Sparta heeft zichzelf met een 0-2 overwinning een prima uitgangspositie verschaft om de finale van de nacompetitie play-offs te halen. De eerste helft was erg slecht. In de tweede helft kwam Sparta beter voor de dag en twee heerlijke goals van Harroui brachten feest bij de Spartanen op het uitvak (en op de hoofdtribune).


TOP Oss: zero points

TOP Oss – Sparta werd gadegeslagen door een bomvol uitvak. Daarnaast waren er nog zo’n 100 Spartanen op de hoofdtribune, waarvan een deel zich in de tweede helft nog vrij luidruchtig liet horen ook. Volgens TOP Oss was het stadion bijna uitverkocht en waren er slechts 350 lege plekken te vinden in het stadionnnetje. Dat leek wel zeer creatief gerekend, omdat er op de 3 tribunes die TOP Oss rijk is honderden (een stuk meer dan 350) lege plekken te zien waren. Volgende keer bieden wij graag onze ITWM wiskundige aan, zodat ze Oss wat preciezer kunnen tellen.

Eén van de ITWM redactieleden had op zijn weerapp gezien dat het in Oss tijdens de wedstrijd 23 graden met zon zou worden en bleef de voorspellingen van de door hem zo geliefde app op weg naar Oss hartstochtelijk vertrouwen. Desondanks kwam vlak voor aanvang van de wedstrijd er een flinke hagelbui over. Bij aanvang van de wedstrijd kwam de regen met bakken uit de hemel. Mocht Sparta promoveren naar de Nederlandse A-voetbaldivisie, dan zal dit redactielid ook aan A-app aanschaffen. Ook voor weerspellingen dient u bij ITWM ten slotte aan het goede adres te zijn.

ITWM is ten slotte van alle markten thuis. Aannemersbedrijf ITWM? Desgewenst ook in te huren door brabantse voetbalverenigingen. Zeker een idee voor TOP uit Oss, want het uitvakkie was weliswaar overdekt, maar het dak boven het uitvak vertoonde op diverse plekken grote gaten met flinke lekkage tot gevolg.

ITWM’s songfestival analyse? We worden volgend jaar graag ingehuurd als het liedjes circus naar Nederland komt. Ons oordeel over de muziek die uit de Osse speakers kwam – geproduceerd door speciaal voor deze wedstrijd opgetrommelde DJ: wat een ongelooflijke, smaakloze *&%#&herrie. Achterlijk harde carnavalsmuziek, een cover van een Guus Meeuwis hitje met een beat erachter, dat werk, TOP Oss: zero points.

Achter de tribune van de harde kern van Oss werd wat vuurwerk afgestoken. Erg weinig, het was licht dus nauwelijks te zien. Misschien volgende keer gewoon ITWM’s vuurwerkland inhuren?


Een wel zeer saaie eerste helft

Dan de wedstrijd. Die was in de eerste helft zeldzaam saai. TOP Oss speelt heel het seizoen al een vorm van catenaccio. Verdedigen, afwachten, ploegen uit de tent lokken en dan in de omschakeling razendsnel toeslaan. Het wordt gewaardeerd in Oss, getuige het grote spandoek dat de supporters hadden gemaakt met Klaas Wels en Marcel van der Sloot als leiders van ‘de Bende van Oss’.

TOP Oss wist met dit type ‘reactie-voetbal’ al te winnen van clubs als Go Ahead, Jong PSV en Twente en natuurlijk versloegen de Ossenaren ook Sparta met 1-4 op Het Kasteel. Met dat in het achterhoofd paste Henk Fraser zijn tactiek aan, aan. Het was eigenlijk een soort 4-2-3-1 wat Sparta speelde. Veldwijk als enige echte aanvaller. In balbezit moest Deroy Duarte bij Veldwijk aansluiten en Rayhi op links en Harroui op rechts opkomen. Duplan, Ache en Dervisoglu zaten dus op de bank.

Dit was de basisopstelling van onze club: Coremans, Dabo, Wuytens, Abels, Faye, Harroui, Laros Duarte, Auassar, Deroy Duarte, Rayhi, Veldwijk

Sparta toonde weinig initiatief, er viel dus ook weinig te reageren door Oss. Dat was in grote lijnen ook de bedoeling va de tactiek van Fraser, al liet Sparta liet in balbezit wel erg weinig zijn. De ene ultra verdedigende ploeg speelde tegen de andere. Het balletje ging maar heen en weer tussen verdedigers. In de 25e minuut was daar opeens een grote kans van Dogan. Hij schoot van een meter of 11 vrij op het doel, maar Coremans redde prima. Hier kwam Sparta goed weg, maar verder stichtte TOP Oss geen enkel gevaar. En Sparta in de eerste helft ook niet.

VAR

In de nacompetitie is er weer een VAR. Die moet ingrijpen als de scheidsrechter een cruciaal incident mist of als een beslissing van de scheidsrechter duidelijk fout is beoordeeld is, echt niet te ondersteunen is en echt anders moet uitvallen. Lekker dan. Sta je als voetbalsupporter met al je adrenaline op een uitvak en is het dus wenselijk dat je steeds met deze genuanceerde ogen naar de combi scheidsrechter/VAR kijkt.

In de eerste helft kreeg Deroy Duarte geel. Zijn overtreding zat op het randje van rood, maar om nou te zeggen dat geel totale onzin is en dat het 100 % rood was? Tja, dat ook weer niet. Vanuit de rol die de VAR heeft was niet ingrijpen dan ook best terecht.

In de eerste helft had Sparta misschien wel een pingel kunnen krijgen. De bal ging via een been van een Oss speler ongelukkig tegen zijn hand aan. In de tweede helft had Oss een zelfde soort moment, toen Abels de bal via zijn been ongelukkig tegen zijn hand aan kreeg. De scheids beoordeelde het in beide momenten wel, floot niet en de VAR greep niet in. Ook daar valt best iets voor te zeggen, want de armen van beide spelers waren in een (redelijk) ‘natuurlijke houding’ en dan hoeft een scheids niet te fluiten. De één vindt dat de VAR 2 of 3 keer zat te slapen in deze wedstrijd. De ander -zoals uw verslaggever van dienst- vindt dat de beslissingen van de scheidsrechter wel te ondersteunen zijn en dat de VAR vanuit zijn rol dus drie keer terecht niet heeft ingegrepen. Maar als er één ding weer duidelijk is geworden: de VAR is ook de oplossing niet voor alle discussie rondom dit soort momenten.

Harroui

Vanaf minuut 1 in de tweede helft was duidelijk dat Fraser zijn ploeg gemaand had toch ook af en toe tot voetballen te komen. Niet dat Sparta opeens naar voren ging rennen. Hetzelfde systeem werd gehanteerd, maar wel was er regelmatig wat drang naar voren als de mogelijkheid er was. En dus zagen we in de tweede helft dat Laros Duarte de bal in de omschakeling wat sneller voren speelde, Dabo en Faye die af en toe op kwamen en Harroui die meer diepte zocht. En met Harroui is dan ook direct de man of the match genoemd. Hij blijft natuurlijk een uitstekende speler voor in de as van het veld. Als verdedigende middenvelder heeft hij al prima wedstrijden laten zien en vermoedelijk ligt daar zijn toekomst. Maar de jongeling is veelzijdig, zo liet hij ook in Oss maar weer zien. Als aanvallende rechtshalf scoorde hij in de 50e minuut op prachtige wijze de 0-1 voor Sparta. Laros Duarte speelde hem aan. Harroui maakte ruimte voor zichzelf tussen 2 spelers van Oss in en half weg glijdend wist hij met links (!) de bal in kruising te schieten. Het uitvak ging uit zijn dak!

De kaarten lagen opeens totaal anders. Oss leek eerder nog tevreden te zijn als het 0-0 zou blijven. Je zag Klaas Wels al dromen over een geniepige 1-1 in Rottterdam, die voldoende zou zijn, maar nu moest Oss eigenlijk wel komen, maar dat bleek het elftal van Klaas Wels niet te kunnen. Ondanks een paar aanvallende wissels kreeg Oss geen grip op de wedstrijd. De Brabo’s wisten geen kans meer te creëren. Sparta bleef goed in positie staan en wist met een paar aardige speldeprikken wat gevaar te stichten. Zo schoten Faye en Rayhi op doel en stuitte Harroui in de 84e minuut op doelman Koeman. De 2-0 hing meer in de spreekwoordelijke lucht, dan de 1-1 en het was dan ook niet geheel verrassend dat de 2-0 uiteindelijk viel. De wijze waarop was dan wel weer verrassend: wat een schitterende goal! Harroui kreeg in de 88e minuut de bal van de voor Veldwijk ingevallen Ragnar Ache. Harroui liep opnieuw op keeper Koeman af en met een stifje maakte hij een even heerlijke als prachtige goal! Het uitvak en de Sparta supporters op de hoofdtribune vierden een feestje.

Woensdag gaan we verder….

Na lang blessureleed viel ook Saksela nog 2 minuutjes in, terwijl bij Oss juist Dogan geblesseerd was uitgevallen – de kans dat hij woensdag zal meedoen is klein. Voetbal is een onvoorspelbaar spelletje, maar dit mag Sparta niet meer uit handen geven. De kans is groot dat onze club woensdagavond opnieuw weinig ruimte weg zal geven en we zouden dus wel eens opnieuw een wat sober potje kunnen gaan zien. Jammer dan. Het enige wat nu telt is het resultaat. Dus hoe we ook voetballen, woensdag allemaal achter de ploeg staan; op naar de finaleronde!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties