De avond van de derby! Zuid tegen West. De jaarlijkse enige echte stadsderby staat weer op het programma. Ditmaal in De Kuip. Eerder dit seizoen wist Sparta de mouwen op te stropen en bijna te winnen van Feyenoord. Helaas, eindige het in 2-2. Dit biedt hoop voor deze wedstrijd. Feyenoord is iets zwakker gaan spelen en weten lastiger doelpunten te maken. Sparta is echter ook niet in beste vorm. Ook voor de Spartanen is het lastig doelpunten maken en na de nederlagen tegen Go Ahead en PEC is het rumoerig.

Sparta mist wel een aantal spelers. In tegenstelling tot vorige week kon Bart Vriends weer niet spelen. Meissen speelde op zijn plaats. Lauritsen en Neghli konden eveneens niet starten. Daarom mochten afwisselend Koki Saito en C.A. Brym in de spits spelen. Feyenoord mist Giminez, waardoor Ueda in de basis stond. Hierdoor speelden er drie Japanners. Een gemiste kans voor FujiTV.

Verdedigen

Een beter woord is er niet voor de eerste helft. Sparta was alleen maar bezig met verdedigen. Dit hielp overigens wel, want Feyenoord wist bar weinig te creëren. Op enkele geblokte schoten en afstandsschoten na, waren de Zuiderlingen totaal ongevaarlijk. Sparta stond achterin goed, maar kon absoluut niet aan aanvallen denken. Het was treurig, derby-onwaardig om te zien. Uiteindelijk telt natuurlijk alleen het resultaat, maar dit was zeer ellendig.  Sparta kreeg wel een kans om gevaarlijk te worden. Wellenreuther maakte hands vlak buiten het strafschop gebied, hier volgde een vrije trap van exact 16 meter en één millimeter. Deze kans was echter niet besteed aan Verschueren, want het schot werd geblokt. Verder speelde Sparta niks klaar.

Slap, oliedom en tandeloos

De spelers liepen uit de kleedkamer. Zij kijken toe hoe de tegenpartij nog een korte warming-up doet. Zij vinden het allemaal wel best en gaan uit van de eigen wonderthee. Thee dat smaakt naar scherpte? Creatieve aanvallen? Tactisch vernuft? Nee, het was flauwe thee. Het smaakte naar niks en naar kortsluiting. Minteh sprintte over de rechterkant langs Warmerdam. Onze Django leek het verstandig om een tackle uit te voeren precies tussen de twee benen van Minteh. Hij ging liggen, iedereen stond klaar voor een doeltrap, maar VAR. Scheids wees naar de stip en Hancko scoorde. 1-0. Dit in combinatie met het slappe aanvallende spel is een kansloos uitgangspunt.

Als er nog hoop was, duurde dit niet heel lang. Vijf minuten later mocht Ivanusec als een vogel zo vrij een voorzet geven. Geertruida liep de ruimte in en niemand liep mee. He-le-maal niemand. Hij mocht vrij binnenschieten en de 2-0 stond op het scorebord. Voor Feyenoord ging de rem erop en Sparta kreeg de ruimte om iets meer te voetballen.

De verlossing

Rijsdijk voelde de druk om in te grijpen. Mijnheer Rijsdijk zorgde er persoonlijk voor om iedereen tegen zich in het harnas te jagen. Na stevig overleg tussen de assistenten en hij is het een tactische wijziging van de eeuw. Mito en Koki eruit, Metinho en de verlossing Van der Kust erin. Zonder schaamte werd deze wissel doorgevoerd. Een dikke middelvinger naar de achterban. Sparta komt niet om te knokken, maar om de schade te beperken. Sparta gaf op. Rijsdijk gaf op. De 1200 luidruchtige Spartanen in het uitvak kwamen om te kijken naar helemaal niets. Met dank aan de technische staf.

Het laatste halfuur ging dan ook helemaal nergens over. Feyenoord hoefde niet en speelde een veredelde oefenpot. Sparta durfde niet en konden nog geen deuk in een pakje boter slaan. Zelfs als Van der Kust goed (!) doorjaagt, weet hij het te verzieken de volledig vrijstaande Verschueren veel te laat aan te spelen. Om nog maar te zwijgen over Brym deze wedstrijd. Het was een schandalige vertoning. Tuurlijk, Feyenoord is veel sterker, maar iedere vorm van strijd ontbrak. Zeker in de tweede helft.

Herpakken of vrije val?

Volgende week speelt Sparta thuis tegen Excelsior. Deze wedstrijd staat nu nog meer onder hoogspanning door het programma. Sparta moet winnen om lucht te happen. Na deze wedstrijd volgen NEC-uit, AZ-thuis, Twente-uit en Ajax-thuis. Drie punten zijn noodzakelijk Rijsdijk, grijp in en laat Sparta vechten voor ELKE meter grond!

Abonneer
Abonneren op
315 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties