Sparta pakt eerste overwinning van 2019

0
90

Onder het motto beter laat dan nooit pakte Sparta de eerste overwinning van dit jaar. De Schapen uit Dordt werden met 1-4 geslacht.

Complimenten voor de uitsupporters

Laten we dit verslag eens beginnen met een compliment aan de supporters die de club achterna reisden. Natuurlijk, het was maar een kleine reis naar Dordrecht, maar toch, in 2019 kregen ‘we’ als Spartanen te vaak inspiratieloos voetbal en weinig passie voorgeschoteld. Vorige week verdween alle hoop op een kampioenschap. Dat tegen Dordrecht het uitvak dan niettemin bevolkt met 350 Spartanen die de ploeg positief en enthousiast steunden is de juiste reactie vanuit de supporters. Complimenten! Bij Dordrecht zien ze Sparta als voetbalvijand nummer 1. Vanuit het uitvak waren af en toe humoristisch prikkelende liederen te horen richting de Dordtenaren. Overwegend echter werd Sparta luidruchtig aangemoedigd. Opvallend was dat een groot deel van de jonge Spartanen het prettig vond om als haringen in een ton direct achter het hek te gaan staan. Uw verslaggever zocht het wat hogerop in het (altijd weer bizar waardeloze) uitvak van Dordrecht, zodat hij met een paal voor zijn snufferd de wedstrijd toch nog redelijk kon volgen.

Kortsmit kruipt door het oog van de naald

Diverse insiders meldden afgelopen week dat Kortsmit gepasseerd zou worden na zijn zeer slechte start in 2019. Coremans had vrijwel zeker gekeept tegen Dordrecht als hij fit was geweest. Na afloop werd Henk Fraser hierover ondervraagd. Hij ontkende het niet. Coremans raakte vlak voor Dordt – Sparta echter geblesseerd. Voor Coremans misschien wel het slechts denkbare moment van zijn carrière: hier lag zijn kans. Maar door de blessure van Coremans speelde Kortsmit en hij deed dat zeker niet slecht. Bij één grabbelbal in de tweede helft zag Kortsmit er knullig uit, maar er ontstond geen gevaarlijke situatie door. Verder deed onze keepert het uitstekend. In de eerste 20 minuten van de wedstrijd hield hij Sparta zelfs overeind met vier prima reddingen. Het gebeurde vlak voor het uitvak, het was allemaal goed te volgen, Kortsmit schold zijn verdedigers verrot (want er werd slecht verdedigd), maar stiekem zal de goalie blij zijn geweest, met deze fouten, waardoor hij zich kon onderscheiden. Hij kreeg nog een laatste kans en hij pakte hem met 2 handen aan: Kortsmit keepte gewoon goed en dus staat hij volgende week weer op doel, zo opportunistisch werkt het in voetballand.

Een draai naar 4-3-3

Sparta speelde in en tegen Dordrecht met 4-3-3 opstelling. Fraser liet na afloop weten dat iedereen weet dat hij het liefste 4-3-3 speelt. Wij kennen wel wat mensen die dat nog niet wisten, maar goed, dat weten jullie het nu Spartanen.

Verder liet Fraser weten dat hij nu 4-3-3 speelde omdat tegen Dordrecht voor het eerst spelers als Abels, Faye en Dabo tegelijkertijd fit waren. Dit is natuurlijk aantoonbare onzin, want tegen Twente waren deze drie spelers ook volledig fit, maar ach, laat maar, als Fraser graag mensen in de maling wil nemen, be our guest. En Dabo was toch eerst die ideale back voor 5-3-2 en nu is een fitte Dabo opeens nodig om 4-3-3 te spelen? Ook hier: ach, laat maar.

We gaan zien hoe we de uitspraken van Fraser moeten lezen. Het lijkt er vooral op dat er een grote draai wordt gemaakt en dat hij nu enkele weken gaat uittesten hoe 4-3-3 gaat lopen. Daar horen waarschijnlijk dan ook wat mislukte interviews bij om zo’n draai te veranderen. Onder de streep is het wel terecht dat Fraser dit nu gaat proberen. Doorgaan op de 5-3-2 weg die de laatste tijd behoorlijk doodliep is immers ook geen optie.

Auassar ontsnapt aan rood

Wie in de eerste helft tegen Dordrecht faalde was Auassar. Menig Dordtse aanval in de eerste helft kon gevaarlijk worden, omdat hij te laat was en veel te slap verdedigde. Hij pakte al snel een terechte gele kaart en nadat Rayhi onze club op 0-1 had gezet maakte Auassar in het strafschopgebied een opzichte overtreding. Scheidsrechter Edwin van de Graaf kon eigenlijk niets anders doen dan een penalty geven en Auassar na 30 minuten met zijn tweede gele kaart van het veld afsturen. Maar Edwin van de Graaf hield de tweede gele kaart op zak. En zo zie je maar, vorige week tegen Twente hadden we pech met een arbitrale blunder, ditmaal hadden we mazzel.

Overigens herstelde Auassar zich in de tweede helft wel, maar Sparta had dankzij Auassar dus eigenlijk met een 1-1 stand 60 minuten lang met 10 man moeten spelen. Dan denk je, daarover zal Fraser wel kritisch zijn na afloop? Minimaal net zo kritisch als hij was toen de jonge Dervisoglu een fout maakte tegen Volendam? Nee hoor, hij pikt Auassar er als één van de spelers uit die hij complimenten verdienen. “Misschien wel Auassar zijn beste wedstrijd van het seizoen”, aldus Fraser. Wie neemt onze trainert hier nou eigenlijk in de maling?

Ook Veldwijk laat het afweten

Auassar speelde dus een slechte eerste helft, Dabo was tegen Dordrecht heel de wedstrijd zeer matig, maar Lars Veldwijk was de slechtste Spartaan van het veld. Het is eigenlijk schandalig hoe hij opnieuw ontzettend weinig energie in de wedstrijd stak. Veldwijk kreeg nog twee goede kansen ook (één uitstekende kans op 1-2 en en één in de tweede helft). Hij verprutste ze. Gelukkig scoorden anderen wel, maar zijn houding bij de goals van zijn ploeggenoten was niet om over naar huis te schrijven. Bij de 1-4 van Drenthe leek hij zelfs eerder te balen dat de aanval niet bij hem eindigde, dan dat Sparta eindelijk weer eens met ruime cijfers won. Een Veldwijk in vorm kan cruciaal zijn om de nacompetitie te winnen, maar Fraser zal echt snel wat stevige gesprekken met hem moeten voeren. Deze houding kan van niemand geaccepteerd worden; en zeker niet van een aanvoerder. Alleen Ben Wessels zal tevreden zijn over Veldwijk zijn optreden. Na 1,5 uur sjokken kan het shirt van Veldwijk direct de tas in, om volgende week ongewassen weer opnieuw gebruikt worden.

Rayhi, Abels en het middenveld

Gelukkig ging er ook een hoop goed bij Sparta. In de eerste helft had de ploeg het wel lastig. In de eerste 20 minuten werd onze club zelfs behoorlijk onder druk gezet. Met name de door Dordrecht van Feyenoord gehuurde Summerville blijkt een prima speler voor dit niveau en was de hele eerste helft een plaag voor de Spartaanse verdediging, terwijl bij Dordt achterin Breedijk indruk maakte.

Maar na 20 minuten kantelde de wedstrijd langzaam. Dordrecht heeft toch te weinig goede spelers en bij Sparta stonden enkele spelers spreekwoordelijk ‘op’. Zo was het smullen geblazen van Rayhi. Ook hij heeft natuurlijk matige weken achter de rug, maar Rayhi toonde veerkracht. Hij sleurde, liep gaten in, werkte zich de pleuris, steunde Dervisoglu en scoorde de 1-0. Nadat Auassar de penalty had veroorzaakt en aan rood ontsnapt was en Veldwijk een kans op 1-2 liet liggen, was het Rayhi die op prachtige wijze nog voor rust de 1-2 maakte.

In het laatste kwartier van de eerste helft zagen we al herstel van Sparta. In de tweede helft ging Sparta een stuk beter voetballen en het team gaf ook geen kans meer weg. Achterin deed Faye het naar behoren, maar vooral opvallend was het optreden van Abels. Als rechtsback en in het 5-3-2 systeem hadden we de van PSV overgekomen jongeling tot nu toe eigenlijk alleen maar amateuristisch zien klungelen. Tegen Dordrecht liet hij (heel de wedstrijd) zien dat hij zich in een viermansverdediging als een vis in het water voelt. Natuurlijk, het was ‘maar’ tegen FC Dordrecht, maar Abels was geen schim van de matige speler van de afgelopen weken. Hij stond achterin vol zelfvertrouwen, speelde uitstekend en groeide samen met Rayhi uit tot de beste Spartaan van het veld.

Ook het middenveld verdient complimenten. Een middenveld met Duarte, Duarte en Harroui staat als een huis. Dat weet iedere Spartaan. Tegen Twente meende Henk Fraser dat dit huis niet opgesteld hoefde te worden. Het verzwakte viermansmiddenveld van Twente werd bestreden met 2 middenvelders. Sparta werd overlopen. U merkt; de ergernis van deze blunder van onze trainert is nog niet helemaal verdwenen bij uw verslaggever van dienst. In de veredelde oefenwedstrijd tegen Dordrecht stond ‘het huis’ er weer. Lekker middenveld hoor, ook al speelde Harroui niet zijn beste wedstrijd van het seizoen, maar ditmaal werd dat ruimschoots gecompenseerd door Duarte en Duarte. Mooi om te zien dat de broers voor elkaar en voor het team knokten. Daarnaast was het duo ook beslissend.

Laros Duarte schoot op geweldige wijze de 3-1 binnen uit een vrije trap. Deroy Duarte werkte zich de pleuris en het was mooi om te zien hoe hij de assist gaf bij de 1-4 en dit uitbundig vierde met het uitvak! Hier had invaller Drenthe een voorbeeld aan kunnen nemen. Drenthe viel fel in, daar was niets mis mee, maar juichte niet na zijn goal en bedankt ook Duarte niet voor de assist. Goed voorbeeld Royston…..zo werk je als ervaren speler echt mee een goed teamgevoel.

Een team smeden

We zijn natuurlijk bezig met één grote oefenperiode richting de nacompetitie. De teleurstelling van het nu al niet meer meedoen om een kampioenschap zakt langzaam weg. De realiteit is dat we alleen nog een kans op promotie hebben, als het elftal zich straks in de nacompetitie gaat gedragen als één hecht team. De houding van aanvoerder Veldwijk (en zoals hierboven omschreven eigenlijk ook van reserve-aanvoerder Drenthe) is daarbij echt een probleem. Je kan niet altijd top zijn. Je kan wel als ervaren speler (met een band om de arm) altijd het goede voorbeeld proberen te geven. Het is te hopen dat Fraser dit snel ‘op de rails krijgt’, zodat de ploeg toegroeit naar een hecht team, dat op het juiste moment de vorm te pakken krijgt.

Die topvorm was er absoluut nog niet in Dordrecht. Toch kunnen we een goed gevoel over houden aan het potje aan de Krommedijk. De supporters steunden de ploeg. Rayhi en Abels waren uitstekend. Faye lijkt simpelweg een prima linksback voor minimaal de komende 1,5 jaar. Harroui, Duarte, Duarte en Dervisoglu werkten zich de pleuris. Kortsmit keepte eindelijk weer eens goed. Na veel blessureleed maakte de sympathieke Ragnar Ache eindelijk weer enkele minuten in het eerste. De 1-2 en 1-3 waren goals om van te smullen. En last but not least: Sparta weet eindelijk weer wat winnen is!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties