De spelers uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie komen in het aankomende weekeinde in actie tegen racisme. In de eerste minuut van de wedstrijden van de Nederlandse profclubs zal er niet gevoetbald worden.

Aan het eind van de wedstrijden zal de ‘gemiste’ eerste minuut als extra speeltijd worden bijgetrokken.

Na het eerste fluitsignaal zullen de spelers stil blijven staan, terwijl op de scorebords in de verschillende stadions de tekst
‘Racisme? Dan voetballen we niet’ zal verschijnen. De actie is een initiatief van de Eredivisie CV, in samenwerking met de clubs. Het is natuurlijk een directe reactie op afgelopen zondag toen Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend werd in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch.

Het is uitstekend dat de clubs een gezamenlijk statement maken tegen racisme, laat dat duidelijk zijn. Alleen, het verleden maakt soms wat cynisch. De KNVB, de clubs en politici zijn er wel heel vaak als de welbekende kippen bij om ellende rondom het voetbal te veroordelen en maatregelen aan te kondigen als de ellende in het nieuws is. Maar van de mooie woorden blijft in de praktijk dan maar zelden wat over.

Het is daarom nu wel te hopen dat dit dan niet blijft bij wat holle woorden, die onder druk van media en ex-Spartaan Wijnaldum tot stand zijn gekomen. Want laten we wel zijn: als Mendes Moreira afgelopen weekend eigenlijk niet woedend was geworden, dan hadden genoeg mensen de geluiden gehoord, maar dan was er waarschijnlijk niets gebeurd. Uiteindelijk gingen de ploegen van het veld af, niet zozeer om de racistische uitingen, maar omdat Mendes Moreira op een gegeven moment (zeer begrijpelijk) te emotioneel was om nog normaal door te voetballen. En in Den Bosch was het KNVB-protocol correct gehanteerd, aldus de KNVB. Dat KNVB protocol bestaat nog steeds en zal dus iets zijn in de geest van: “Racisme, dan mag je eigenlijk best doorspelen, maar als een speler echt teveel emoties uit, tja, dat is best lastig, dan gaan we naar binnen, dan koelen we wat af en voetballen we daarna weer door”.

Nu ligt het effe anders. Racisme, dan voetballen we niet. Prima statement. Wordt het KNVB protocol aan de laars gelapt? Loopt het Sparta-elftal vanaf heden van het veld af als spelers racistisch bejegend worden om die dag er ook niet meer op terug te keren? We zullen bij Sparta navragen wat onze club daarmee bedoeld. Het antwoord vindt u uiteraard binnenkort terug op deze site.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties