Na een bomvol voetbalweekend mochten Ajax en Sparta voor het slotstuk zorgen. De doorgewinterde Spartaan weet natuurlijk dat we eigenlijk altijd compleet kansloos zijn in de Arena, dus heel veel zin hadden we er niet in. Gezien het feit dat Fraser met zijn opstelling (maar liefst 6 verdedigend ingestelde spelers) toch vooral de boel dicht wilde timmeren leek een avondje tegenhouden het hoogst haalbare.

Even doorspoelen naar de rust en de stand is 3-0. Bijna 4-0, want er werd ook nog een goal van Ajax afgekeurd. De ruststand is conform verwachting, maar vertelt niet het gehele verhaal. De eerste grote kans van de wedstrijd was echt voor Sparta en Smeets moet eigenlijk gewoon 0-1 maken. En dan vliegt hij er uiteraard aan de andere kant in. En dan kun je met 3 mandekkers en 5 verdedigers spelen, als je dan alsnog de enige spits van Ajax zo vrijlaat als bij de 1-0 kun je net zo goed gewoon 4-3-3 spelen.

Toch willen we niet al te kritisch zijn. Ajax is de gedoodverfde kampioenskandidaat en staat op eenzame hoogte in Nederland. Er ontbraken wel een paar namen bij de Amsterdammers, maar alsnog stond er natuurlijk flink wat kwaliteit in het veld. En bij vlagen speelde Sparta goed mee. Tussen de afgekeurde goal van Ajax en de 2-0 kregen we zelfs een aantal goede mogelijkheden. Maar scoren doen we zowel in 2021 als in de Arena niet makkelijk. En Ajax doet dat wel. Dan is de ruststand van 3-0 eigenlijk redelijk logisch. Sparta liet zich zeker niet afdrogen, maar het kwaliteitsverschil was (zichtbaar) veel te groot. PSV nam een punt mee uit de Arena en FC Twente nam zelfs de volle buit mee naar Enschede. Maar verder was er geen ploeg in de Eredivisie die iets meenam uit Amsterdam. Ook Sparta ging dat niet doen.

Jammer dat we die 2e helft dan niet gewoon kunnen overslaan. Fraser wisselde vier keer in de rust. Na afloop verklaarde hij erg ontevreden te zijn en na 25 minuten al te willen gaan wisselen. Hij miste vooral de durf om te blijven voetballen nadat Ajax op 1-0 was gekomen. Natuurlijk heeft de trainer daar een punt. En het tekent zijn ambitie. Of het op dit moment al realistisch is om te verwachten van deze spelersgroep is de vraag. Ondanks de wissels was de start van de tweede helft voor de thuisclub en snel na rust was het al 4-0. Een (te) grote score leek in het verschiet te liggen. Gelukkige maakte Sparta daarna een (prima) countergoal en de storm van Ajax ging mede daarom weer een beetje liggen. De wedstrijd kabbelde eigenlijk een beetje voort en Ajax geloofde het wel. Zo’n 10 minuten voor tijd kroop Sparta weer een beetje uit zijn schulp en Gravenberch scoorde vlak voor tijd (na een prima aanval) zelfs zijn tweede van de avond.

Wat kunnen we er verder nog over schrijven? Over de wedstrijd eigenlijk niet zo heel veel. Wel over de laatste fase van het seizoen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we 11e of 12e worden, maar het is momenteel realistischer om naar beneden te kijken. We hebben nu nog een comfortabele marge. Maar in de komende (cruciale) wedstrijden tegen Willem II, Emmen, VVV en RKC zullen we het toch echt (weer) moeten laten zien. De raspessimist (daar hebben we er bij Sparta veel van, of zijn dat ervaringsdeskundigen?) ziet Sparta al degraderen terwijl de rasoptimist Sparta zichzelf veilig ziet spelen voordat de maand april aanbreekt. Dat laatste kan natuurlijk, mocht Sparta 12 uit 4 halen (waarom niet?) ben je veilig. Maar mocht je vier keer op rij verliezen (waarom niet?) dan komt het degradatiespook wel heel dichtbij, zeker gezien het schema in de laatste 8 wedstrijden (na RKC thuis). Daar gaat Sparta namelijk niet veel puntjes meer ophalen. Het worden in ieder geval zeer spannende weken.

Abonneer
Abonneren op
208 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties