Het uitvak van NEC stortte een tijdje geleden in. Het hele stadion mocht tijdelijk niet gebruikt worden. Het hele stadion is onderzocht. Het hele stadion bleek niet helemaal te voldoen. En het hele stadion is nu voorzien van metalen plaatjes onder de betonnen tribune. Dat de metalen plaatjes eruit zien alsof ze rechtstreeks bij de lokale Gamma Bouwmarkt zijn aangeschaft en dat dit niet heel vertrouwwekkend oogt, doet niet ter zake. De hele Goffert is weer veilig. Veel heel dus. Behalve het uitvak dan. Dat is nog een beetje kapot volgens de lokale autoriteiten. Al ziet het er heel uit. Maar het doet niet ter zake. Het is vooral heel leeg.

Samengevat mochten er geen uitsupporters mee en dus werd onze club niet gesteund vanuit het uitvak. Een zooi Spartanen liet zich de uitwedstrijd niet ontnemen en toog naar naar Nijmegen. Zo ook uw ITWM verslaggever van dienst, die na afloop van de wedstrijd naar huis werd gereden, nog een Rotterdams biertje dronk, al met al te laat in zijn bed lag en daardoor pas op zondag het verslag typte. Verslagen kunnen beter gemaakt worden door mensen die achter de buis hangen. Dan staan ze ten minste tijdig op deze site. Hier gaan de Raad van Toezicht en het bestuur van ITWM nog uitgebreid over in conclaaf. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat geheel tegen de wil van Ruud van Os in supporters zomaar uitwedstrijden gaan bezoeken en daardoor verslagen niet op normale tijdstippen gepost worden. Wordt vervolgd.

De Schup

De Spartanen die er waren, zaten in plukjes verdeeld over de hoofdtribune. De meeste zagen elkaar daar nog even. Enkelen brachten incognito een bezoek aan supportershome De Schup. Gezellig, maar harde muziek met een continue beat erachter. Niets mis met een feestje en goede muziek, maar om nou onder ieder nummer dezelfde dreun te zetten, is toch wat apart. Het zou een constante worden in het bezoek aan Nijmegen. Of het nu Jantje Smit, Paul Simon, Schubert, Beethoven, Ed Sheeran of Metallica is. Bij NEC zetten ze in en rondom het stadion onder ieder nummer een goedkope housebeat. Visitekaartje van de club.

Emiel Okoye

Rondom het stadion waren er allerlei snacktentjes. Geen massa catering, maar een lokale snackkar en een visboer die wat broodjes vis verkocht. Niets voor Sparta? Rondom Het Kasteel is dat toch maar karig geregeld. Op de tribune was uw Spartaanse schrijver van de dag onder de indruk van de snelheid van de catering. Een rij die in de gracht op ons prachtige Kasteel binnen 10 tot 15 minuten weggewerkt wordt, werd door de jonge dames en heren van de Nijmeegse catering binnen 2 minuten weggewerkt. Verbazingwekkend om te zien, want er werd het zelfde systeem gehanteerd als in Rotterdam-West. Alleen in Nijmegen was het overduidelijk geperfectioneerd. Het wordt tijd dat de hele Spartaanse catering op les gaat in Nijmegen.

Een klein biertje 2,70 euro. Een groot biertje 5 euro. De wedstrijd begon om zaterdagavond 21:00 uur en de stadionspeaker van NEC had waarschijnlijk al een paar biertjes van 5 euro op. Hij kondigde bij het lezen van de opstelling Maduka Okoye aan als Emiel Okoye. De sfeer onder de plukjes Spartanen zat er direct goed in. Pinto heette volgens de stadionspeaker, Michael Pinto. En wist u dat we Vito de Crooij in de basis hadden staan?

De klanken van ‘Eye of the Tiger’ onder het genot van de volle maan

Bij de opkomst van de spelers werd ‘Eye of the Tiger gedraaid’. Uiteraard met een goedkope keiharde beat eronder. NEC heeft wel een clublied. Dat werd als derde (!) nummer in de rust (!) gedraaid. Dan ben je niet erg trots op je clublied. Het maakt de Sparta Marsch en hoe onze club dat in ere houdt weer een stuk waardevoller. De volle maan scheen boven het Goffert stadion, waar de bomen rondom langzaam wat voorjaarsgroen kregen. Vanuit het fanatieke hoekvak van Nijmegen werd vuurwerk afgestoken. Het potje mocht beginnen.

Voetballend slecht, organisatorisch goed

Vriends stond in de basis, Arno Verschueren had Jeremy van Mullem vervangen en Adrian Dalmau zat op de bank, terwijl Thy in de basis mocht opdraven. Het waren de wijzigingen ten op zichte van Go Ahead thuis. NEC bleek de betere ploeg op het veld, maar Sparta heeft zich de laatste tijd ontwikkeld tot een ware vechtmachine. Knokken tot ‘we’ erbij neervallen, spelen vanuit de discipline en zeker in de laatste fase de boel volledig dicht gooien. Dat was in Nijmegen ook weer het geval.

In de laatste wedstrijden zagen we soms blij vlagen aardig voetbal. Tegen PSV bijvoorbeeld. Ook in het eerste kwartier tegen Vitesse en in de tweede helft tegen Go Ahead kwam Sparta zo nu en dan voetballend best aardig voor de dag. In Nijmegen lukte het knokken goed, maar voetballend was het wel heel matig. Diverse spelers haalden hun niveau niet. Van Crooij was weer onzichtbaar. Vriends kon opbouwend te weinig brengen. Abels was weer geen sterke schakel. Thy greep zijn kans in de basis niet en deed weinig goed. Mario Engels werkte zich drie slagen in de rondte, maar zijn goede niveau van de laatste wedstrijden kon hij niet aantikken. En Namli was wel zeer ongelukkig. Hij verprutste zelfs twee corners door ze niet verder te krijgen dan laag bij de eerste paal. Dat mag een speler met zo’n traptechniek eigenlijk niet overkomen. Juist tegen dit fysiek niet sterke NEC zijn standaardsituaties serieuze mogelijkheden, maar Sparta slaagde er nauwelijks in gevaarlijk te worden.

Trucje van Fraser pakt goed uit

Sparta kon het voetballend allemaal niet aan. Maar we moeten het Fraser nageven. Hij heeft het ‘knokken voor ieder punt’ goed tussen de oren bij de spelers gebracht. Auassar lijkt zich perfect te voelen in zijn leidersrol van achteruit, met daarvoor Verschueren en De Kamps, die feller waren dan de Nijmeegse middenvelders. Deze drie spelers sleurden de rest van het team mee. Als het om vechtlust ging, verzaakte opnieuw geen enkele speler. Het zal de basis zijn voor de komende wedstrijden in de strijd tegen degradatie.

Toch zag ook Fraser dat het niet goed ging. Hij zette halverwege de eerste helft ‘de boel’ om. Vanuit de hoofdtribune was goed te zien hoe onze trainer zijn welbekende trucje weer boven water haalde. Ditmaal was het niet Okoye die ging liggen, maar Durmisi, die toevallig toch op de positie vlak voor de dug-put stond. Auassar stond samen met het hele middenveld opeens in de buurt van Fraser. Wat water drinkend en aandachtig luisterend naar wat onze trainer wilde. Durmisi was snel weer opgeknapt en kon de wedstrijd uitspelen. Geen journalist die erover viel, dus Fraser zal over de wissel ‘Durmisi voor Okoye’ zeer tevreden zijn. Sparta ging na de omzetting van Fraser iets meer met een ruit op het middenveld spelen. Onze club kon hierdoor een paar keer onder de druk uit voetballen, wat prettig was, maar NEC bleef de betere partij op het veld. We noteerden in de eerste helft twee goede kansen voor NEC (eenmaal redde Abels met zijn hoofd door de bal op de doellijn weg te koppen). Sparta kreeg één zeer behoorlijke kans, helaas wist Auassar de bal uit een vrije trap niet genoeg de juiste richting mee te geven. Het veldoverwicht voor NEC was groot, maar toen de rookpluimen van de eerste helft waren opgetrokken bleek dat de kansenverhouding maar licht in het voordeel van de Nijmegaren was.

