Rood Wit tussen de Blauw Gelen

54
4256
Eenzame fan in Leeuwarden

Stiller dan normaal

Het valt een beetje stil op de centrale tafel van de redactie van de Leeuwarder Courant. Dat gebeurt wel vaker, zo aan het begin van de middag. Redacteuren zitten druk te tikken, de eindredacteur aandachtig kopij te lezen en de opmaker is al met de lay-out van de krant van morgen in de weer. Niet iedereen houdt hier van voetbal. Er zijn kaatsers, fanaten van het Friese paard, fans van het skûtsjesilen en ook volleybal en korfbal zijn in deze provincie groot. Toch is het stiller dan normaal op de redactie. 

Geen enkel thuisdoelpunt

De krant publiceert vandaag een uitgebreid verhaal over Cambuur-fans met een seizoenkaart die door onvoorziene omstandigheden de thuiswedstrijd tegen PSV hebben gemist. De enige thuiswedstrijd waarbij Cambuur tot scoren kwam. Deze fans hebben nog geen enkel thuisdoelpunt gezien dit seizoen! Weten niet eens meer wat juichen is. Los van de opleving tegen de Eindhovenaren kent Cambuur een dramatische seizoenshelft. En dat drukt zwaar op de mensen hier. Een zieke Henk de Jong die moest vertrekken. En zeker nu de contouren van het nieuwe stadion steeds concreter worden. Op de bouwplaats tussen de metalen staketsels van de nieuwe tribunes is het degradatiespook al gesignaleerd. De DKV’ers – schimpnaam voor Heerenveensupporters – op de redactie houden wijselijk hun mond. Leedvermaak ligt Friezen niet zo. 

Makkie voor Sparta

Terug naar Cambuur. Aanwinst en voormalig Spartaan Mimoun Mahi laat tegen de LC-sportverslaggever optekenen dat hij ‘er zin in heeft’. Maar ook dat ie nog niet wedstrijdfit is. Mocht Cambuur scoren komende zaterdag, dan niet door een speler die ooit voor Sparta heeft gespeeld. Dat scheelt. Maar bij Cambuurcollega’s denken ze helemaal niet aan winnen. Wat me opvalt is gelatenheid. Dat zit in kleine dingen: Kamphuis fluit. En die schijnt Cambuur altijd te naaien want hij komt uit Groningen. De wedstrijd is nog niet uitverkocht. Er is geen speler te bedenken die een doelpunt kan maken. En de keeper is een stuiterbal. Heb je ons in de beker gezien tegen De Treffers? Tsja, zo beschouwd wordt het een makkie voor Sparta. Als ik tegenwerp dat mijn club nooit te beroerd is om de nummer laatst van de competitie een handje te helpen, wordt dat weggehoond. Vooral van die Japanner zijn ze wel onder de indruk, die gaat vast scoren…

Angstige burgemeester

Ik vind Cambuur een mooie club. Met nu nog een prachtig stadion. Met enthousiaste fans. Soms zelfs iets over het randje. Spartasupporters met een autocombi moeten van de nogal angstige burgemeester Buma zaterdag op de parkeerplaats bij Wirdum verplicht op de bus stappen. Niet iedereen bij Cambuur heeft zijn gevoelens blijkbaar nog in toom. Maar ook dat zijn ze wel gewend hier. Hoort ook een beetje bij een volksclub.

Commotie

Ineens is er commotie: Foeke Booij gaat komende zomer weg. Dat verbaast eigenlijk niemand. Maar zijn vervanger is een totale verrassing: Etiënne Reijnen gaat de technische kar trekken. De sombermanzen veren op: geen ervaring als technisch directeur. Dit gaat toch niks worden. Wie heeft hij nou in zijn netwerk? Anderen zijn positiever: jonge enthousiaste gast, gaat vast met data aan de slag. Klik met trainer Ultee… dat soort opmerkingen.  

Definitief einde maken aan cliché

Ik hou mij in al deze discussies maar een beetje op de vlakte. Als ik hier mijn oor te luisteren leg, lieve mede-Spartanen, zijn we komende zaterdag torenhoog en mijlenbreed favoriet. Ik weet niet of die rol ons echt ligt. Maar het past wel bij het fantastische seizoen dat we meemaken om ook aan dit cliché definitief een einde maken: we gaan de nummer achttien toch niet daadwerkelijk in het zadel helpen? Een club die nooit scoort en veel weggeeft?

Ik gun Cambuur het beste. Mahi een reeks mooie doelpunten. Maar zaterdag even niet… Kom op Sparta!

Walter Monster is Chef Nieuws bij de Leeuwarder Courant en Spartaan ‘om utens’

Abonneer
Abonneren op
54 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties