Sparta boekte gisteravond een relatief eenvoudige overwinning op Vitesse. Waar Vitesse-uit vroeger het recept was voor een kansloze nederlaag hebben we nu al drie keer op rij gewonnen in het Gelredome. Na de moeizame maar zeer waardevolle 0-1 onder Fraser werd het vorig jaar onder Steijn al 0-4. En gisteren konden we een 1-4 bijschrijven in de boeken. Of er nog een vierde overwinning op rij gaat volgen in Arnhem is zeer de vraag, gezien het voortbestaan van Vitesse aan een zijden draadje hangt.

Goed en slecht nieuws

Zonder enige cynisme te betrachten; Sparta is eigenlijk sinds gisteravond wel definitief veilig. Sowieso kunnen we mathematisch niet meer ingehaald worden door Vitesse of FC Volendam. En gezien de vorm van Excelsior en RKC zullen ook die ploegen niet in staat zijn om Sparta nog te achterhalen. Dat was het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat Lauritsen gisteravond geblesseerd uitviel. En de spits-positie is nou juist (samen met de backs) niet (adequaat) dubbel bezet. Mocht Lauritsen daadwerkelijk voor langere tijd uitgeschakeld zijn is dat een zeer forse aderlating voor Sparta.

Prima start

Sparta kwam in Arnhem al binnen tien minuten op voorsprong. Na geklungel in de verdediging van Vitesse kreeg Mito de bal voor de voeten. De Japanner twijfelde niet en ramde de 0-1 tegen de touwen. Fijn voor Sparta, fijn voor de supporters in het uitvak maar vooral fijn voor Mito zelf. De verwachtingen zijn hoog en Mito is nog niet waar hij zijn moet. Dat vind hij zelf overigens ook. Zo’n lekkere goal als gisteren kan helpen in het proces. Mito speelde sowieso een aardige wedstrijd. Wie ook aardig speelde (wat heet!) was Pelle Clement. Kitolano wordt natuurlijk gemist, maar de één zijn dood is de ander zijn brood. Clement maakt niet de kilometers die Kitolano maakt, maar zijn invulling zorgt wel voor meer voetbal in ploeg. Exemplarisch daarvoor was de 2-0. Als een volleerd alpineskiër slalomde Clement door de Arnhemse verdediging alvorens Room kansloos te laten met een droge schuiver.

Vitesse onmachtig

Zo stond Sparta dus binnen 20 minuten al met 0-2 voor. Enkele minuten later viel Lauritsen uit en Sparta vond het wel even prima. Vitesse mocht de bal hebben en Sparta wachtte af. Veel deed Vitesse niet met het balbezit. Het ziet er allemaal leuk uit met veel Sturm und Drang naar voren. Maar daadwerkelijk gevaarlijk werd Vitesse nauwelijks. Sparta bleef eenvoudig overeind en vlak voor rust schoot Saito (na wederom een dramatisch optreden van de Vitesse verdediging) de wedstrijd in het slot. Zelfs de meest pessimistische Spartaan kon (ondanks de 1-3 vlak voor rust) niet anders dan concluderen dat dit Sparta drie maten te groot was voor Vitesse.

Gezapig

Na rust probeerde Vitesse het nog wel. En af en toe was het best dreigend. Maar de overwinning kwam nooit meer in gevaar, zeker niet nadat Eerdhuijzen een prima voorzet van Clement snoeihard binnenkopte. In het restant van de wedstrijd had Sparta nog twee penalties kunnen krijgen (twee VAR momenten) en redde Olij nog twee keer knap binnen een paar seconden. Verder gebeurde er niet veel meer. De wedstrijd was gezapig, evenals het thuis-publiek. Het is bijna surrealistich om te zien hoe de Vitesse supporters de ondergang ondergaan. Het is net of er niets aan de hand is in Arnhem. Exemplarisch daarvoor is het “leuke” penalty-spelletje in de rust. Bij ons vliegen de stoeltjes ook niet het veld op als we op het punt van degraderen staan. Maar het latje-schieten om een kleuren-televisie te winnen laten we dan wel even achterwege.

Top en tob

Sparta won. En dat is top. Net als het optreden van Clement, Metinho en Van der Kust. Zonder de prestatie van de andere spelers te onderwaarderen overigens. Maar van Vriends, Olij, Eerdhuijzen en Verschueren weten we wel wat ze kunnen. Dat andere spelers zich inmiddels ook optrekken aan dat niveau is goed om te zien. Clement blijkt gewoon veel beter te zijn op het middenveld dan als buitenspeler. Metinho begint na een wiefelende start ook steeds beter te voetballen. Wat opvalt is dat de Braziliaan risico in zijn spel durft te leggen. Dat gaat (heel soms) mis maar vaker zorgt het voor een (voor de tegenstander) verrassende voortzetting van het spel. Het zou goed zijn als we Metinho nog een jaartje kunnen huren. Als laatste even alle lof voor Van der Kust. Natuurlijk is hij er nog lang niet. Maar de jonge back laat zeker progressie zien. Het is goed om te zien dat er wat chemie onstaat tussen Saito en Van der Kust en laatsgenoemde ook wat meer naar voren durft te voetballen. Dit zorgt meteen weer voor meer ruimte voor Saito. Ook verdedigend was het prima wat Van der Kust liet zien. De gehypte buitenspeler Moussa kreeg totaal geen voet aan de grond. Lekker bezig Djevencio, vooral doorgaan!

Er waren ook dissonanten. Bakari speelde niet zijn beste pot. En invaller Brym bakte er helemaal niets van. De Canadees kan voetballen, dat staat buiten kijf. Tevens is hij razendsnel. Maar het is frustrerend om te zien dat werkelijk elk duel verloren wordt door de Canadees. Verder was er veel onnodig balverlies en werd een prima voorzet van Saito niet op waarde geschat door de spits (open kans). Dat moet echt veel beter, te beginnen aanstaande zaterdag, als Brym hoogstwaarschijnlijk in de basis zal staan in de thuiswedstrijd tegen Heracles.

Opmars

Sparta is begonnen aan een opmars richting de play-offs. De blessure van Lauritsen gooit roet in het eten. Maar alsnog zouden we voldoende kwaliteit moeten hebben om aan het einde van de rit de negende plaats te bemachtigen. Wordt vervolgd aanstaande zaterdag tegen een wisselvallig Heracles. En komt niet te laat, de wedstrijd begint al om 16.30. Tot zaterdag!

Abonneer
Abonneren op
228 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties