De gedachte

We dachten even allemaal dat we nog even anderhalve week de nummer 1 van het land zouden zijn. Dat viel even tegen. Sparta – NEC werd een gelijkspel. Niets meer en gelukkig niets minder. We hebben het er mee te doen en na 95 minuten voetbal op het Kasteel konden we niet anders stellen dat het voetbal te pover was om er een verdiende zege uit te halen.

Eerste helft

In de eerste helft leek Sparta geheel van het padje. Was het het gemis van Vito van Crooij? Of was het juist het gebrek aan routine van Camiel Neghli om de naar Saudie-Arabië vertrekkende Limburgse held te doen vergeten? Niet dat Van Crooij deze competitie dezelfde vorm had als van vorig seizoen, maar wel wetende dat de defensie van de tegenstander zo nu en dan een mannetje extra nodig had om de veel scorende speler van Sparta in de smiezen te houden. Dat mannetje werd duidelijk niet op Neghli neergezet. Toch kreeg het talent, dat vorig jaar in de eerste divisie nog furore maakte, de kans op 1-0. De niet in topvorm verkerende Jasper Cillessen kon de inzet van de rand zestien van Neghli wel knap redden.

Toch was het allemaal veel te slap op de vrijdagavond. Het leek erop of Sparta vrijwillig afstand wilde nemen van de verdiend verkregen toppositie. Het middenveld was niet zo scherp als in vorige wedstrijden en De Guzman maar met name Verschueren kregen maar geen vat op het spel van de Nijmegenaren, waardoor de snelheid, die nodig was om het stugge NEC aan te pakken, ontbrak.

Verschueren slechte beurt

Verschueren leek sowieso een slechte avond te hebben op Spangen. Wat was er met hem aan de hand? Hij presteerde niet zoals hij normaal wel doet. Het is dat we niet op de hoogte zijn van alle transferperikelen die er afgelopen tijd gespeeld hebben. Want anders zou je zeggen dat Verschueren zwaar teleurgesteld was vanwege het afketsen van een goede transfer. Verschueren hielp NEC ook in het zadel door niet scherp te zijn in de 56e minuut. NEC-speler Proper liep zo van hem weg, liep door richting goal en met een bekeken schuiver maakt Proper de 0-1. In de tweede helft liep Verschueren ook nog eens te solliciteren naar een tweede gele kaart. Samen met het vertoonde spel was het voor trainer Jeroen Rijsdijk een reden des te meer om de Belgische sterktehouder te wisselen. Dat ging gepaard met een flinke tegenzin. Nee, Verschueren had duidelijk niet zijn avond. Zijn wissel en die van Jonathan de Guzman zorgden er wel voor dat Sparta beter werd in het laatste half uur van de wedstrijd. De energie die Clement en Brym gaven was echt nodig om de voorsprong die NEC uit het niets en net voor de dubbele wissel had opgedaan ongedaan te maken.

Sparta ging met meer flair spelen en aangemoedigd door het publiek volgde de nodige kansen. NEC bleef met het nodige geluk op de been totdat Pelle Clement aangetikt werd door Youri Baas. Umlautman Gözübüyük twijfelde geen moment en wees resoluut naar de penaltystip. Spelers keken nog een beetje naar elkaar wie de strafschop zou moeten nemen, maar Kitalono eiste uiteindelijk de bal op. Met het typerende aanloopje met hupjes, die we nog uit de halve play-off finale tegen FC Utrecht kennen, en een zuiver geplaatst schot liet hij Cillessen kansloos.

Olij pakt punt voor Sparta

Sparta drong na het maken van de gelijkmaker nog flink aan. De ingevallen Anello kreeg nog een wereldkans op de 2-1, maar miste. Aan het einde ging Sparta nog bijna de ‘bietenbrug’ op, doordat NEC opeens gevaarlijk werd in de zestien van Sparta. De in het mint-groen getooide Nick Olij liet zijn klasse en waarde voor de Kasteelclub weer eens zien en keerde de inzet van Gonzáles onverzettelijk. Het mag gewoon keihard gezegd worden: Ronald Koeman en Frans Hoek zijn twee incompetente amateurs die er helemaal niets van kunnen. Het is een pure schande dat Olij opnieuw niet geselecteerd is, maar dat het tweetal kiest voor een slecht presterende Fries die er momenteel helemaal niets van bakt.

Al met al een avond waar niet meer in zat dan een gelijkspel. Sparta heeft 8 punten uit 4 wedstrijden en is nog heel even koploper. Dat we het nog anderhalve week hadden kunnen zijn was iets teveel van het goede gehoopt.

Abonneer
Abonneren op
123 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties