Sparta won maar één keer in de historie in Waalwijk, dat was in 1997. Het had ruim 400 Spartanen (370 op het uitvak en enkele tientallen verspreid over andere tribunes) niet weerhouden om naar Brabant af te reizen.

De Sparta supporters op het uitvak hadden er zin in. Ze stonden vanaf minuut 1 vol achter de ploeg en bleven dat de hele wedstrijd doen; complimenten! Daarmee waren de Spartanen ook de enigen die te horen waren in het slecht gevulde stadion. Nog geen 2.500 supporters bezochten RKC – Sparta, waaronder dus 400 Spartanen. Daarmee laat Waalwijk de plaatselijke club toch een beetje in de steek.

RKC was voorafgaand aan de wedstrijd één van de vier ploegen die 6 punten uit 2 wedstrijden had gehaald. In de eerste divisie is er altijd wel een ploeg die zich verrassend in de top 5 kan nestelen. Kan RKC dit keer de verrassing zijn? Waalwijk heeft er nog geen vertrouwen in, gezien de matige publieke belangstelling. Het is ook moeilijk om te duiden waar RKC precies staat, maar onderin gaat de ploeg van Fred Grim niet eindigen. RKC won knap van Telstar en Den Bosch en maakte het op de laatste augustus dag van dit jaar ook Sparta behoorlijk lastig.

Uitstekende start van Sparta, kans voor RKC

Bij Sparta stond Duarte niet in de basis, hij was helaas ziek geworden en bleef thuis in bed. Breinburg was zijn vervanger. Verder begon Sparta met de overige 10 spelers die ook al startten tegen Volendam. En Sparta begon uitstekend aan de wedstrijd. De twee backs -Saksela en Drenthe- stonden ver naar voren gepositioneerd (ze stonden ‘hoog’, zo zeggen trainers tegenwoordig). Zo werd het 5-3-2 meer een 3-5-2 systeem en daar had RKC in het begin van de wedstrijd weinig grip op. Sparta was dreigend, er kwamen mogelijkheden uit spelhervattingen en de opnieuw goed voetballende Harroui had nog een lekker schot in de 15e minuut, maar echt grote kansen bleef uit.

En toen was het plots RKC die de eerste grote kans kreeg. Wuytens -helaas opnieuw één van de mindere Spartanen- maakte een meter of 35 van de goal een fout die je bij het pupillenvoetbal nog weleens ziet. Niet de aanvaller rustig voor je houden en ‘opvangen’, maar totaal onnodig een tackle op de bal maken. Dat ging mis. Wuytens raakte de bal nauwelijks, waardoor een aanvaller van RKC door kon lopen richting goal en kon uithalen. Het was geen best schot, Kortsmit kon fraai maar ook redelijk eenvoudig redden.

0-1 door Rayhi

Sparta bleef veruit de beste ploeg op het veld. 2 minuten na de kans van RKC had Dervisoglu de bal op links en na een prima balbehandeling gaf hij een passje op Rayhi (in Waalwijk de beste Spartaanse aanvaller) die in de 17e minuut uithaalde en de op dat moment terechte 0-1 op de borden zette. Sparta zette door. Drenthe kon diverse malen opkomen, Rayhi was goed aanspeelbaar, al met al zal Fräser qua veldbezetting het 5-3-2 zo ongeveer wel bedacht hebben. Maar toch kwam RKC niet echt in verdere problemen. Het tempo lag iets te laag en wat uitbleef waren echt grote kansen. De eindpass was net niet goed genoeg en Veldwijk werd al helemaal niet bereikt.

Toch had Sparta de boel onder controle, totdat Saksela de bal op rechts verspeelde. In de omschakeling kreeg oud-Spartaan Bilate een geweldige kans. Hij schoot de bal echter hard, half hoog in. De uitgekomen Kortsmit wist met een katachtige reflex de inzet van Bilate bal tot corner te verwerken. Schuin achter Kortsmit juist de Spartanen op het uitvak opgelucht.

In de rust bespraken enkele Spartanen met elkaar dat het een aparte gewaarwording was. Sparta was voetballend oppermachtig. Stond ook met 1-0 voor. Maar naast die ene Spartaanse goal waren de 2 beste kansen toch voor RKC. Een gewaarschuwd Spartaan telt voor 2; dit zou nog weleens een moeizame avond kunnen worden.

En weer blundert Wuytens

RKC vloog in de eerste minuut uit de startblokken. Direct waren er 2 kansen voor RKC, maar deze storm ging weer liggen. Het kwartier dat daarop volgde voltrok zich zoals de eerste helft. Sparta was voetballend de betere ploeg op het veld, maar echt gevaarlijk worden? Dat was er niet bij. Wuytens was met een kopbal uit een corner het meest dichtbij de 0-2, maar zijn kopbal miste doel.

Vlak na zijn kopbal maakte Wuytens opnieuw een totaal onnodige tackle. Ditmaal in het strafschopgebied. Onbegrijpelijk voor zo’n ervaren speler. Blijf toch staan, hou die aanvaller voor je, niets aan de hand. Ditmaal had zijn tackle grotere gevolgen dan in de eerste helft. Wuytens raakte de RKC speler en schonk de Waalwijkers daarmee een terechte penalty. Maar daar was hij weer: Roy ‘penaltykiller’ Kortsmit. Ok, Kevin Vermeulen schoot de strafschop slecht in, maar je moet hem maar pakken. De derde goede redding van Kortsmit in deze wedstrijd!

Sparta helemaal de weg kwijt

Tot aan de pingel was er niet zo veel aan de hand. Maar na de strafschop was Sparta he le maal de weg kwijt. RKC nam het initiatief over en bij Sparta ging er plots zo ontzettend veel fout, dat het niet allemaal neer te typen is een verslag.

Fräser koos ervoor om in de 67e minuut Breinburg eruit te halen. Waarschijnlijk was Breinburg ‘op’ en met Spierings wilde Fräser ongetwijfeld het initiatief terugpakken. Maar dit mislukte compleet. RKC sloeg met hoge ballen het middenveld over en vrijwel iedere afvallende bal was voor de Waalwijkers. Sparta kwam nauwelijks meer over de middellijn en Spierings kreeg vrijwel geen bruikbare bal aangespeeld. Het waren Vriends en Harroui die in deze fase als enigen echt overeind bleven, al konden ook zij niet voorkomen dat RKC een aantal maal gevaarlijk werd en met een schot op de paal wel zeer dichtbij een goal was.

10 minuten voor tijd werd Martis gewisseld voor Auassar. Een jonge onervaren verdediger wisselen als je onder druk staat klinkt op papier misschien logisch, maar het was toch wel een iets te gemakkelijke keuze van Fräser. Er waren een aantal spelers achterin die minder waren dan Martis en bijna meekten om een wissel. De eerder genoemde Wuytens bijvoorbeeld had nog maar weinig goed gedaan en verloor in deze fase iedere kopduel; wat lastig was nu RKC hoge ballen ging spelen. Saksela op rechts was niet in zijn allerbeste doen, maar met name op links kon Royston Drenthe het allemaal niet meer aan. Toch conditioneel nog lastig voor hem om 90 minuten lang zoveel energie te geven? Op links had Drenthe in de eerste helft nog een aantal aardige rushes naar voren en kwam hij verdedigend niet in de problemen. Maar in de tweede helft pakte hij zijn rol als linksback simpelweg zwaar onvoldoende. Hij bleef maar stappen naar voren doen, waardoor veel ruimte achter Drenthe kwam te liggen, waar RKC van probeerde te profiteren. En toen hij wel de linksbackpositie ‘pakte’ werd hij tweemaal eenvoudig gepasseerd door de rechtsbuiten van RKC en had heel Sparta het geluk dat dit niet beter uitgespeeld werd. Maar Drenthe mocht blijven staan en ook koos Fräser er niet voor de laatste 10 minuten om te schakelen naar een 4-4-2 systeem, wat misschien wel voor de hand had gelegen.

Weer wordt Sparta gered door Kortsmit

Het was dan ook niet verrassend dat het inbrengen van Auassar (en later nog Duplan) helemaal niets aan het spelbeeld veranderde. Sparta wankelde en viel 2 minuten voor tijd bijna om. Drenthe stond niet voor het eerste in de tweede helft te ver naar voren om lucht te dekken en RKC kon hierdoor eenvoudig een aanval opzetten. De bal belandde bij penaltymisser Kevin Vermeulen. Hij schoot lekker en hard op doel, maar Sparta mocht opnieuw Kortsmit bedanken dat hij met een geweldige redding de gelijkmaker voorkwam. RKC kwam ook in blessuretijd nog tot wat gevaar, onder meer met een scherpe corner, maar Sparta hield stand. Kevin Vermeulen zal vannacht nog weleens nachtmerries hebben over Roy Kortsmit. Het uitvak dacht er anders over. Luidkeels werd de ‘man of the match’ toegezongen.

Het feest onder de Sparta supporters was natuurlijk terecht, al besefte iedereen dat er voor de technische staf nog een hoop werk aan de winkel is. In het eerste uur van de wedstrijd voetbalde Sparta een uur lang best goed, maar werden te weinig kansen gecreëerd. In het laatste half was er een complete ineenstorting, waarbij enkele (ervaren) spelers door het ijs zakten, wissels hielpen niets en ook tactisch werd er weinig veranderd. Tel daarbij op dat RKC een aantal echt grote kansen had, waar Sparta tot enkele speldenprikjes kwam en we mogen niet klagen dat we met drie punten naar huis gaan.

Het moet dus nog beter, wil Sparta een rol van betekenis bovenin gaan spelen, maar klagen doen we natuurlijk ook weer niet. RKC had een goede start van de competitie, we hebben het daar historisch moeilijk, als je dan de drie punten meeneemt naar huis, dan is het gewoon een zeer lekkere overwinning en mooi begin van het weekend!

Spelers die in actie kwamen voor Sparta: Kortsmit, Saksela, Vriends, Wuytens, Martis (81. Auassar), Drenthe, Harroui, Breinburg (67. Spierings), Rayhi, Dervisoglu (86. Duplan), Veldwijk