Heeft u de meningen en trainingsverslagen van Semper de afgelopen maanden gemist? Wij wel. Het ging een tijdje niet zo lekker met onze gewaardeerde medewerker. Hij was even ernstig ziek, slokdarmkanker. Semper vertelt er zelf over. Op zijn eigen wijze. En over de aankomende wedstrijd tegen Ajax. 

Na een ziekbed van maanden en vijf chemokuren en 23 bestralingen begin ik weer een beetje op te krabbelen Spartanen. Old-school slokdarmkanker was de reden.Vast voedsel was een no go. Alleen maar vloeibaar. Ik ben 16 kilo afgevallen. Maar alles gaat door en alles zal blijven doorgaan. Gelukkig maar. Ik kan mij nu weer druk maken over ons aller Sparta. Daarom!

Hoe Bryan Brobby te bestrijden in drie punten:

Even de tactiek doornemen voor de wedstrijd tegen Ajax. Bryan Brobby is de te vrezen man. Dat is vooraf de algemeen heersende gedachte. Is dit wel zo? Ik vind Bryan Brobby een lelijke spits die niet het verfijnde gevoel heeft van wat een Ajax-spits moet bezitten. Vind hem een beperkte overschatte spits. Hoe we hem dan moeten bespelen? Drie punten:

1. Laat hem niet achterover hangen, zorg ervoor als verdediger dat je van hem wegblijft, maar vooral dat je van hem afblijft. Laat je hem tegen je aanhangen dan ben je gezien. Laat hem de bal maar aannemen. Hij is niet erg sterk aan de bal en heeft geen individuele actie. Hij probeert altijd de tegenstander als draaipunt te gebruiken. Daar moet men kien op zijn. 2. Voorzetten vanaf de flanken: Brobby kan niet aanvallend koppen, dus daar heb je niks van te duchten. 3. Brobby staat het vaakst van alle eredivisiespelers buitenspel. Dus onze achterste linie moet vaker en sneller oplopen tot de middenlijn. Laat de aanvallers (Brobby) maar staan.

We moeten uitgaan van eigen kracht

Dit alles staat haaks op wat de technische staf voorstaat. Maar ik wil dit toch even gezegd en geschreven hebben. Als er iets is wat de vorige pot tegen Ajax ons leerde: het verdedigen van Brobby ging faliekant verkeerd. Defaitistische woorden zoals: “Als men 10x tegen Ajax speelt dan verlies je 9 keer.” Oprotten! Ik wil dit niet horen. Uitgaan van eigen kracht. Sparta naar voren. De Hollandse school: iedereen is aanvaller en iedereen is verdediger.

Geen schijtbakken-voetbal met de kont in eigen 16 meter

Zo denk ik erover en ik mag hopen dat de Sparta-leiding hier hetzelfde over denkt. Dat men straks een trainer aanstelt die dezelfde opvattingen over voetbal heeft. Een trainer met een vaste voetbalvisie graag. Géén eenheidsworsten of veredelde bezigheidstherapeuten a raison van 3 ton per jaar. Neen; een frisse jonge kerel die spelers beter maakt en herkenbaar voetbal speelt! Géén schijtbakken-voetbal met de kont in eigen 16 meter en 10 man achter de bal! Néé: Sparta nááárrrr vóóórrrréééénnnnn voetbal! Zo… dat is eruit.

Genoeg adviezen voor de technische staf

Verder nog iets? Ja, ik ben nu al tig keer wezen kijken bij de training. Het was telkens zoals in de mop van Sam en Moos die naar Parijs gingen. Juist ja; die gingen niet. Dus stond ik weer voor lul te wachten op niemand. Of ze dan vrij waren of dat ze s’middags trainden? Ik weet het niet. Jammer, want ik had genoeg teksten voor de technische staf. Het continu slome opbouwen van achteruit bijvoorbeeld. Speel de bal nu eens in 1x naar voren het middenveld in. Mike Eerdhuijzen doet het bij tijd en wijle wel, maar niet vaak genoeg. 

Speel onze Japanners sneller aan

Dan hebben we het fenomeen van de spelersroof die vanuit Amsterdam aan de gang is. Hoe hebben wij dat samenwerkingsverband kunnen verlengen? Alles wat goed is, gaat weg en ze spelen mooi weer met onze talenten voor een habbekrats. Verder nog iets, Semper? Ja, zondag met ballen spelen graag. Niet als bange wezels met 10 man achter de bal. En speel onze buitenspelers eerder aan. Die staan nu vaak te vernikkelen van de kou. Met name Jonathan de Guzman blinkt hierin uit. Het lijkt wel of hij onze Japanners stelselmatig overslaat!

Zoals het nu marcheert, is gewoon niet goed

Verder: probeer eens iets te veranderen aan de backposities. Zet daar dan een jeugdspeler neer. Zouden die het nu zoveel slechter doen? Nu hebben we twee backs die zelden de bal naar de juiste kleur spelen. Verdedigend mankeert er ook genoeg aan. Dat moet de technische staf toch ook zien? Of ben ik nu gek? Nou Spartanen, dit is even genoeg gif voor dit moment. Heb niet de illusie dat er iets zal veranderen. Maar zoals het nu marcheert is gewoon niet goed. Ik wil dit toch even gezegd en geschreven hebben. Ad Fundem en tot Zondag.

Abonneer
Abonneren op
31 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties