Sparta – RKC: 4-0. Een terechte uitslag. We staan maar liefst 10 punten voor op mede-promovendus RKC en zijn terug in het linkerrijtje!


Terug naar de opstelling waarmee Sparta succes had

Henk Fraser had tegen AZ en Ajax de zo succesvolle opstelling van daarvoor flink gewisseld. Hij speelde tegen die 2 ploegen met 5 middenvelders en slechts één aanvaller, vanwege de kracht van de tegenstander. Het leverde niets op, dat mogen we toch wel constateren na de twee dikke nederlagen?

En dus was het logisch dat Fraser wilde terugkeren naar de basisopstelling van de eerste wedstrijden. Zaterdag bleek zelfs dat de vrijdag nog licht geblesseerde Bart Vriends gewoon in de basis kon starten. En zo kon Sparta beginnen met de opstelling waarin het eerder gewoon erg goed ging. Rigo, Karami en Laros Duarte waren dus weer naar de bank terug verwezen, waar Veldwijk niet zat. De spits was ziek.

Faye, Vriends en Coremans vrijwel foutloos

RKC kreeg tot nu toe veel complimenten over het goede voetbal. Het was dan ook zaak om geconcentreerd aan de wedstrijd te beginnen. Dat lukte niet helemaal. RKC had in de beginfase wat lekkere combinaties en kreeg in de 5e minuut een uitstekende kans via Elbers, die oog in oog met Coremans niet verder kwam dan een ongecontroleerd schot dat slechts de supporters op de Denis Neville tribune bereikte.

Bij Sparta achterin oogde Mattheij in de eerste helft wat onzeker -hij herstelde zich in de tweede helft- en Abels speelde degelijk, maar op enkele momenten had hij het wel moeilijk met Elgers. Faye, Vriends en Coremans speelden achterin vrijwel foutloos. Tegen ploegen als AZ en Ajax heeft onze verdediging het moeilijk, dat kan, maar het is prettig om te zien dat de verdediging tegen een ploeg als RKC goed overeind blijft.

De rust die Coremans uitstraalt is verfrissend en dat hij daarbij nauwelijks echte fouten maakt zal het vertrouwen naar de verdediging toe vergroten. Faye was tegen AZ nog op de bank geplaatst. Dat was een signaal naar Faye toe dat hij veel beter moet, zo gaf Fraser ook tegenover de media toe. Faye pakte het signaal op en speelde tegen RKC net zo geconcentreerd als hij aan het begin van 2019 deed. En als hij dat kan opbrengen, is het gewoon een prima linksback. We telden tegen RKC slechts 1 zwak moment van de linksback; het was veruit de beste pot van Faye dit seizoen.

Centraal achterin speelde Vriends soeverein. Hij werd tot man van de wedstrijd gekozen. Als ITWM had mogen kiezen was het overigens de geweldig spelende Harroui geworden, maar Barts Vriends is ook een zeer te verdedigen keuze: hij was achterin de spreekwoordelijke rots in de branding. Voor de verdediging speelde Auassar weer zeer degelijk en hij blijkt op het middenveld steeds weer een prima hulp te zijn voor de verdediging.

Sparta meer klasse dan RKC

Na de grote kans van RKC werden de verhoudingen op het veld al snel duidelijk: Sparta was veel beter. De solide verdediging + Auassar gaf de basis aan het middenveld en de voorhoede om bij vlagen heerlijk voetbal op de mat te leggen. Smeets bikkelde en had mooie passjes, het was een genot om Harroui in vorm te zien zijn en Dervisoglu liet zo nu en dan zien waar hij toe in staat was. Dat resulteerde in een heerlijk schot van Dervisoglu op de kruising van de paal en lat in de zevende minuut. Sparta ging door. Wat speldeprikjes, een lekker schot van Abels, een gevaarlijke corner, de 1-0 kon niet uitblijven.

En de 1-0 viel ook. Dervisoglu had een uitstekende actie op links en gelukkig krijgt de spits steeds meer oog voor zijn mede-spelers. Hij ’trok’ de bal terug en Smeets scoorde zijn eerste goal in Spartaanse dienst! Sparta ging door.
Het was toch wel heerlijk om te zien dat onze club zoveel beter is dan een mede-promovendus.

Natuurlijk het is ‘maar’ RKC, maar hoe vaak ging het in het verleden niet mis in dit soort duels, waarin we afstand konden nemen van een concurrent? Het lijkt er gewoon op dat Sparta op dit moment al vijf stappen verder is dan een ploeg als RKC: voetballend, qua felfeid, conditioneel, verdedigend en scorend vermogen, in alles overklaste Sparta RKC en dat terwijl dit niet eens de beste wedstrijd was van Sparta. De ploeg van Fraser kan echt nog wel een stukje beter.

We mogen best realistisch zijn, het is niet dat Sparta nou opeens voor Europees voetbal gaat, maar het vertrouwen dat we minimaal 3 ploegen onder ons moeten kunnen houden, groeit met de dag. Want zonder arrogant te worden, ploegen als Emmen, Fortuna en RKC moeten ‘we’ och wel (ruim) onder ons kunnen houden?

Comfortabel de rust in

Het ging misschien wel wat te makkelijk. Na een half uur ebte de Spartaanse scherpte een beetje weg en RKC kreeg via Spierings en Bilate zelfs twee mogelijkheden, zonder dat we van echte kansen kunnen spreken. Fraser was aan de kant woedend, zo fel hadden we hem dit seizoen nog niet gezien, en dat met een 1-0 voorsprong. De coach voelde dat er meer in zat en dat was ook het geval. In de laatste minuten voor rust creëerde Sparta weer diverse kansen. Eén ervan ging erin. Een heerlijke, gevoelige voorzet van Harroui werd panklaar neergelegd voor Ache die met zijn hoofd de 2-0 binnen knikte. Lekker comfortabel de rust in!

Spartaanse scherpte na rust

Het grootste compliment voor de Spartaanse ploeg moeten we toch geven voor de eerste minuten na rust. Tegen RKC thuis, 2-0 voorstaan, dan moet je oppassen om de tweede helft niet met enige gemakzucht te starten. Doe je dat wel, dan ligt een snelle 2-1 op de loer en kan het vertrouwen en sentiment in zo’n wedstrijd volledig kantelen. Sparta stond het allemaal niet toe. De ploeg van Fraser klapte er na rust direct fel op en gaf RKC geen moment de kans dat het weer in de wedstrijd kon komen. Drie minuten na rust ging de wedstrijd volledig in het slot. Ache gaf op links een heerlijke voorzet, die met een prachtige zweefduik door Dervisoglu werd binnengekopt. Heerlijk! Eigenlijk was iedere Spartaanse goal om van te smullen, maar dit was toch wel de mooiste.

Dervisoglu had niet veel later de 4-0 op zijn slof – al had hij in dit geval iets meer oog voor zijn mede-spelers kunnen hebben- en Coremans redde zowaar twee keer achter elkaar na twee uitvallen van RKC. Maar toch hing de 4-0 meer in de lucht dan de 3-1 en na een uur spelen viel de 4-0 ook. Opnieuw Harroui tekende voor de voorzet, Rayhi scoorde. Allevier de goals van Sparta waren mooi uitgespeelde ‘teamdoelpunten’ met een heerlijke voorzet, waarna een prima afronding volgde. Het was als supporter genieten van alle vier de goals.

Een half uur voor tijd waren de kaarten dus volledig geschud. Iets wat we niet vaak meemaken bij Sparta, zeker niet in de eredivisie! En dus zagen we Auassar preventief gewisseld worden, mocht Piroe nog minuten maken gewoon ‘omdat het kan’ en werd Harroui voor de zekerheid naar de kant gehaald omdat zijn gezicht behoorlijk gehavend was. We konden ons nog even druk maken toen een RKC speler geel kreeg, waar rood wellicht beter op zijn plaats was geweest en er was ruimte om oud-Spartaan Bilate een groot applaus te geven bij zijn wissel.

Coremans moest nog een keer in actie komen en redde uitstekend en Sparta kreeg nog goede kansen via Rayhi en Piroe, maar het bleef 4-0. Sommige supporters vonden na afloop dat Sparta feller door had moeten zetten en met 5-0 of 6-0 van het veld af had moeten stappen. Maar Spartanen: 4-0, wees er vooral blij mee en tel in deze fase de Spartaanse zegeningen! Het is ten slotte lang geleden dat we in de eredivisie zo goed ervoor stonden.

Steun Sparta ook in Sittard!

4-0. Het was een uitslag die volkomen terecht was en dat nadat Sparta niet eens de beste wedstrijd van het seizoen speelde, 11 punten uit 7 wedstrijden, linkerrijtje, 10 punten voorsprong op mede-promovendus RKC, wat een luxe! We mogen er even van genieten. Maar vooral zou het geweldig zijn als Sparta dit aanstaande zaterdag in Sittard door kan zetten. Indien onze club daar ook nog zou kunnen winnen, dan komt er nog een megadreun bovenop richting de ploegen onderin.

Daarom dus maar een oproepje: surf naar
www.spartakaartje.nl en steun Sparta in Sittard!

Spelers die voor Sparta tegen RKC in actie kwamen: Coremans, Abels, Mattheij, Vriends, Faye, Harroui (73. Karami), Auassa (64. Rigo), Smeets, Rayhi, Dervisoglu, Ache (78. Piroe)

Spelers die voor RKC in actie kwamen: Vaessen, Gaari, Meulensteen, Delcroix, Nieuwpoort, Rienstra (65. Mulder), Spierings, Leemans, Tahiri (65. Vente), Bilate (84. Vermeulen), Elbers

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties