Zuid_Sparta affiche

Speculatie

Voorafgaand aan de derby tussen Feyenoord en Sparta werd er volop gespeculeerd over de kansen van Sparta. Sparta had twee keer gewonnen en was lekker op dreef, terwijl Feyenoord midweeks weggetikt was door Lazio Roma en in de eredivisie alleen met pijn en moeite had weten te winnen van matige tegenstanders. Dan kwam ook nog eens een uitverkocht uitvak met 1200 fanatieke Spartanen de club komen steunen. Er zou wel eens een stuntje in kunnen zitten. ‘Als Feyenoord te pakken is, is het nu.’, had Sven Mijnans verklaard op RTV Rijnmond. Het Spartapubliek ging er eens goed voor zitten.

Maurice Steijn had er ook zin in en koos voor zijn geliefde 4-2-3-1-systeem met relatief veel aanvallend ingestelde spelers. Zo mocht Mijnans in de basis starten ten gunste van Verschueren. Achterin keerde Auassar terug in de basis en mocht Eerdhuizen de bank warm houden.

Achteruit

De wedstrijd was koud aan de gang of alle speculaties konden de prullenbak in. Feyenoord begon enthousiast en drukte Sparta naar achteren. Binnen vijf minuten vertaalde dat zich in een achterstand voor Sparta. Kökçü kreeg te veel ruimte, haalde van een meter of twintig uit en schoot knap binnen.

De rest van de eerste helft liet eenzelfde beeld zien. Zuid viel aan, West liep achteruit. Eén keer leidde dat tot een doelpunt. Spartakeeper Nick Olij mocht zich deze tegentreffer aanrekenen. Eerst gooide hij een uitworp in de voeten van een Feyenoorder, via via kwam de bal bij Dilrosun die slap uithaalde. Olij had de bal eenvoudig kunnen pareren, maar liet de bal in het doel stuiteren.

Met 2-0 gingen de beide teams rusten, zonder dat Sparta een noemenswaardige kans had kunnen laten noteren. Pas kort na rust werd Sparta voor het eerst gevaarlijk. Van Crooij schoot in kansrijke positie over. De aanjager was Koki Saito die in de eerste helft in de ploeg was gekomen voor Lauritsen. De Noorse spits was in botsing gekomen met Feyenoorder Timber en leek wat groggy. Hopelijk is het niets ernstigs en is onze Noorse rots in de branding volgende week weer beschikbaar.

Voortkabbelen

In de tweede helft kabbelde de wedstrijd voort en gebeurde er weinig dat de zondagsrust in de Kuip verstoorde. Met Meijers en Lokilo voor Pinto (geblesseerd?) en De Guzman leek Sparta wat van zich af te bijten, maar niet lang daarna maakte Feyenoord de 3-0 en gooide het de wedstrijd in het (Arne) Slot. Vriends zag er bij de 3-0 niet goed uit en werd door zijn tegenstander voorbij gelopen. Die legde terug op Gimenez die binnentikte.

Kort na de 3-0 kreeg Sparta zijn beste kans. Van Crooij kopte uit de kluts richting doel, maar de bal werd van de lijn gehaald. De rest van de wedstrijd bracht weinig noemenswaardigs meer, of het moet het eredivisiedebuut van Patrick Brouwers zijn.

Halfzacht

Het zat er niet in voor Sparta vanavond. Sparta miste spirit, speelde ongelukkig en was een maatje te klein voor Feyenoord. Sparta zakt na de verloren derby naar plaats 11 met 7 punten uit 6 wedstrijden. Daar vermelden we graag bij dat tussen deze wedstrijden potjes tegen AZ, Ajax en Feyenoord zaten. Niet de minste tegenstanders. Volgende week zaterdag komt FC Groningen naar het Kasteel. Wil Sparta daar punten tegen pakken, moet er een scherper Sparta op de mat staan dan vanavond.

Want Sparta kwam tegen Feyenoord niet scherp voor de dag. Sparta liet zich afbluffen en miste het gif om het de buur van zuid moeilijk te maken. Dat is niet de conclusie die een Spartasupporter wil trekken na de derby. Met halfzachte vertoningen als vanavond wordt het nooit meer wat met die enige echte stadsderby van Nederland en dat zou voor elke Spartaan, inclusief de spelers, onverteerbaar moeten zijn.