Whiskey in Zeist en betonvoetbal leidt tot een punt

In de tweede helft was de eerste kans voor Sparta. De Kamps schoot helaas net naast. Het was de tweede Spartaanse kans van de wedstrijd en tevens ook de laatste. Sparta beperkte zich tot het verdedigen van het gelijkspel. Dat verliep uitstekend. Het voetballend betere NEC bleek de verdedigingslinie van onze club niet stuk te kunnen spelen. NEC kreeg nog maar twee halve kansen. Wilfried Bony viel op een gegeven moment nog in. Maar ook hij kon het Vriends en Auassar niet echt lastig maken.

Toch moest de Spartaanse redding uit Zeist komen. Naar verluidt mogen de heren (A)VARren in Zeist bij zaterdagavond wedstrijden onbeperkt gratis whiskey drinken. Zo’n 10 minuten na rust was daar plotseling een gevaarlijk schot op doel van NEC. Auassar hield de bal met zijn elleboog tegen. Kamphuis zag het niet, dat kan gebeuren, maar tegenwoordig hebben we de VAR. En ook nog de assistent VAR. Zij checkten het moment met alle camera’s die ze tot hun beschikking hebben. Ze waren best lang bezig. Dat was niet nodig, want een penalty was onvermijdelijk. Mogelijk discussieerden ze of Auassar geel of rood zou moeten krijgen? Maar nee hoor, de whiskey deed zijn werk. Gewoon doorspelen! En zo werd NEC een 100 % strafschop door de Nijmeegse neus geboord. Zuur voor de Nijmegenaren, die nu al drie wedstrijden op rij de arbitrage niet mee hebben. Puur vanuit Spartaans oogpunt bezien geldt wel: soms heb je wat pech en soms wat geluk. Tegen Vitesse kregen we een onterechte strafschop tegen. Ditmaal hadden we mazzel. Af en toe heb je wat geluk nodig in de strijd tegen degradatie.

Vlak na de niet gegeven pingel zette NEC nog even aan, maar Sparta ging steeds compacter spelen. Het is een tactiek die de mannen van Fraser aan het perfectioneren zijn. Er was voor NEC tegen het einde van de wedstrijd geen doorkomen meer aan. Meer dan een punt zat er voor Sparta echt niet in, maar het punt kwam in het laatste half uur eigenlijk ook niet meer echt in gevaar.

4 van de 5 wedstrijden de 0 en kijken naar concurrenten

Met de 0-0 in Nijmegen was het al de 4e keer dat Sparta de 0 hield in de laatste 5 wedstrijden (Vitesse uit meegerekend). Alleen PSV wist tegen Sparta te scoren in die laatste 5 wedstrijden en dat was tegen 10 man. Het is vaak niet mooi wat onze club laat zien, maar verdedigend wel zeer effectief. Rechtstreekse handhaving is het doel en punten halen is dan ook het enige wat nu telt. Hoe, dat maakt niet meer uit. Sparta heeft dit seizoen het minst gescoord van alle Nederlandse betaald voetbalclubs. Maar Fraser zoekt de oplossing in de laatste fase van de competitie niet meer in het scoren van meer doelpunten. Hij wil vooral heel weinig goals meer tegen krijgen. “Met een 1-0 overwinning krijg je ook drie punten”, hangt met een Xenos-achtig bordje op één van de toiletten in huize Fraser. Sparta staat er nu een stuk beter voor dan in de eerste helft van februari, dus er is wat voor te zeggen. Go Ahead en Heerenveen lijken wel veilig, maar dat geldt zeker niet voor Heracles, RKC, Fortuna, Willem II en PEC. Die ploegen staan nog in de degradatiezone. Sparta wil punten blijven sprokkelen en daarom wordt het vanaf nu iedere speelronde ook kijken wat deze vijf ploegen gaan doen.

Zaterdagavond verloor PEC al. Vrijdagavond verloor Heracles. Een gewonnen punt dus ten opzichte van deze twee clubs. Willem II, Fortuna en RKC spelen deze zondag nog. Sparta zou goede zaken doen als ze alledrie zouden verliezen. We gaan er vandaag maar eens goed voor zitten.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen:
Maduka Okoye, Dirk Abels, Bart Vriends, Adil Auassar, Riza Durmisi, Joeri de Kamps (85. Mica Pinto), Vito van Crooij (85. Sven Mijnans), Arno Verschueren, Lennart Thy (65. Adrian Dalmau), Younes Namli (79. Jeremy van Mullem), Mario Engels (85. Giannis Masouras).

Abonneer
Abonneren op
198 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties