‘Het is weer zondag, twee weken zijn voorbij…’ Na een paar onbelangrijke potjes van het Nederlands elftal staat écht voetbal weer voor de deur. Sparta kende enkele vervelende weken en het is dringend tijd voor drie punten. Ditzelfde geldt voor Vitesse. Zij hebben drie nederlagen op een rij geleden, maar er is wel ‘goed’ nieuws uit Arnhem. Zij hebben Honda als nieuwe aanwinst en hij start direct in de basis, al is het maar de vraag of de Japanner daadwerkelijk fit genoeg is na een half jaar(!) niet gespeeld te hebben.

In strijd tussen de twee oudste betaald voetbalclubs van Nederland, begint de alleroudste profclub van Nederland met een aantal wijzigingen ten opzichte van het vorige duel. Coremans is terug van een schorsing, maar Harush behoudt zijn plek onder de lat. Abels moet plaats maken voor Karami en Laros Duarte vervangt de geschorste Auassar. Veldwijk heeft opnieuw een basisplaats, wat ten koste gaat van Halil.

Verschrikkelijke start

Sparta begon enorm slap aan het duel. De eerste twintig minuten waren om snel te vergeten. Sparta kwam amper over de middenlijn, terwijl Vitesse de regie in handen had. Vitesse creëerde slechts één echt grote kans. Buitink raakte de paal en Sparta kwam goed weg. Sparta leek een off day te hebben en zette de tegenstander ook niet onder druk. Typerend was de laconieke dribbel van Laros Duarte. Hij dribbelde voor de eigen zestien en verloor op knullige wijze de bal. Gelukkig stond Matavz buitenspel, maar dit had veel slechter af kunnen lopen. De vervanger van Adil Auassar was slordig aan de bal, verspilde deze regelmatig. Dit waren misschien wel de slechtste twintig minuten van dit seizoen. Er volgde slechts één schot. Veldwijk legde de bal klaar voor de opstomende Rayhi en hij knalde de bal hard naast.

Kantelpunt

Werkelijk uit het niets kwam Sparta op voorsprong. Na een afgeslagen corner was de daaropvolgende corner kort genomen op Smeets. Hij gaf de bal voor richting Mattheij en hij liet de bal op zijn hoofd ploffen. Hij kopte in de verre hoek raak: 1-0! Dit bracht het spel van Sparta ten goede. Langzamerhand kwam Sparta steeds beter in de wedstrijd en beet het van zich af. De regie werd steeds vaker in handen genomen en kwam zowaar de middenlijn over. Harroui viel positief op en was één van de eerste deze wedstrijd die de strijd aan ging. Hij nam, samen met Smeets, zijn team op sleeptouw en voetbalde een stuk frivoler. Het bleef echter bij 1-0 en daar mochten wij heel blij mee zijn. Na twintig minuten had niemand de gedachte überhaupt een doelpunt te maken.

Een eerste helft met twee gezichten. Laros Duarte zakte door het ijs. Het gemis van Auassar is groot en dit was te merken. Hij herstelde zich naarmate de eerste helft vorderde. Een paar donderspeeches van Fraser langs de kant liet Sparta steeds beter voetballen. Er werd niet veel gecreëerd, maar de voorsprong was er.

Harush!

De doelman die Coremans heeft verdreven onder de lat was de reddende engel. Vitesse begon een vroeg offensief te forceren en Harush heeft Sparta in de wedstrijd gehouden. Hij redde op een goed afstandsschot van Bazoer, een open kans van Honda en een harde kopbal van Matavz. Sparta bleef in leven en dit was puur te danken aan onze Israëlische kanjer.

Na deze kansenregen wist Sparta de organisatie weer goed te zetten en gaf het amper kansen weg. Het spel aan de bal werd steeds beter en er werden enkele flinke kansen gecreëerd. Rayhi gaf de bal aan de opstomende Faye. Hij gaf voor en toucheerde een arm van een verdediger. Scheidsrechter Bax wuifde het vermeende hands weg en de bal viel toch nog voor Smeets. Hij haalde de trekker over en schoot wild over. Niet veel later was Ragnar Ache weg over links. Hij trok naar binnen en schoot richting de korte hoek. Het schot ging helaas net naast. Tot slot kreeg Veldwijk de kans van zijn leven. Met een schitterende passeerbeweging stond hij oog in oog met Pasveer, maar hij roste de bal over het doel. Hij werd direct daarna onder luid applaus gewisseld voor Abels. Hij kwam om defensief sterker te staan en de overwinning over de streep te trekken.

Bevrijding

En dat deed Sparta. Na enkele kansen gemist te hebben, was het eindelijk raak! Harroui was weg vanaf rechts. Hij behield het overzicht en gaf de bal perfect laag voor op de opkomende Smeets. Hij schoof de bal tegendraads binnen en liet alle Spartanen van de banken springen. De opluchting was groots en er waren weer drie punten gepakt. Jules Deelder zijn feest bracht extra lading door drie punten te pakken.

Sparta stond de tweede helft een stuk beter. Het ging eigenlijk alleen mis in de beginfase van beide helften en dit kwam ons gelukkig niet duur te staan. Ragnar Ache liet zien waarom hij was opgeroepen voor jong Duitsland. Hij had constant overzicht en was een plaag voor de verdediging. Laros Duarte herstelde zich van zijn zwakke eerste helft en was samen met Smeets de basis van elke Sparta aanval. Toch lijkt Auassar zijn plaats niet kwijt te raken. Laros Duarte vulde zijn rol uiteindelijk goed in, maar hij zou scherper en slimmer moeten zijn om Auassar van zijn plaats te stoten. Lars Veldwijk was hier en daar ongelukkig, maar ook erg gretig! Hij verdedigde regelmatig mee en vocht voor zijn plek. De drie punten zijn binnen en laten wij hopelijk volgende week zaterdag om 20:20 nog drie punten bij- schrijven.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties