Sparta miste veel spelers vanwege blessures en interlandverplichtingen. Lange tijd leek onze club tegen een nederlaag aan te lopen, maar toch werd uit tegen NEC na een 1-0 achterstand uiteindelijk een lekker punt in de wacht gesleept door een doelpunt van uitblinker Harroui.

De KNVB deed lekker mee

We waarschuwen maar alvast: de KNVB gaat op 24 maart ook weer invloed hebben op Sparta – NEC, als er weer een interlandweekend is. Het kan tegen die tijd erg spannend worden in de strijd om het kampioenschap, maar het kan dan vrij makkelijk nog erger worden (met het afstaan van spelers) dan het dit weekend was, want in het ergste geval missen we dan ook nog Veldwijk, Duarte, Harroui en Breinburg.

Dat zijn zorgen voor later. ‘Het is helaas wat het is’ (ja, Spartanen, u ziet, uw verslaggever van dienst is ook amateurfilosoof) en dus we kunnen niet anders constateren dat de KNVB invloed heeft uitgeoefend op NEC – Sparta. Dat is verder geen excuus, maar wel een feit. Zoals bekend deed de KNVB het voorstel aan de clubs om te gaan spelen in interlandweekenden. De meerderheid van de clubs zei ja, maar de vraag blijft natuurlijk of de KNVB dit wel moet voorleggen aan clubs, of dat de organisator van de competitie gewoon de keuze moet maken voor een zo eerlijk mogelijk competitieverloop.

Op verzoek van Fox kenmerken de interlandweekenden zich ook nog eens door aantrekkelijke affiches, zoals NEC – Sparta, waardoor Sparta in deze weekenden steeds met gehavende tegenstanders op papier pittige treft.

Duarte, die voor Jong Oranje was opgeroepen en daar afgelopen vrijdag een uur meedeed, kon de hele week niet meetrainen. Verder miste Sparta 5 spelers vanwege interlandverplichtingen, waarvan 2 spelers die tegen NEC vrijwel zeker in de basis waren gestart (Saksela en Dervisoglu) en ook spelers die als invaller waarschijnlijk minuten hadden gemaakt (El Kachati bijvoorbeeld) en 1 of 2 spelers die wellicht in de basis hadden gestaan door de blessuregevallen waarmee Fraser te maken had. Sparta moest het in Nijmegen namelijk ook nog eens doen zonder de geblesseerde basisspelers Vriends, Rayhi en Drenthe.

Slechte start Sparta, goede start NEC

Al met al miste Sparta tegen NEC dus 5 basisspelers en wat wissels. Fraser had hierop geanticipeerd door 4-3-3 te gaan spelen. Sparta speelde eerder dit seizoen een aantal keer 4-3-3 en dat was telkens met een echte aanvallende middenvelder. Dat was nu niet het geval. Fraser hield ‘het blok’ Duarte-Harroui centraal op het middenveld in stand en posteerde Breinburg tegen zijn oude club als aanvallende middenvelder. Dat is natuurlijk niet de favoriete positie van Breinburg, die in het begin dan ook ronddoolde op het veld en niet goed wist waar hij moest lopen. Verhaar en Alhaft hielden daarnaast geen bal vast en Veldwijk werd niet bereikt. Sparta had in de eerste 25 minuten geen enkele grip op de wedstrijd.

Met name aan de rechterzijde had onze club het verdedigend moeilijk, omdat NEC telkens prima aanvallen op zette vanaf links. De snelle goal van NEC kwam ook vanuit deze kant, al kon Sparta hier verder weinig aan doen: de 1-0 was gewoon een prachtige goal van spits Braken; die uit de draai in één keer op doel schoot en de bal perfect raakte. Het lederen monster verdween schitterend in de verre hoek en Kortsmit was kansloos.

Door het oog van de naald

Sparta was op dat moment rijp voor de welbekende sloop, maar NEC durft (of kon) niet vol doorzetten, waardoor het grote veldoverwicht in het voordeel van NEC niet werd uitgedrukt in kansen. Toch was NEC tweemaal zeer dichtbij de 2-0. Het was ex-Spartaan Tom Overtoom die eerst een vrije trap van een meter of dertig op de lat schoot, waarna hij pakweg 10 seconden later een schot afvuurde dat op de paal belandde.

Fraser zette de boel om naar 4-4-2

Fraser was het al snel zat en zette al in de eerste helft de boel om. Breinburg zakte naar achteren, Verhaar kwam achter Veldwijk en Alhaft te spelen, waardoor onze club in een 4-4-2 formatie ging spelen. NEC bleef in het resterende deel van de eerste helft voetballend wel de betere ploeg, maar Sparta had het verdedigend hierdoor in ieder geval beter voor elkaar. En zowaar kwam Sparta twee keer enigszins gevaarlijk over de middellijn. Na een pass van Breinburg kon Veldwijk vanaf de linkerzijkant op de goal afstormen, een echt grote kans was het niet, maar de spits vuurde toch een schot af, dat goed werd gered door de keeper van Nijmegen. Niet veel later had Alhaft op de rechterkant vlakbij het doel de bal. De keeper kwam uit en Alhaft had moeten voorzetten op Veldwijk, die hem dan in kunnen koppen, maar helaas deed Alhaft dit niet, waardoor ook deze mogelijkheid aan Sparta voorbij ging.

Sparta toont opnieuw veerkracht in betere tweede helft

Twee halve kansjes voor Sparta, een doelpunt tegen en een beter voetballend NEC was de magere oogst van de eerste helft. De tweede helft veranderde dat spelbeeld. Het blijft toch knap hoe dit Sparta telkens veerkracht weet te tonen, zelfs als vijf basisspelers ontbreken.

Onze club kwam vaker aan de bal, NEC zakte terug en al vrij snel leidde dit tot een mega kans. Verhaar had een lekker passje, zette daarmee Alhaft vrij voor de goal, maar Alhaft schoot oog in oog met de keeper zowel over als een paar meter naast.

Volgens uw ITWM reporter had Sparta in de tweede helft een pingel moeten krijgen. Die kreeg onze club niet. Een foutje maken is menselijk en het is ook niet zo dat scheidsrechter Siemen Mulder per se tegen Sparta floot, maar deze man heeft wel de ‘gave’ om tijdens een wedstrijd irritatie op te wekken bij bijna die bij die wedstrijd betrokken is. Mulder is gewoon (nog?) niet geschikt voor het fluiten van wedstrijden in het betaalde voetbal. Hij heeft geen enkel overwicht in het veld en lijkt door publiek van beide zijden en de spelers op het veld niet serieus genomen te worden. Twee jaartjes derde divisie laten fluiten en dan kijken of hij wat progressie heeft gemaakt lijkt een beter plan. Uiteraard alvast met de excuses aan de ploegen in de derde divisie.

Debuterende Tavsan en Dos Santos maken meer indruk dan Duplan

Verhaar en Alhaft speelden beiden geen gelukkige wedstrijd. Zij werden dan ook terecht gewisseld voor Duplan en de debuterende Dos Santos – die in Jong Sparta aan de lopende band scoort. 10 minuten voor tijd ging Sparta alles op de aanval gooien en maakte ook Tavsan, een jongen die al zijn hele leven bij Sparta in de jeugd voetbalt, zijn debuut.

Fijn voor Dos Santos en Tavsan, maar het waren geen ‘feestwissels’ waarbij eens even bij een 3-0 voorsprong relaxed gedebuteerd kon gaan worden. Het ging hier om de knikkers; er moest nog een achterstand weggewerkt worden. En dat hadden Dos Santos en Tavsan prima in de gaten. Ze vielen scherp in en brachten beiden opvallend veel. Snelheid, enthousiasme, een goede drive, het was precies wat het elftal nodig op dat moment nodig had. Deze jongens kloppen duidelijk op de deur van het eerste elftal en lijken geduchte concurrenten voor Alhaft, Verhaar en Duplan.

Zeker de sympathieke en onder Spartanen zeer geliefde Duplan moet zo langzamerhand toch wel gaan vrezen voor het aantal minuten dat hij nog gaat krijgen. Zijn ervaring zal in sommige wedstrijden best nog bruikbaar zijn, maar zijn invalbeurt was al met al toch een stuk minder dan die van de twee jongelingen.

Uitblinker Abdou Harroui

Sparta speelde een slechte eerste helft en een betere tweede helft. Duarte en Harroui waren eigenlijk de hele wedstrijd de beste spelers aan Sparta zijde. Het was knap van Duarte dat hij de knop van Jong Oranje naar Sparta zo moeiteloos kon omzetten, om vervolgens goed spelend en onvermoeibaar de 94 minuten tegen NEC vol te maken.

Harroui speelt eigenlijk al heel het seizoen prima en was vandaag de beste van het veld. Harroui heeft wedstrijden waarin hij echt heel goed speelt, maar misschien nog wel belangrijker: hij zakte dit seizoen nog geen één keer door de ondergrens. Hij heeft blijkbaar, hoe jong hij ook is, het vermogen om als het team slecht speelt daarin niet mee te gaan en zelf zijn goede stabiele spel te handhaven. De vaste Sparta volgers weten dit natuurlijk al een tijdje, maar in de pers krijgt Harroui nog opvallend weinig aandacht. Toch kan het niet anders of zijn naam staat inmiddels op lijstjes van menig scout van subtoppers uit de eredivisie. Laten we hopen dat hij de goede lijn doorzet en dat we voorlopig nog een tijd van hem bij Sparta kunnen genieten.

Harroui speelt het hele seizoen dus al (bijna onopvallend) goed, maar hij kwam nu ook nog eens in de ‘spotlights’ te staan door de 1-1 die hij maakte. Het was een uitstekend schot van afstand. Door de spelers van NEC werd tijdens en na de wedstrijd geklaagd dat het doelpunt niet had mogen tellen, omdat er door een Spartaan een overtreding zou zijn gemaakt op Rens van Eijden. Ach, het zal wel. Heel Sparta had daar geen boodschap aan en juichte vol overgave. Met name de vreugde van Harroui was geweldig om te zien. Harroui ging uit zijn dak, hij sprintte het hele veld over, bijna 100 meter, om zijn treffer met het uitvak te vieren. In dat uitvak werd de gelijkmaker door bijna 400 Spartanen al net zo uitbundig gevierd, want even dachten we toch dat we met een nederlaag naar Rotterdam zouden terugkeren. Dankzij de goal van Harroui, zag de Rotterdamse wereld er opeens weer een stuk rooskleuriger uit.

Aantrekkelijke slotfase

Na de 1-1 werd het duel nog opeens aantrekkelijk ook. In de zes resterende minuten + vier minuten blessuretijd golfde het spel heen en weer en was de spanning groot. Ex-Spartaan Mart Dijkstra vuurde voor de tweede keer in deze wedstrijd een kanonskogel af die niet eens in de buurt van het doel kwam. Kortsmit redde op uitstekende wijze een goed ingeschoten vrije trap van NEC, maar de grootse kans kreeg Duplan. Zijn goede kopbal werd uitstekend gered door NEC doelman Zelinka.

Het gelijkspel was op basis van de hele wedstrijd eigenlijk wel terecht en veruit de meeste Spartanen verlieten het uitvak met een glimlach en dat is wat ITWM betreft terecht. Een fors deel van de wedstrijd stonden we achter en als je dan in De Goffert met een gehavend elftal veerkracht toont en zes minuten voor tijd op gelijke hoogte komt, dan mag je niet ontevreden zijn met een punt.

Hoe anders is dat bij NEC, daar zijn de zorgen alleen maar gegroeid. De ploeg uit Nijmegen wil graag meedoen om het kampioenschap en werd door Henk Fraser zelfs getipt als kampioenskandidaat nummer 1. Met een zege op Sparta hadden de Nijmegenaren weer een beetje de aansluiting gevonden. Nu staat de ploeg op een 8e plek, met 10 punten achterstand op Go Ahead en 9 punten achterstand op Sparta.

Sparta is na het gelijke spel weliswaar de koppositie kwijt geraakt, maar draait prima bovenin mee, laat uit eigenlijk nog teveel punten liggen, maar wist thuis nog alles te winnen. Laten we hopen dat de indrukwekkende reeks overwinningen op een rij op Het Kasteel aanstaande vrijdag tegen Jong PSV voortgezet wordt.

Spelers die voor Sparta tegen NEC in actie kwamen: Kortsmit, Dabo (80. Tavsan), Wuytens, Auassar, Wijnaldum, Harroui, Duarte, Breinburg, Verhaar (61. Duplan), Veldwijk, Alhaft (68. Dos Santos).