen als 5-2-3 en 3-4-3. Volgt u het nog? Het is verder niet van belang voor de uitslag, maar Henk Fraser goochelt met systemen en posities van sommige spelers, zoals we nog nooit bij Sparta gezien hebben. Het is soms fascinerend om te volgen.

Ditmaal stond Drenthe rechtsbuiten geposteerd. Breinburg was de linkshalf die ook de linksback positie moest afdekken (waardoor Sparta dus soms in een 5-2-3 variant ‘stond’). Een moeilijke rol voor Breinburg, maar wel 1 die hem veel beter afging dan de rol van aanvallende middenvelder: Breinburg speelde zijn beste wedstrijd in Spartaanse dienst.

Vriends, Rayhi, Drenthe

Sparta ging dus het veld in met iets aanvallendere intenties dan tegen Jong PSV en Helmond. Dat op zichzelf was al prettig om te zien op het eigen Kasteel, waar ruim 8.500 Spartanen de moeite hadden genomen om wind, regen en kou te trotseren om Sparta te zien op krabbelen na 3 moeizame wedstrijden op rij.

Maar het was zeker niet alleen de aanvallende intentie die het verschil maakte ten opzichte van de vorige wedstrijden. Het waren vooral Vriends, Rayhi en Drenthe die lieten zien waarom ze bijna onmisbaar waren. Almere heeft voor Keuken Kampioen Divisie begrippen een prima ploeg, maar Sparta kwam vanaf minuut 1 veel scherper voor de dag dan in de voorgaande wedstrijden. Vriends brengt achterin rust. Dankzij hebben lijkt ook Auassar wat beter te spelen. En Drenthe en de uitstekend spelende Rayhi brachten ‘het gif’ dat in de laatste 2 wedstrijden zo ontbrak. Als iedereen fit is kan Sparta met een prima basis voor de dag komen. Er zijn diverse wisselingen mogelijk, maar de verdedigende kwaliteit van Vriends en de passie van Raybi en Drenthe is op de bank niet beschikbaar.

Almere toonde in de 1e helft een goed elftal te hebben

Het was ook nodig dat Sparta op volle ‘oorlogssterkte’ was. Almere toonde in de eerste helft namelijk aan een prima elftal te hebben. De wedstrijd ging gelijk op. Een heerlijke goal van Rayhi (die zijn rentree daarmee op heerlijke wijze bekroonde) bracht Sparta op een op dat moment terecht voorsprong, maar Almere stortte niet in en drong aan. De 1-1 die viel was gezien de verhoudingen in het veld op het dat moment, al had scheidsrechter Van den Kerkhof eerder al moeten affluiten voor een handsbal en was de goal ook nog eens buitenspel. Sparta kreeg hiermee opnieuw een onterechte goal tegen. Maar zoals we op deze site als schreven na Helmond-uit, als kampioenskandidaat moet je dit soort arbitrale dwalingen niet als excuus gebruiken, maar het zelf afdwingen. En dat deed Sparta.

Een geweldige verdedigende actie van Breinburg (hij verdedigde, pakte de bal en zorgde voor een razendsnelle omschakeling) leidde de 2-1 van Veldwijk in de 38e minuut.

Sparta laat zien waar het toe in staat is: heerlijk

Waar de eerste helft redelijk gelijk op ging en Sparta het bij vlagen lastig had, was de tweede helft van onze club ronduit geweldig. Het was heerlijk om te zien dat de ploeg van Fraser een subtopper als Almere de wil kan opleggen. Smetje op de avond was dat Den Bosch op het allerlaatste moment nog wist te winnen van NEC, maar dat kan gebeuren. Laten we daar niet lang bij stilstaan, want Sparta speelde misschien wel de beste helft van dit seizoen. De supporters op de Denis Neville tribune hadden geluk, aan die zijde vielen nog vier keer Spartaanse doelpunten. Wuytens scoorde uit een vrije trap met zijn hoofd de bevrijdende 3-1. De 4-1 was een pareltje ’teamwork’. Drenthe had voor eigen succes kunnen gaan, maar gaf met rechts (!) perfect voor op de vrijstaande Veldwijk die de goal binnen werkte. Het feestje werd gevierd in de hoek Kasteel / Denis Neville tribune. De wissels ‘uit voorzorg’ werden gemaakt, dat gold met name voor Vriends en Drenthe. Uitstekend.

Scheidsrechter Van den Kerkhof voelde de wedstrijd niet aan en gaf de arme Ramos van Almere nog een tweede gele kaart die hij prima op zak had kunnen houden. Het was wel het sein voor Sparta om nog even gas te geven. Veldwijk maakte zijn derde en invaller Dervisoglu pakte ook weer een doelpunt mee. Kou, regen, wind, wie heeft het gemerkt? De thuisblijvers hadden ongelijk. 6-1. Heerlijk. Dat hadden het team, de supporters en iedereen die bij Sparta betrokken is echt even nodig.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Kortsmit; Wuytens, Vriends (80. Wijnaldum), Auassar; Saksela (65. Spierings), Drenthe (70. Dervisoglu), Harroui, Duarte, Breinburg; Rayhi, Veldwijk.