Twente verloor in eigen huis van Dordrecht. ALS Sparta tegen Den Bosch gewonnen had was het verschil met de koploper 5 punten geweest. Maar als telt niet in het voetbal. Onze club speelde een slechte tweede helft en kwam op 1-0 achter. Sparta scoorde in blessuretijd de 1-1 en daar bleef het bij. We staan nu op 7 punten van Twente. De gelijkmaker werd in het uitvak gevierd, maar het voelt ook als een gemiste kans op het pakken van ‘de laatste strohalm’.

Gemiste kans

Het verhaal van de wedstrijd speelde zich dan ook af op twee velden: één in Den Bosch en één in Enschede. Had het verhaal zich op één veld afgespeeld -alleen dat van Den Bosch- dan hadden we het punt waarschijnlijk gekoesterd. Uit gelijk spelen tegen Den Bosch is immers mogelijk. Als je de gelijkmaker diep in blessuretijd maakt, dan voelt dat doorgaans als een overwinning. Een serie van 7 overwinningen en 2 gelijke spelen is boven uitstekend. We zouden stevig op plek 2 blijven, was prima geweest voor het gevoel richting play-offs en het kampioenschap hadden we toch al opgegeven. Er was weinig mis geweest met zo’n zwaarbevochten punt, als Twente gewonnen had. Ook hier weer als.

Maar Twente verloor. Voor de tweede maal op rij. Vorige week al met 1-4 in Waalwijk. Ditmaal in eigen huis van laagvlieger Dordrecht. Twente zit in de hoek waar de klappen vallen, zoals wij dat in januari zaten. Sparta had de druk richting de Tukkers flink kunnen opvoeren. Met een punt hebben ‘we’ dat een heel klein beetje gedaan, maar veel te weinig. Als de inzinking van Twente voortduurt is niets zeker, maar 7 punten achterstand met nog 5 wedstrijden te gaan is gigantisch en lijkt helaas net teveel van het goede. Dat besef was bij technische staf, supporters en spelers na afloop aanwezig. Ondanks het in blessuretijd behaalde punt waren uitspraken als ‘gemiste kans’ en ’teleurstellend’ aan de orde van de dag.

Goed begin

De Spangenaren zijn de laatste tijd flink bezig geweest. Tegen MVV al een mooie sfeeractie en vrijdagavond zagen we de ring van Rotterdam op weg naar Den Bosch een aantal mooie ’10 jaar Spangenaren’ graffiti’s staan. Smaken verschillen, maar wij van ITWM kunnen het zeer waarderen.

Wie ook flink bezig zijn, zijn de lopers van het Spartaanse Roparun team. Zij liepen als oefening op de Rorarun van Rotterdam naar Den Bosch. Deze kanjers waren aan het einde van de ochtend begonnen en werden zo rond 19:15 uur ontvangen in het stadion van FC Den Bosch. Onder toeziend oog van deze Rorarun kanjers begon Sparta aan de wedstrijd. Er was niets mis met de steun uit uitvak. Ook hier weer een mooi ’10-jaar Spangenaren spandoek’, diverse groen-wit (Rotterdamse) vlaggen en veel gezang.

Sparta begon de wedstrijd in dezelfde opstelling als tegen MVV. Het voetbal was het eerste half uur uitstekend. Den Bosch zakte weg en had helemaal niets te vertellen. Dit leidde al snel tot een kans voor Veldwijk, die weggestuurd weg door Laros Duarte, maar net niet tot een doelpunt kwam. Sparta had diverse gevaarlijke mogelijkheden, en kwam binnen het half uur tot nog 2 grote kansen. Veldwijk mocht na een voorzet van dichtbij vrij inschieten. Hij leek wat verrast dat de bal nog bij hem belandde. Hij pakte de ‘volley’ met de binnenkant, terwijl vol op de welbekende pantoffel, of aannemen en afmaken betere keuzes waren geweest. Vlak voor deze grote kans werd Veldwijk gevloerd in het strafschopgebied. Het was een zuivere penalty, maar scheidsrechter Nijhuis vond het te licht voor een pingel. Dat is natuurlijk balen voor ons Spartanen en de meningen over Nijhuis zijn verdeeld, maar ondanks deze fout is het voor uw verslaggever van dienst wel een verademing om een man als Nijhuis te zien fluiten. Hij laat veel doorgaan, waardoor er lekker gevoetbald kan worden. Hij trapt niet in allerlei fopduiken van spelers. Hij trad op tegen het eindeloze tijdrekken van Den Bosch (een gele kaart en maar liefst 7 terechte blessure(tijdrek)tijd minuten.

Na het eerste half uur was het een beetje over met Sparta. De ploeg van Henk Fraser was in het resterende deel van de eerste helft nog wel de betere ploeg op het veld, maar gevaarlijk werd Sparta niet meer. Veldwijk was in het eerste half uur een plaag voor de verdediging van Den Bosch, maar miste alleen de echte scherpte voor de goal. Hij werd in het laatste kwartier niet meer bereikt en dat was een probleem, want Ache speelde zijn minste wedstrijd van het seizzoen en Rayhi en Deroy Duarte hadden hun dag niet. Sparta bleef de bal rondspelen, maar werd niet meer gevaarlijk in het restant van de eerste helft.

Sparta zakt ver weg in de tweede helft

In de rust was het ook voor de spelers duidelijk dat Twente achter stond. Het leek wel een verlammende werking te hebben op de ploeg. Harroui was in het veld gekomen voor de licht geblesseerde Laros Duarte. Harroui speelde zeker niet slecht, maar de rest van het team begon wel steeds matiger te spelen. De ’tweede bal’ werd bijna niet meer gewonnen. Opbouwen ging niet meer; zo speelden Auassar en Vriends beiden enkele simpele ballen zomaar in de voeten van spelers van Den Bosch.

Den Bosch toonde wat meer lef dan in de eerste helft en zette druk op Auassar en Deroy Duarte, die daar zichtbaar moeite mee hadden. Sparta verloor hierdoor de slag op het middenveld.

Fraser is een vaak wat laffe coach, maar ditmaal verdient hij de complimenten. De wedstrijd dreigde onze club te ontglippen, terwijl met de tussenstand in Enschede Sparta juist voor de winst moest gaan. Fraser bracht daarom al na een kwartier in de tweede helft Dervisoglu voor de slecht spelende Duarte. Een prima signaal van onze trainer, dat helaas niet het gewenst effect sorteerde.

Sparta verzuimde de hoge bal te hanteren op Veldwijk en Ache, die een beetje verloren rondliepen. Rayhi kwam in het hele stuk niet voor en Dervisoglu wilde teveel. Een paar keer wilde hij op het middenveld, met zijn rug naar het doel, diverse Bossche spelers passeren, wat gewoon niet kon. Het leidde tot twee gevaarlijke counters. Hij maakte een keer een prachtige actie, wel richting doel. Hij ging twee man van Den Bosch voorbij en juist daardoor komen er andere spelers vrij te staan. Dat soort momenten moet je eigenlijk ‘zien’ als speler. In plaats van de vrijstaande Veldwijk te ‘zoeken’ schoot hij uit een onmogelijke positie slap op het doel. Het talent van Dervisoglu zie je ook in zo’n wedstrijd weer, maar hij zal het echt vaker moeten gaan inzitten op het team een stap vooruit te helpen.

Sparta speelde zwak en de 1-0 van Den Bosch kwam op dat moment niet onverwachts. Sparta had wat scherper kunnen verdedigen, maar het was ook wel een goede goal van Den Bosch. Sparta wist de bal ook na de 1-0 nog nauwelijks in de ploeg houden. Het team stond wel heel aanvallend, waardoor aan Den Bosch steeds meer ruimte werd weggegeven den Den Bosch kreeg ook 2 geweldige kansen op 2-0. Roy Korstmit redde tot twee keer toe uitstekend. Niet veel later ontsnapte de ingevallen Royston Drenthe nog aan rood. Ook Drenthe had mazzel dat Nijhuis op het veld stond, want menig scheidsrechter had hem van het veld gestuurd. Het was al met al opvallend hoe ver Sparta wegzakte na de toch echt niet slechte eerste helft.

Slotoffensief

Al net zo opvallend was dat Sparta vanaf de 85e minuut opeens ‘de geest’ te pakken. Hoe zijn dit soort verschillen toch mogelijk? Eindelijk ging de bal lekker opportunistisch de lucht in richting Ache en Veldwijk. Den Bosch had er direct moeite mee. Het leidde tot een aantal corners voor Sparta en wat gevaarlijke momenten voor de goal. De blessuretijd begon. 7 minuten maar liefst en dat was omdat Den Bosch het meeste vervelend team van de eerste divisie bleek te zijn. Continue lagen er een stelletje zeikerds op de grond te janken. De keeper van Den Bosch – Wouter van der Steen – werd zelfs een keer op ongelooflijke trieste wijze kwaad op een ballenjongen die de bal al traag teruggooide, maar Van der Steen reageerde pissig richting deze jongen, omdat hij vond dat het nog trager had gemoeten. Als je als Wouter van der Steen zijde dergelijk laag bij de grond verdrag vertoond richting een ventje van pakweg 8 jaar ben je gewoon een engerd.

Met nog 7 minuten te gaan en het opeens felle spel van Sparta hing een gelijkmaker in de lucht. In de vierde minuut van de blessuretijd viel de 1-1 door een eigen doelpunt van Velkov. Het uitvak ging uit zijn dak, maar wenste dat de ploeg op jacht ging naar de winnende treffer. En die jacht kwam er. Sparta kreeg in de resterende drie minuten nog 2 corners en het meest dichtbij de 1-2 was Auassar. Die schoot op heerlijke wijze binnen, maar helaas kwam ballenjongenbasher Van der Steen tot een goede redding.

De 1-1 was al met al terecht, over de hele wedstrijd bezien. Sparta speelt zondag 14 april thuis tegen Top Oss, aanvang 14:30 uur. Go Ahead speelt maandag 15 april pas (uit tegen Jong Ajax). FC Twente speelt de vrijdag ervoor al (thuis tegen Telstar). Natuurlijk gaan we vrijdag met belangstelling de ogen richten op Enschede, maar vooral zal Sparta zich moeten gaan richten op de play-offs. Want het meedoen aan de nacompetitie is door de 1-1 in ’s Hertogenbosch nog steeds een ‘bijna-zekerheidje’.