Aan een rommelig en matig duel hielden Sparta en Fortuna Sittard ieder een punt over. Sparta kwam na 20 minuten op achterstand. Na de 1-1 van Mattheij in de 73e minuut (met dank aan een blunder van Fortuna keeper Koselev) ontstond een spannende eindfase, waarin geen goal meer viel.

El Kachati in genade aangenomen

Henk van Stee heeft terecht veel complimenten gekregen voor zijn werk bij Sparta tot nu toe, maar bij het vertrek van twee spitsen heeft hij zwak gehandeld. Ongetwijfeld zal er voor 1 februari nog een spits bijkomen en daarmee kan Van Stee onder het motto ‘beter laat dan nooit’ de boel nog repareren. Maar iets wat zich afgelopen zomer al aankondigde pas onder druk van een ‘1 februari deadline’ oplossen is niet sterk, zeker niet omdat Van Stee kan beschikken over wat centen en zijn eigen samengestelde scoutingsstaf.

Doordat de selectie niet op orde is en Ache een hamstringblessure kreeg voelde Fraser zich plots ‘gedwongen’ El Kachati zat op de bank te zetten. El Kachati was overigens de enige aanvaller op de bank en dat zegt ook iets beperkte keuze die Fraser voorin heeft.

De aanwezigheid van El Kachati in de selectie was opvallend, want in het laatste deel van 2019 was er bonje in de Spartaanse en El Kachatiaanse tent. De speler werd door Sparta een gebrek aan discipline verweten. Onze club had daarnaast het gevoel dat de zaakwaarnemer van de aanvaller een gratis transfer in de winterstop wilde forceren. Daar wenste Van Stee niet aan mee te werken. “Het is niet de makelaar die uitmaakt wat er gebeurt”, aldus Van Stee afgelopen december. Sparta was snoeihard en El Kachati werd duidelijk gemaakt dat hij dan lekker voor zichzelf kon gaan trainen tot het einde van het seizoen. Dan loopt zijn contract af, al heeft Sparta een eenzijdige optie om zijn contract met een jaar te verlengen.

In de winterstop kwam El Kachati met hangende pootjes en na veel excuses terug bij de selectie van Jong Sparta. Hij mocht weer in Jong Sparta gaan spelen en dat deed hij in januari prima. Maar Van Stee was wel klaar met hem en het was niet de bedoeling dat hij weer in Sparta 1 zou opduiken. Maar zie daar. Eén kleine blessure van Ache en El Kachati was nodig. Niets mis mee. Iedereen verdient een tweede kans en El Kachati probeerde die kans ook wel te pakken. Hij maakte zijn eredivisiedebuut en viel gretig in.

Spectaculair begin van de wedstrijd

Naast Ache was ook Smeets afwezig vanwege een hamstringblessure en dus stonden Piroe en Rigo in de basis. Fraser had daarnaast Pinto boven Faye verkozen. Pinto mocht tegen zijn oude club zijn basisdebuut voor Sparta maken en hij deed dat niet onaardig, zeker als je meeweegt dat hij maandenlang geen basisplek heeft gehad in officiële wedstrijden en dus wedstrijdritme mist.

De wedstrijd begon spectaculair. Al na een seconde of 40 kopte Piroe met een knullige verdedigende actie de bal achterwaarts, zo in de voeten van een Fortuna speler, die vrij kon aanleggen, maar gelukkig net naast schoot. Het bleek een wake-up call voor Sparta, dat vervolgens best een aardig kwartier had. In de derde minuut van de wedstrijd had Joosten een geweldig schot in de benen, maar helaas kwam de bal via de onderkant van de lat kwam de bal terug het veld in. Een paar minuten later schoot opnieuw Joosten de bal net naast en ook Rayhi kon nog een keer gevaarlijk zijn.

Rayhi

Helaas ging het in de 19e minuut fout. Terwijl het hele team naar voren liep, verloor Rayhi de bal op het middenveld op onprofessionele wijze. Typisch zo’n fout waarvan bij de jeugd al geleerd wordt dat je deze niet meer moet maken. Rayhi zijn pasje werd onderschept, waarna Damascan ongehinderd op het doel kon aflopen, de kansloze Harush omspeelde en prima wist af te ronden. Abels was blijven hangen en hief buitenspel op. 0-1.

Drie minuten later maakte Rayhi zijn fout bijna goed door de bal binnen te schieten, na goed doorzetten van opnieuw Joosten, maar helaas werd zijn inzet gered door de keeper van Fortuna. Niet veel later was het weer Rayhi die de aandacht trok. Hij gaf linksback Cox van Fortuna aan de zijlijn met twee handen een totaal onnodige flinke duw waardoor Cox richting Nico Jalink vloog – die Cox met gestrekte benen opving. Cox gaf Rayhivervolgens een duw – ok, mag niet, maar wel logisch. Rayhi leek daarna wel in staat om Cox aan te vliegen, maar gelukkig greep Fraser in en hield hij Rayhi letterlijk in bedwang. Goed optreden van onze coach, want Rayhi leek een sollicitatiebrief naar een rode kaart te overwegen.

Rayhi werd al met al één van de opvallendste spelers op het veld, want hij leek zich na rust volledig herpakt te hebben. Hij was in de tweede helft veruit de beste middenvelder aan Spartaanse zijde. Dat hij in de 78e minuut gewisseld werd voor Deroy Duarte was voor het grootste deel van het Sparta publiek dan ook onbegrijpelijk. Was het een soort van ‘straf’ voor de tegengoal en het incident met Cox? Of had Fraser een black-out? Puur voetballend had Harroui (had helaas zijn dag niet) of de in de tweede helft totaal onzichtbare Joosten gewisseld moeten worden.

Toe aan de rust

Na de 0-1 was Sparta de rest van de eerste helft niet meer in staat om een redelijk niveau aan te tikken. Fortuna deed het slim, trok zich terug, hield de ruimtes klein en de Fortunezen vertraagden het spel waar ze konden.

Sparta had er geen antwoord op. Het was pijnlijk om te zien hoe Rigo en Auassar in balbezit geen oplossing hadden en bij balverlies Fortuna-speler Diemers (een uitstekende speler voor dit niveau – de beste man van het veld) volledig vrij lieten. Er was geen aansluiting tussen middenveld en de aanval. De spitsen liepen er wat eenzaam bij. Joosten maakte in het eerste half uur een degelijke indruk. Hij zorgde voor gevaar, was redelijk aanspeelbaar, had een paar aardige passjes op ploeggenoten en liet zien dat hij in de toekomst nog van waarde kan zijn.

Maar toen Fortuna ging inzakken en Joosten geen ruimte meer kreeg had hij het moeilijk. Het laatste uur van de wedstrijd was hij eigenlijk onzichtbaar. Piroe zocht op zijn beurt naar de goal met afstandsschoten. Hij kwam in de eerste helft tot drie wel erg slappe schoten van grote afstand: tweemaal met rechts en in de 37e minuut met links.

Vlak voor rust was het Fortuna dat veel dichterbij een goal kwam, maar het schot ging voorlangs en daarmee liet Fortuna een geweldige kans liggen om op 0-2 te komen. Sparta was toe aan de rust.

Sparta gevaarlijker in de tweede helft

Sparta begon uitstekend in de tweede helft. Mattheij kopte vlak na rust bijna de 1-1 binnen en een minuut later gaf Pinto een lekkere bal op Rayhi. Rayni gaf hem perfect op Harroui, die de 1-1 op de voet had, maar de vrij schietkans verprutste door over en naast te schieten.

Helaas daalde het niveau van Sparta daalde daarna weer snel. Desondanks bleef onze club in de tweede helft veruit de meest gevaarlijke ploeg. Piroe bracht wat gevaar, invaller El Kachati kwam tot een wat wilde volley, in de 68e minuut was het opnieuw Mattheij die na een corner van Rayhi (Sparta kreeg 11 corners, Fortuna slechts 1) met een kopbal gevaar stichtte; ditmaal ging de kopbal net naast en in de 72e minuut noteerden we een grote kans van Abels die zelf had moeten schieten, maar net naast schoot. Het was toch wel opmerkelijk dat Sparta grote delen van de tweede helft voetballend oogde als een team dat als los zand aan elkaar hing, maar toch een stuk gevaarlijker was dan Fortuna.

De tijd tikte weg en aan de zijde van Fortuna kreeg men de hoop dat na 13 (!) maanden zonder uitoverwinning er eindelijk weer eens een driepunter buiten Sittard binnen gesleept kon worden. Maar zo ver kwam het gelukkig niet; uiteindelijk viel de terechte 1-1 dan toch. Er was opnieuw een gevaarlijke corner van Rayhi die opnieuw werd ingekopt door Mattheij. Ditmaal was het wel raak. Ok, keeper Koselev blunderde, maar wat maakt het uit? Het Kasteel ging uit zijn dak.

Het was Mattheij zijn derde serieuze doelpoging van de avond, maar hij verdient ook complimenten voor zijn werk achterin. Samen met Vriends en daarachter de prima ogende Harush vormde hij een stevig blok waar het toch wat dolende elftal op kon terugvallen. Prettig dat de mannen achterin wel ‘een ruime voldoende’ scoorden.

Sparta durfde na de 1-1 niet vol voor de winst te gaan en leek op twee gedachten te hinken. Een aantal spelers wilden naar voren, ervaren spelers als Auassar en Pinto deden rustig aan en speelden de bal enkele malen achteruit. Toch viel er nog een prima kans op de 2-1 te noteren. Het was Piroe die een belangrijk aandeel had in deze kans, met zijn beste actie van de wedstrijd zo’n 5 minuten voor tijd. Vlakbij het doel van Koselev had hij de bal onder controle, hield hij het overzicht en gaf hij de bal af aan Auassar, die de bal helaas overschoot. Daarmee eindigde de wedstrijd van een bedenkelijk niveau in 1-1. Een uitslag waar al met al niet zo gek veel op af te dingen valt.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Harush, Abels, Vriends, Mattheij, Pinto, Harroui, Rigo (62. El Kachati), Auassar, Rayhi (78. Deroy Duarte), Piroe, Joosten

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties