Vandaag staat er in het AD/RD opnieuw een artikel over het nieuwe elan van Sparta dat door de komst van Henk van Stee een andere vorm heeft aangenomen. Daarbij genieten heilige huisjes geen bescherming meer en vraagt de Technisch manager zich af of de jeugdopleiding van Sparta nog toegevoegde waarde heeft. Daarbij lijkt de eerder ingenomen stelling van Henk van Stee steeds meer cachet te krijgen.

Op de forumavond van de SV, afgelopen oktober, gaf van Stee al aan dat hij bezig is met een veelomvattend plan en dat een ieder binnen de club zich daar achter moet scharen. Dit om Sparta beter te maken en er voor te zorgen dat de club stabiel wordt. Begin 2019, toen een aantal mensen binnen de club niet mee wilden in deze plannen, leek het er zelfs op dat van Stee daardoor zijn dienstverband bij Sparta had willen staken.

Sparta ziet jaarlijks 1,3 miljoen euro in de jeugdopleiding verdwijnen en dat is een bizar absurd percentage als je dat afzet tegen de begroting van Sparta. Geen enkele andere club investeert verhoudingsgewijs zoveel in de jeugd. Daarentegen staan daar natuurlijk wel transferinkomsten tegenover. Op de forumavond in 2018 gaf Manfred Laros nog te kennen dat de jeugdopleiding een cruciale levensader was die voor Sparta een mooie bron van inkomsten was. Een tegengesteld geluid dus van wat we nu lijken te horen.

Wat we ook zien is dat onder leiding van de huidige coach weliswaar nog spelers uit eigen jeugd ingezet worden, maar dat hij nagenoeg geen nieuwe talenten laat debuteren. Dat kan ingegeven worden door zijn leiderschapsstijl, maar kan ook ingegeven worden doordat de talentenvijver in Terbregge aan het opdrogen is. De Sparta jeugdopleiding wordt niet beschermd door het “gentlemen-agreement” waar Ajax, PSV, Feyenoord en AZ zich wel aan geconformeerd hebben en over de zogenaamde samenwerking met Ajax laat Sparta zich nagenoeg niet uit over de gehaalde resultaten tot dusver. Grote vissen eten onze vijver leeg en is de bijdrage van meer dan een miljoen op jaarbasis wel verantwoord?

Doorgaan met de jeugdopleiding kan wel, maar dan zal Sparta meer daadkrachtige sponsors moeten binnenhalen. Zij kunnen dan de kosten dekken van de jeugdopleiding en van Stee kan dan met een dikkere portefeuille de spelersmarkt op om beter materieel binnen te harken. Al met al een uitdaging voor onze commerci�le afdeling die ongetwijfeld goed werk verricht, maar al jaren niet in staat is die grote vis binnen te halen waar van Stee op doelt.

Als Sparta blijft doormodderen op de huidige wijze dan is het niet de vraag of we weer een keer zullen degraderen, maar wanneer dit plaats zal vinden. Het model dat Sparta tot voor kort leek te hanteren zorgt voor dezelfde heen-en-weer schuit die vroeger in Volendam voer en nu ook clubs als De Graafschap, Cambuur, NEC, Excelsior etc. in hun ban houdt. Van Stee wil daar vanaf en wil dat Sparta een keuze gaat maken en lijkt een discussie te willen starten over het DNA van de club. Daarbij is stilstand achteruitgang en moet alles wijken om Sparta stabiel te krijgen.

Als je abonnee bent van het AD, Volkskrant of Trouw kan je de analyse van Dennis van Bergen hier lezen.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties