Sparta heeft vandaag een volgende stap gezet richting handhaving. Tegen een verzwakt en aangeslagen Ajax pakte Sparta een punt. Sparta heeft nu 31 punten, waarmee we een comfortable voorsprong hebben op Excelsior en RKC. Met thuiswedstrijden tegen onder andere Volendam en Heracles in het verschiet moet het mogelijk zijn om plek zestien te ontlopen.

Sparta loopt achteruit

Met Ajax kwam er een aangeslagen tegenstander op bezoek. Helaas is Sparta ook niet in goeden doen. Met de wedstrijd van vandaag meegeteld hebben we in de laatste 9 wedstrijden slechts 1 overwinning geboekt. Het zijn cijfers die bij een degradatiekandidaat passen. Sparta wordt gered door de goede seizoenstart. Als we 6 puntjes minder hadden gehad zaten we midden in de gevarenzone. Ook tegen een opponent die al maanden in crisis is konden we geen potten breken. Sparta liet het initiatief aan Ajax. Niet dat de Amsterdammers daar veel mee deden. Ook daar is het obligaat heen en weer schuiven troef. Ondanks de passieve houding kwam Sparta op voorsprong. Na een (spaarzame) goede aanval speelde Verschueren zichzelf knap vrij en vond de verre hoek.

Sparta heel even scherp na de thee

Vlak na rust volgde daar zelfs de 2-0. Wederom Verschueren (randje buitenspel) promoveerde een Spartaanse doelpoging tot een prima goal. De huidige staat van Ajax in ogenschouw nemende zou dit het moment zijn om de Amsterdammers de defitinieve nekslag toe te dienen. Maar Sparta dacht daar anders over. Na de 2-0 hebben we NIETS meer laten zien. De uiteindelijk 2-2 was dan ook exemplarisch voor het seizoen wat we beleven.

Dikke onvoldoendes

Vandaag konden we weer een paar dikke onvoldoendes uitdelen. Van der Kust is hooguit niveau Keuken Kampioen Divisie. Rechterrijtje, dat wel. Bakari mag de veters van Abels niet eens strikken. Laat staat die van Sambo. Lauritsen wint geen enkel duel. Invaller Brym deed het niet veel beter en toont vooral desinteresse. Mito is schuldig aan de 2-1 en kan voor de rest ook het verschil niet maken. Natuurlijk zijn er ook lichtpuntjes. Olij was betrouwbaar zoals altijd. Verschueren speelde een goede wedstrijd. En Clement verdient gewoon een basisplaats. Verder speelde Eerdhuijzen een dijk van een wedstrijd. En kompaan Meissen hield zich ook prima staande. Het was echter allemaal niet genoeg voor 3 punten. Zoals het al heel het seizoen niet genoeg is.

Vleugellam

Nijkamp heeft afgelopen seizoen gefaald. Met Pinto en Sambo vertrokken er twee buitengewone backs. En met Meijers en Abels twee betrouwbare alternatieven. Nijkamp haalde vier backs die geen van allen voldoen. Daarbij liet hij ook nog aantekenen dat hij geen zin had om veel geld uit te geven aan de back-posities en dat hij dat geld liever in de as besteedde. Eerlijk is eerlijk, met het behoud van Olij, Verschueren, Lauritsen en Kitolano staat er een as waarmee je eigenlijk nooit in de problemen hoeft te komen. Maar we hebben meer ambitie dan alleen uit de problemen blijven. De backs van vorig jaar waren niet alleen backs, maar ondersteunden ook het middenveld en de aanval. Bij de huidige backs zijn we al blij als ze op hun benen blijven staan.

Nitwit

Het helpt dan ook niet mee dat we een inspiratieloze trainer hebben. Rijsdijk mag zijn eigen doelstelling bepalen en het zou ons niet verbazen als hij deze na vandaag bijgesteld heeft naar de dertiende plek. Want we zijn maar Sparta. Het mag allemaal maar. Wij van ITWM kunnen ons niet voorstellen dat we volgend jaar met Rijsdijk verder gaan. Ja, hij heeft een doorlopend contract enzo. Maar als je mensen het stadion uit wil jagen moet je vooral met Rijsdijk verder gaan. We hebben dit seizoen misschien 1 of 2 leuke wedstrijden gezien op het Kasteel. Dat is niet genoeg. Elk nadeel hep zijn voordeel; op deze voet kun je de stadion-uitbreiding natuurlijk lekker op de lange baan schuiven, want hier is niemand in geïnteresseerd.

Blik op volgende seizoen

Degraderen doen we niet. Maar wat we dit seizoen laten zien is niet acceptabel. We willen ook geen Calimero gedrag horen. Sparta heeft de negende begroting van de eredivisie. En als we Vitesse (wat een hogere begroting heeft) dan in meenemen in de vergelijking sta je gewoon veel te laag. En de redenen daarvoor zijn ook makkelijk aan te wijzen. Een slechte transferzomer en een niet meer dan matige trainer. We willen vooruit, dus dat moet aankomende zomer veel en veel beter. Diverse sterkhouders zullen vertrekken. Tegen een lager dan gewenste prijs (dat krijg je als je 12e wordt). En daarvoor zullen adequate vervangers gehaald moeten worden. Maar niemand heeft zin om Rijsdijk als baas te hebben. Dus een nieuwe trainer is prioriteit nummer 1. En dan staat Nijkamp daarna voor een grote opgave. Het zal niet meevallen om mannen als Olij, Verschueren en Kitolano te vervangen. In de zomer van 2022 heeft Nijkamp fantastisch werk geleverd. Hij zal die prestatie in de zomer van 2024 moeten overtreffen willen we ons ook in het seizoen 2024/2025 moeiteloos kunnen handhaven.

Op naar Fortuna

Over twee weken komt Fortuna op bezoek. Dat is eigenlijk een clash om plek negen. Iets om naar uit te kijken, eigenlijk. In het verleden zijn er meer ploegen geweest die piekten aan het einde van het seizoen. Denk aan het gepromoveerde ADO van Wiljan Vloet. Of het Sparta onder Gert Kruys (alhoewel we toen alsnog net te kort kwamen). Alles is mogelijk. Het is echter zeer de vraag of dit Sparta zich nog kan oprichten. Een grijs uiteinde van het seizoen lijkt meer in de lijn der verwachtingen te liggen.

Abonneer
Abonneren op
472 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties