We hadden op een overwinning -en daarmee een eerste plek- gehoopt. En dat zat er in fases van de wedstrijd ook wel in. Sparta was voetballend beter dan Zwolle, was fitter en kreeg meer kansen. Aan de andere kant: Vriends had mazzel dat hij in de eerste helft geen rood kreeg en Zwolle kreeg ook nog 2 goede kansen op 3-1. Sparta is nog steeds ongeslagen, 8 uit 4 is prima en ieder punt dat Sparta heeft behaald is dik terecht. We hebben er bovendien al 3 uitwedstrijden op zitten en mogen even genieten van een top 3 positie. Volgende week komt nummer 4 Ajax naar Het Kasteel. Een topper dus.

Sparta begon uitstekend

In Zwolle werd Sparta gesteund door ruim 350 supporters in het uitvak en nog enkele tientallen Spartanen op de hoofdtribune. Het uitvak liet zich vanaf het begin goed horen en de ploeg van Henk Fraser liet zich vanaf het begin goed zien. Sparta was veruit de betere ploeg op het veld.

Natuurlijk, Zwolle had veel blessures, maar het kan haast geen toeval meer zijn: in De Kuip, in Den Haag en nu in Zwolle, Sparta verweert zich uitstekend in uitwedstrijden. Hoe anders was dat in het eredivisie-verleden? De punten moesten op Het Kasteel gepakt worden, terwijl ‘we’ in uitwedstrijden nauwelijks punten sprokkelden. Zelfs vorig seizoen in de eerste divisie had Sparta (met name in de eerste seizoenshelft) een uitsyndroom.

Voor de supporters in het uitvak was het dan ook verfrissend om te zien dat Sparta het mindere Zwolle direct bij de spreekwoordelijke strot greep. Na 4 minuten was Sparta al vier keer bij het doel van de Zwollenaren geweest, met de grootste kans voor Rayhi in de 4e minuut. De bal ging er niet in, maar de 0-1 hing in de lucht, zoals men dat dat zegt. En de 0-1 viel ook. De corner van Smeets kon door Zwolle niet weggewerkt worden en kwam via Rayhi terug bij Smeets (in Den Haag viel hij even tegen, maar in Zwolle was hij weer de beste man aan de zijde van Sparta). Met een werkelijke genotvolle voorzet ‘uit stand’ legde hij de bal panklaar neer bij de vrijstaande Ache, die perfect inkopte. Een even terechte als heerlijke 0-1!


Sparta schenkt Zwolle geloof en vertrouwen

Sparta was de eerste 8 minuten voetballend veel beter. Onze club was daarnaast gemiddeld een kop groter dan Zwolle, dus ook in de lucht was onze club gevaarlijker en tegen het einde van de wedstrijd bleek ook nog dat Sparta conditioneel veel beter in elkaar zit.

Zwolle daarentegen had al drie wedstrijden op rij niet gewonnen en had met de 0-1 een flinke dreun gekregen. Na de 1-0 lag er dus de ideale kans om door te gaan en Zwolle de genadeslag toe te brengen. Was Sparta ‘gewoon’ door gegaan, dan had een ruststand van 0-2, 0-3 er zeker ingezeten.

Maar na de euforie van de goal van Ache leek bij een aantal spelers even de scherpte weg. Direct na de aftrap van Zwolle krijgt Johnson de bal op links. Hij glipt tussen Abels en Harroui door, die beiden op onbegrijpelijke wijze niet ingrijpen. Johnson heeft een slechte voorzet, die niet goed verwerkt wordt door Coremans. Faye verdedigt knullig weg, Vriends is zijn man kwijt, die kan schieten, Coremans redt ditmaal wel goed, maar de vrijstaande Bel Hassani kan zo inschieten. Een ex-Spartaan….sommige dingen veranderen dan weer niet. Als Abels wel gewoon een blok zet bij Johnson, dan loopt de rest van de wedstrijd waarschijnlijk totaal anders en was de kans groot geweest dat ‘we’ met drie punten er vandoor waren gegaan. Maar als telt niet. Dankij verdedigend falen van Sparta kon Zwolle scoren en dit was het moment dat Sparta aan Zwolle een stuk geloof en vertrouwen schonk.


Vriends ontsnapt aan rood

Na de 1-1 veranderde het spelbeeld iets. Zwolle kreeg iets meer balbezit, maar Sparta bleef de betere en meer gevaarlijke ploeg op het veld bleef. Zo goed als de eerste 8 minuten waren, werd het niet meer, maar toch ging Sparta voorzichtig op zoek naar een nieuwe voorsprong. Er was weinig aan de hand, totdat Bart Vriends in de 23e minuut een belachelijke actie had. Hij maakte een sliding vooruit, op het onderbeen van Bruns en Vriends mag van geluk spreken dat het bij geel bleef en dat ook de VAR geen reden zag om in te grijpen. Maar waarom zou je in vredesnaam daar in de 23e minuut zo’n overtreding maken waarmee je het risico loopt rood te pakken? Het was op de helft van Zwolle, Bruns had nooit bij het doel kunnen komen, Harroui liep prima mee, er was nauwelijks gevaar. Het was een totaal onnodige overtreding die een ervaren speler als Vriends eigenlijk niet mag maken.


Sparta verzuimt de 1-2 te maken

Ondertussen bleef Sparta de betere ploeg op het veld en kwam hier en daar tot wat plaatstootjes en voor rust had onze club ook nog twee serieuze kansen. Er was een geweldige combinatie tussen Smeets, Rayhi en Dervisoglu, waarbij de laatste net niet kon scoren. Auassar kopte uit een corner nog een keer op doel, maar de bal werd van de lijn gehaald.

Waar Sparta eigenlijk al de tweede goal had moeten maken, kreeg Zwolle vlak voor rust pas de tweede kans van de wedstrijd. Het schot van Bel Hassani werd uitstekend gered door Coremans.


Sparta start goed in de tweede helft

In de tweede helft startte Sparta weer zeer behoorlijk. Naast Smeets als beste man van het veld liet ook Dervisoglu zich de hele wedstrijd op positieve wijze zien. Vlak na rust was hij zelfs iets te collegiaal, door een bal af te leggen, die hij gewoon zelf had moeten schieten. Niet veel later was er dan toch weer een lekkere actie van Dervisoglu, met een schot dat net boven de lat verdween.


Sparta is het even kwijt na wissel Auassar

In de 52e minuut werd Auassar eruit gehaald en Laros Duarte kwam erin. Op zich een terechte wissel. Auassar speelde niet zijn beste wedstrijd en was een beetje aan het solliciteren naar zijn tweede gele kaart. Maar Auassar heeft als middenvelder wel zijn verdedigende taken goed op orde. Hij zorgt er ook voor dat Sparta redelijk compact speelde. Met Laros Duarte wilde Fraser – zo gaf hij na afloop ook aan – meer voetbal op het middenveld krijgen, maar net als tegen Den Haag viel Duarte zwak in. Hij heeft de vorm nog niet te pakken. Laros Duarte kon het spel niet naar zich toe trekken en het middenveld als geheel stond opeens te aanvallend, waar de ruimte tussen de achterste linie en het middenveld te groot werd. In de 56e minuut liet Duarte zich op de helft van Zwolle kinderlijk eenvoudig uitspelen. Er was geen rugdekking. Zijn tegenstander pakte de ruimte die er lag, gaf de bal op Thy. Vriends stond niet goed, Faye was lucht aan het dekken. 2-1 voor Zwolle.

Daarmee werd maar weer bevestigd dat de zoektocht naar een linksback geen overbodige luxe is. Toen Faye aan het begin van dit kalenderjaar kwam, maakt hij indruk. Faye heeft de kwaliteiten om dit niveau aan te kunnen, maar hij laat het nu al een tijdje niet zien. In de nacompetitie speelde hij ondermaats en ook de eerste wedstrijden van dit seizoen valt hij tegen. Concurrentie op de linksback positie is gewoon nodig. Henk van Stee moet dus nog even aan het werk.

Dat Sparta niet won in Zwolle ligt overigens zeker niet alleen aan Faye. Hij speelde behoorlijk slecht, maar dat gold ook voor bijvoorbeeld Abels en Vriends. Verdedigend had Sparta het af en toe toch lastig, zeker na de 2-1 van Zwolle stond het verdedigend echt niet goed. Thy kreeg een vrije kans om de 3-1 binnen te koppen, omdat Vriends opnieuw zijn tegenstander kwijt was , maar de kopbal was zwak en Coremans stond goed. Niet veel later mocht Zwolle speler helemaal vrij vanaf de 16 meter op goal schieten. Het goede schot ging net naast.

Zwolle kreeg dus 2 kansen op de 3-1 en dan was de wedstrijd waarschijnlijk wel over geweest.


Wissel met Veldwijk pakt uitstekend uit

In de 60e minuut bracht Fraser Piroe binnen de lijnen, Ache ging er (ogenschijnlijk licht geblesseerd) uit. Fraser legde na afloop uit dat hij Veldwijk nog niet wilde brengen, omdat Veldwijk blaren had. Veldwijk zelf vond dat onzin. Ok, dit spits gaf wel toe dat hij blaren had, maar hij gaf aan dat hij makkelijk een half uur had kunnen spelen. In ieder geval had Piroe het als invaller erg lastig. In het 4-4-2 systeem leek hij simpelweg niet te weten waar te moeten lopen.

In de 78e minuut kwam Veldwijk in het veld. Tussen minuut 52 en 78 had Sparta het lastig gehad, maar na de komst van Veldwijk veranderde het spelbeeld direct weer in het voordeel van Sparta. Faye ging eruit, Sparta ging met drie verdedigers spelen en al snel leidde dit tot de 2-2 van Veldwijk. Overigens prachtig voorbereid door de uitblinkers aan Sparta zijde, Dervisoglu en Smeets.

Veldwijk juichte niet. Dit deed hij naar eigen zeggen omdat hij tegen zijn oude cluppie voetbalde, prima, dat kan. Maar Veldwijk weigerde ook om de ‘voorbereiders’ Smeets en Dervisoglu even te bedanken en duwde zelfs een mede-speler weg, die hem wilde feliciteren. Dat heeft natuurlijk niets met PEC te maken; het is duidelijk dat Veldwijk ontevreden is met zijn situatie. 3e spits zijn na Ache en Dervisoglu kon hij nog wel accepteren. 4e spits zijn na de net binnengekomen Piroe zal voor hem voelen als een vernedering.

Opvallend was wel dat zijn spel er niet onder leed. Integendeel, Veldwijk had een prima invalbeurt. Het is wel lekker om zo’n ervaren aanvaller in de selectie te hebben. Naast zijn goal was hij goed aanspeelbaar en hij was in zijn spel niet egoïstisch, want hij had nog twee keer oog voor een mede-speler. Veldwijk was nog dichtbij de 2-3 ook, toen hij vol overtuiging een bal op de pantoffel nam, maar helaas ging het goede schot voorlangs.


Sparta fitter dan Zwolle

Na de 2-2 ging schakelde Fraser wel weer terug naar 4 verdedigers. Helemaal volle bak voor de 2-3 ging Sparta dus ook weer niet, maar toch was er in de laatste fase maar één ploeg die nog ging voor de drie punten en dat was Sparta. Her en der lagen Zwolle spelers in de hitte (er was ook een extra drinkpauze ingelast in iedere helft) uitgeput -al dan niet met kramp- op de grond.

En in de 94e minuut leek de 2-3 er dan toch in te vliegen. Piroe (hij viel als invaller tegen, maar zagen we hier een vleugje van zijn kwaliteiten?) schoot op prachtige wijze van 20 meter op de binnenkant van de paal. Helaas vloog de bal via de paal weer het veld in. Het bleef 2-2.

Wie de hele wedstrijd heeft gezien, zal zeggen dat er meer in had gezeten voor Sparta. Aan de andere kant had de wedstrijd ook verkeerd af kunnen lopen. Wat als Vriends wel rood krijgt? Wat als Zwolle wel één van die kansen op 3-1 benut? Dat veel Spartanen best even zullen balen van een punt in Zwolle is eigenlijk wel mooi en zegt iets hoe onze club de laatste weken bezig is. Maar kijken we waar we vandaan komen, dan mogen we zeer tevreden zijn met deze geweldige seizoensstart.

Volgende week is het andere koek. Geen Jong Ajax zoals vorig seizoen, dan komt de halve finalist van Champions League naar Het Kasteel. Interessant potje. Net als de komende dagen interessant zijn. Komt Henk van Stee nog met een goede linksback op de proppen? Gaat Veldwijk weg en zo ja, gaat Sparta dan nog een vervanger voor hem halen, of doen we het voorlopig met Dervisoglu, Ache en Piroe voorin? De transfersoap kunnen we volgen als supporters van de trotse nummer 3 van de eredivisie, iets wat ook niet elk jaar voor komt. Geniet er even van Spartanen!

Sparta heeft een bod binnen op Lars Veldwijk

Vlak na de wedstrijd werd bekend dat Sparta een bod binnen heeft op Lars Veldwijk van een nog onbekende club. Het bod is volgens Sparta nog onvoldoende. Maandag 26 augustus wordt verder onderhandeld tussen Sparta en deze club.

Veldwijk zelf schat de kans dat hij naar deze club gaat op fifty-fifty, zo gaf hij na PEC – Sparta aan. Er zouden meerdere clubs interesse hebben in Veldwijk, maar de club waarmee Sparta nu in gesprek is, is volgens de spits zelf ‘geen club uit de zandbak’. Veldwijk wil niet per se weg bij Sparta, maar staat open voor een transfer, zeker als hij bij Sparta vierde spits is, zo liet hij nog afloop van de wedstrijd in Zwolle nog ietwat geïrriteerd weten.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties