Omdat Go Ahead vandaag compleet faalde is het zeker dat Sparta als tweede in de competitie eindigt. Compleet falen deed Sparta niet. Bij onze club ontbraken 6 basisspelers, maar desondanks was Sparta lange tijd oppermachtig. Toen na 45 minuten de thee geserveerd werd, was het 2-0 en leek er geen vuiltje aan de Rotterdamse lucht. Ook vlak na rust was er weinig aan de hand. De 3-0 had eigenlijk al op de borden moeten staan, maar toen scoorden de Ajax kleuters plotseling twee keer in ongeveer anderhalve minuut. De laatste wedstrijd in de reguliere competitie eindigde daardoor in 2-2.

Het was vooraf al duidelijk dat Sparta vijf basisspelers zou missen: Abels was geschorst. Laros Duarte, Rayhi, Vriends en Kortsmit waren geblesseerd. Faye haakte ook nog eens af tijdens de warming-up, waardoor Sparta zes basisspelers miste. Alberto startte in de basis. Fraser had daarnaast Ache en Dervisoglu rust gegund en Duplan een basisplaats. Dat laatste mag opvallend genoemd worden, omdat Duplan in de laatste wedstrijd dat hij in actie kwam niet goed speelde, er als wisselspeler in werd gebracht en er ook weer werd uitgehaald. Blijkbaar wil Fraser hem als ervaren speler er toch ‘bij houden’ en hem in de play-offs mogelijk gebruiken. Duplan deed het tegen Jong Ajax naar behoren.

De blessurellende hield nog niet op voor Sparta, want Dabo viel al na 19 minuten geblesseerd uit. Lorenzo Soares Fonseca maakte hierdoor zijn debuut. Hij deed dat goed, leuk voor hem! Minder goed nieuws voor Alberto. Hij viel na 29 minuten geblesseerd uit. Het zag er niet goed uit, naar voor Alberto, die toch al een seizoen vol blessureleed heeft. Wijnaldum viel in. Het leidde er toe dat over 90 minuten deze spelers voor Sparta in actie kwamen:

Coremans, Dabo (19. Fonseca), Wuytens, Auassar, Alberto (29. Wijnaldum), Harroui, Breinburg, Drenthe, Deroy Duarte, Duplan, Veldwijk (80. Dervisoglu)

Dit gaat natuurlijk niet lijken op het elftal dat in de play-offs zal gaan spelen. Het bevestigde de status van Sparta – Jong Ajax als veredelde oefenwedstrijd. Des te knapper van Sparta dat onze club de wedstrijd het eerste uur volledig onder controle had. Er waren diverse kansen. Lars Veldwijk schoot de 1-0 op de borden. Lekker hard in de hoek, voorbereidend werk van Drenthe, prima, de ervaren mannen stonden hier even op. Deroy Duarte ‘zoekt’ de laatste tijd wat vaker het doel, dat is mooi om te zien en het betaalt zich ook uit. Hij zorgde voor rust voor 2-0. Er hadden best meer treffers mogen vallen. De 3-0 bleef helaas uit, maar toch leek er niets uit de hand. Een goede prestatie met zo’n ‘gehavend’ elftal.

Toch gaf Sparta de overwinning nog uit handen. Dries Wuytens maakte een overtreding binnen het strafschofgebied en Danilo Pereira schoot de gegeven strafschop in de 70e minuut feilloos binnen. Sparta leek even niet scherp en andere halve minuut laten was het opnieuw Danilo Pereira die scoorde voor de Amsterdammers. 2-2 dus en die stand bleef tot het einde op de borden staan. Een overwinning onnodig weggegeven binnen anderhalve minuut. Zonde.

Doordat Go Ahead thuis met 1-4 afgedroogd werd door RKC is Sparta nu verzekerd van de tweede plek in de reguliere competitie. Al met al speelde onze club ruim een uur lang met een B-elftal zeker niet onaardig. Dat Sparta het totaal onnodig weggaf, daar moeten we maar niet teveel conclusies aan verbinden, omdat we simpelweg weinig conclusies kunnen verbinden aan een elftal dat speelt met zoveel afwezigen. Het is wel te hopen dat de blessures van spelers als Rayhi, Dabo en Faye meevallen.

Tegen Jong AZ volgende week zullen diverse spelers opnieuw rust krijgen. Jong AZ – Sparta wordt daarom zowel de laatste reguliere competitiewedstrijd als de laatste oefenwedstrijd van het seizoen 2018 / 2019.