Jeroen Rijsdijk

Er zijn dagen dat we als redactie geen Trouw lezen. Dit christelijke dagblad verwacht je eerder op de salontafel van een protestante dominee of op het nachtkastje van Arie Boomsma. Aan sport doet Trouw weinig. Af en toe voetbal. Jan-Cees Butter schoof aan tafel met onze trainer Jeroen Rijsdijk. En dat leverde een lezenswaardig interview op. Waaruit wij hier enkele passages neerzetten. Niet alle, want Trouw is ook gewoon te koop.

Het gaat over de a-typische achtergrond van trainer Rijsdijk in de eredivisie. ,,Hij is afgestudeerd bedrijfseconoom. Was werkzaam in het bedrijfsleven. Gaf les op het HBO. En zijn cv als trainer toont de weg der geleidelijkheid; van tweedeklasser SHO in Oud-Beijerland werkte hij zich succesvol omhoog tot assistent-trainer bij Sparta. De Kasteelclub beloonde hem afgelopen zomer met een promotie tot hoofdcoach. Best verrassend voor iemand die als voetballer nooit hoger kwam dan de amateurs van SHO, IJsselmeervogels en ASWH. “In het voetbal is dat blijkbaar vreemder dan in het bedrijfsleven. Als er in het bedrijfsleven een CEO vertrekt, dan zie je vaak dat het intern wordt opgelost. Dat vind ik helemaal niet zo gek.”

Beginnersfouten zonder dat iemand het zag

Rijsdijk vindt dat zijn achtergrond hem heeft verrijkt. ,,Als bedrijfseconoom leerde hij organisatiestrategieën te doorgronden, als docent op de Haagse Hogeschool ontwikkelde hij zijn didactische vaardigheden en als trainer van SHO en, later, de amateurs van Excelsior Maassluis kon hij alle denkbare beginnersfouten maken, zonder dat iemand het zag.”

Trainingsmethode is veranderd ten opzichte van vorig jaar

Het gaat ook over zijn werkwijze. ,,Het vak van coach is tegenwoordig zo veelomvattend. Mijn studie heeft mij bijvoorbeeld geholpen om goed om te gaan met data en dat ook goed te begrijpen. Ik snap daardoor wat mijn performance-coach aan het doen is en kan met hem sparren over de inhoud.” Heeft hij daar een voorbeeld van, vraagt Trouw in de persoon van Jan-Cees Butter. ,,Dit seizoen hebben we onze trainingsmethode veranderd ten opzichte van vorig jaar, wat natuurlijk erg spannend is als je net zesde bent geworden. Vorig seizoen hadden we best veel dertigers, waardoor we meer rust in moesten bouwen. Nu hebben spelers een dag minder vrij per week, omdat we een jonge groep hebben die meer moet trainen om zich door te ontwikkelen.”

‘We verdienden het niet om te winnen’

Dan nog even over zijn diplomatieke houding. Zijn imago. Rijsdijk zegt daarover in Trouw: ,,Ik snap het als mensen mij voor de camera enigszins diplomatiek vinden, maar de mensen die mij goed kennen weten dat ik af en toe ook een vieze, vuile, gore winnaar ben die slecht tegen zijn verlies kan.” En dat is te merken na de deceptie tegen Go Ahead. “Ik heb wat strijd, passie en beleving in de ploeg gemist”, zegt hij zondagmiddag vol teleurstelling op Het Kasteel. “Dat valt me een beetje tegen. We verdienden het gewoon niet om te winnen.” Mooier kon hij het niet maken.”

Abonneer
Abonneren op
74 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties