Zicht vanuit het uitvak in die vreselijke Amsterdam Arena waar een kleine pils 4,25 euro kost, een medium 6,25 euro en een grote pils 7,25 euro. Op ons Kasteel kost een grote pils 4,50 euro. En dat is eigenlijk al te veel.

Sparta heeft met 4-0 verloren in Amsterdam tegen Ajax. Bij rust stond het 2-0. Door een omstreden penalty kwam Ajax via Dusan Tadic op 3-0. In de slotfase maakte Kudus via een vrije trap de 4-0.

Welke keuze maak je als trainer van Sparta wanneer Ajax-uit op het programma staat? Gegroepeerd verdedigen en hopen dat je de Amsterdammers lang van het scoren kan afhouden? Of toch meer risico nemen en druk zetten? Zoals Sparta dat vanmiddag direct na de aftrap deed. Het gekke was dat in de absolute beginfase met het afjagen en ‘hoog’ druk zetten Sparta goede mogelijkheden kreeg. Vito van Crooij verzuimde een vrije trap de goal in de krullen, maar anders had de wereld er in de Arena heel anders uitgezien dan na de 7e minuut.

Niet achteruitlopen tegen Ajax. Duels hoger op het veld aangaan

Dat was het moment dat Jonathan de Guzman Davy Klaassen uit zijn rug liet lopen naar de vrije tweede paal op een voorzet van Ajax. Klaassen wist de bal bij Tadic voor het doel te brengen en die kon simpel binnenwerken. 1-0. En daarna liep Sparta juist gegroepeerd te verdedigen. Waarom? Had dan doorgepakt en blijven ‘forchecken’. Dus niet achteruitlopen maar de duels al rond de middenlijn aangaan. De makke van allemaal achteruit lopen, zone verdedigen, is dat bij slechte communicatie tegenspelers vrije doorgang hebben. Onduidelijk is wie wie oppakt. Bij 1 op 1 situaties is dat niet. Dan is de situatie duidelijk. Jij of ik. Door dat massale, maar ook vrijblijvende verdedigen ontstond het tweede doelpunt van Ajax. Nadat Koki Saito, die goed speelde overigens bijna het doel had weten te vinden. Bij Ajax stoomden Rensch en Alvarez vaak op. Tadic hield de bal voorin aan een lijntje vast. Wipte hem dit keer over de verdediger en Taylor schoof goed binnen.

Heitinga is een jongetje nog. Met toefje schaamhaar naar Sharon Stone staren

Kwam Sparta er in Amsterdam dan amper aan te pas? Ja. Tobias Lauritsen won weer zijn kopduels en probeerde het uit de draai. Later werd hij neergelegd en mocht Pinto (laat hem nooit meer een vrije trap nemen voor Sparta, man-man) afdrukken. Hoog over. Sambo ging nog een keer op avontuur, maar het echte gevaar kwam van Ajax. Kudus tegen de onderkant van de lat. Trainer Heitinga zag het weggedoken in zijn zwarte jas, gympies aan de voeten, kwajongensachtig aan. Het zijn zijn wittebroodsweken bij Ajax, maar als we hem zo zien opereren zien we in hem (nog) geen volwaardig Ajax-coach. Daarvoor nog te bleu. Te weinig manager. Goede veldtrainer wellicht. Wie weet later wel. Het basis-instinct voor een typische Ajax-trainer zit er wel in. Nu nog is het een jongetje met een toefje schaamhaar die verguld en lekker een keer in de doucheruimte van Sharon Stone in haar beste jaren mag kijken. Dat idee. In de Arena bleven de slipjes aan.

Berghuis reageert als verwende kleuter op niet goed uitspelen van een 3-3 situatie

Op het einde van de eerste helft, toen Sparta al meer de aanval zocht, was een kenmerkende 3-3 situatie. Drie aanvallers tegen drie verdedigers van Sparta. Ajax wist het niet uit te spelen, tot grote frustratie van Steven Berghuis, die als een verwende kleuter een soort van flying-kick op de achterlijn maakte. Zonder dat de bal maar enigszins in de buurt was. In de rust werden er geen wissels toegepast, dus dezelfde 22 spelers op het veld. Ajax was alerter en als we Olij niet hadden gehad, hadden Timber en Bergwijn de score kunnen verhogen.

Vader van VAR Stan Teuben doorliep de Ajax-jeugdopleiding

Moment van de wedstrijd was toch wel de 64e minuut. Of eigenlijk al eerder. Het moment dat Sambo vermoedelijk Bergwijn neerlegde. Scheidsrechter Pol van Boekel zag er niets in, maar werd tien minuten later toch door VAR Stan Teuben naar de kant geroepen. In de tussentijd hadden beide ploegen alweer nieuwe kansen gehad. Wat als daaruit gescoord was? Leg dan het spel direct na die vermoedelijke overtreding stil. Nee, niet. Stan Teuben, liet in al zijn wijsheid, Van Boekel naar het scherm komen. Die Teuben was in 2017 met 21 jaar de jongste scheidsrechter ooit in het profvoetbal. Hij is de zoon van Tjapko Touben die in Amsterdam werd geboren en de hele jeugdopleiding van Ajax doorliep. In de WK-junioren speelde Tjapko (vader van Stan) met Marco van Basten en Gerald Vanenburg. Dat zegt niets over zijn partijdigheid. Wat aan ons vreet is dat hij vele minuten na de gebeurtenis alsnog de scheids verwittigt. What’s next? Een VAR-moment voor een wedstrijd van een week geleden? Je mag dan lekker in kamertje te Zeist met beelden aan het knutselen zijn. Voetbal blijft voetbal. Gebeurd is gebeurd.

Na de 3-0 werd het een wisselfestijn. Twee debutanten bij Sparta.

Enfin. Van Boekel vond het een overtreding. Penalty. Tadic maakte de 3-0. De wedstrijd was gespeeld. Wisseltijd. Mankrachten sparen. Zowel bij Ajax als Sparta. Bergwijn en Alvarez naar de kant voor Brobbey en Bassey (lijkt wel een tv-serie). Bij Sparta kwamen Meijers en Van Mullem. Dat zet geen zoden aan de dijk bij een 3-0 achterstand. De handdoek was gegooid. Het was bedelen om shirtjes op de tribune. Nog een te duur pilsje halen. Kudus een mooi doelpunt zien maken uit een vrije trap met een evenzeer mooi eerbetoon erna. Vriends zien terugkeren na blessure. Oud-Spartaan Haito voor Wijndal zien invallen. Onze Aleman enkele minuten zien maken en zijn debuut. En Rayvien Rosario (die erin kwam voor Koki Saito) zien debuteren.

Tegen FC Utrecht aanstaande vrijdagavond onze ballen tonen

Door de 4-0 nederlaag blijft Sparta op de zesde plek staan. Ook nummer 5, FC Twente, wist niet te winnen vandaag. FC Utrecht, de tegenstander van vrijdagavond, pakte een punt af van PSV. Willen we serieus om de play-offs voor Europees Voetbal meedoen dan moet er eens van een mede-subtopper worden gewonnen. Niet gelijk zoals tegen FC Twente thuis met 1-1, maar gewoon 3-0 winnen van Utreg. Dus aanstaande vrijdag op Het Kasteel onze kale ballen tonen (aanvallen) en niet gegroepeerd achteruit lopen. Dat kunnen we.

Abonneer
Abonneren op
169 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties