De festiviteiten zijn voorbij. Nu de buiken vol van vlees zitten van het gourmetten en de lever vergald van de drank, begint onze passie weer. Sparta speelt de eerste wedstrijd na de winterstop in Leeuwarden. Onder de nieuwe technisch directeur Gerard Nijkamp heeft Sparta twee nieuwe spelers aangetrokken. Dalmau en Namli moeten op aanvallend vlak voor nieuw elan zorgen.

Sparta start ook direct met Dalmau en Namli in de basis. Hierdoor belanden Emegha en Smeets op de bank. Mijnans lijkt een meer dynamische rol te vervullen als nummer acht. Okoye ontbreekt vanwege de Africa Cup, waardoor Coremans keept. Bij Cambuur start één oude bekende. Joosten, gehuurd van FC Groningen, neemt het op tegen zijn oud werkgever. Drie punten lijken bijna noodzakelijk na de overwinning van PEC Zwolle en RKC. Virtueel staat de Kasteelclub vijf punten achter op nummer vijftien Willem II.

Na de eerste minuten heeft Sparta al twee dotten van kansen gekregen. Dalmau kreeg tweemaal de mogelijkheid om zijn eerste in het rood-wit van Sparta te maken. Iets meer na één minuut zette Meijers goed door en bracht hij Thy in stelling om een goede voorzet te geven op Dalmau. Hij kon er helaas net niet bij. Een minuut later kopte Thy goed door op Dalmau en was zijn schot op doel veel te zacht. De beginfase begon veelbelovend. Na een kwartier liet ook Namli van zich zien. Uit een counter kapte Namli zich vrij en schoot hij van afstand. Sonny Stevens stompte de bal weg.

Cambuur had meer de bal en controleerde de wedstrijd, maar Sparta creëerde de meeste kansen het eerste halfuur. Zo waren Namli en Thy nog een keer dreigend voor het doel, maar stond Stevens telkens in de weg. De grootste was voor Thy. Een voorzet van Meijers valt goed op het hoofd van Thy, maar weer redt die Stevens.

Blunder

Volledig tegen de verhouding in snijdt Sparta weer in de eigen vingers. Een totaal ongevaarlijke voorzet hoort een vangbal te zijn voor Coremans. Hij ving de bal, maar liet de bal ook weer los en via zijn eigen knie rolt de bal tergend langzaam het doel in. Sparta in een notendop dit seizoen. Sparta is de kluts volledig kwijt en Cambuur kreeg na de goal alle ruimte. Het is dat Uldrikis zelfzuchtig was en Joosten, na slap ingrijpen van Masouras, ook zijn vizier niet op scherp had. Want dan stond Sparta er erg slecht voor. Van Crooij wist ook een vrije trap op een riante plek het stadion uit te schieten. De dreiging verdween volledig.

En zo ging de eerste helft als een nachtkaars uit. Sparta heeft genoeg mogelijkheden gehad om een paar doelpunten te maken, maar de ongekende blunder van Coremans maakte het verschil. Abels was de eerste helft weer aan vervanging toe en de rol van Van Crooij was volledig onduidelijk. ‘In de weg lopen’, leek het wel. Desondanks was de aanvoer voorin wel beter dan de afgelopen wedstrijden, dus dit biedt hoop voor de tweede helft.

Fräser wil na rust ingrijpen en wisselt Jans erin voor Masouras om op aanvallend vlak wat meer te brengen op de rechterflank en Joosten uit te schakelen. En of Jans voor verandering zorgde, want man. Wat viel Jans slecht in. De eerste twintig minuten na rust waren een drama en er werd werkelijk niets gecreëerd. Joosten dolde Jans helemaal gek en aanvallend was hij onzichtbaar.

Druk naar voren

Twintig minuten voor tijd begon Sparta aan te dringen en werd het gevaarlijker. De eerste goede bal van Jans was gelijk gevaarlijk en in de kluts viel de bal net niet goed. Niet veel later stond Meijers helemaal vrij en stormde hij richting het doel van Cambuur. Hij zag Dalmau helemaal vrij staan en zette de bal voor, maar de bal werd net getoucheerd. Wanneer de hoop bijna verviel na het slechte begin van Jans, kunnen wij hem een compliment geven. Een slechte aanname van Jans leek een verspeelde bal, maar na goed doorzetten had hij alle ruimte en gaf hij de bal goed voor op Dalmau. Hij nam de bal knap aan met zijn borst en volleerde de bal in de hoek: 1-1!

Sparta rook bloed en zette aan om van die ene punt er drie te maken. De Friese muur stond niet stabiel en Sparta maakte de meeste aanspraak op de winnende en vooral Jans kreeg vertrouwen met goede passes en het juiste moment van druk zetten. Smeets viel tussentijds in en speelde ook niet onverdienstelijk. Emegha viel in de extra tijd in en was beslissend, alleen niet in aanvallend opzicht. Na de extra tijd mocht Cambuur nog een corner nemen en de kopbal van Uldrikis werd door Emegha van de lijn gehaald. Zo eindigde de wedstrijd in 1-1. Sparta kreeg niet wat het verdiende.

Sparta speelde in Leeuwarden een goede wedstrijd. De eerste helft was Sparta erg afwachtend, maar creerde het wel genoeg kansen. De tweede helft was dit minder, maar Sparta controleerde de wedstrijd meer. In de tweede helft was de rol van Van Crooij ook meer zichtbaar en speelde hij echt niet slecht. Hij hield het veld op momenten breed en fungeerde als aanspeelpunt op het middenveld. Hij viel daarnaast ook op met goede lange crosspasses. Mijnans had een meer verdedigende rol en dit deed hij naar behoren. Sparta speelde duidelijk aanvallender met de opkomende backs en de aanvallend ingestelde spelers op het middenveld. Helaas slechts één punt, maar dit biedt hoop.