Zondagavond vanaf 18.00 uur valt weer een beslissing in de Eredivisie. In de tweede ontmoeting tussen Sparta Rotterdam en FC Utrecht en zal duidelijk worden welk van beide ploegen zich plaatst voor de finale om het laatste ticket voor de UEFA Conference League. De nummers 6 en 7 speelden donderdagavond in Utrecht en die wedstrijd eindigde in 1-2.

Voor Sparta is het een seizoen om, hoe dan ook, met veel genoegen op terug te kijken. Met 59 punten eindigden de Kasteelbewoners op de zesde plek. Daarmee vestigden ze een puntenrecord sinds de invoering van het driepuntensysteem in Nederland. Na zes deelnames in de play-offs om promotie en degradatie is Sparta – na 2021 – voor de tweede keer present in de play-offs om Europees voetbal. Het laatste Europese avontuur dateert van 1985 toen Sparta erin slaagde Hamburger SV uit te schakelen in de toenmalige UEFA Cup en vervolgens struikelde over Borussia Mönchengladbach.

Voor FC Utrecht verliep het seizoen niet geheel naar wens. Trainer Henk Fraser werd halverwege de rit vervangen door Michael Silberbauer. Onder zijn leiding werd de zevende plek op de ranglijst veiliggesteld en daarmee houdt de club uit de Domstad kans op Europees voetbal. In de play-offs is FC Utrecht sinds de invoering in 2006 de meest frequente deelnemer. In 2010, 2013, 2017 en 2019 waren de Utrechters actief in de UEFA Europa League. In 2010 bereikte de club daarin de groepsfase, het meest recente Europese succes.

Topscorers

Beide ploegen heb elk één zeer productieve speler in de gelederen. Bij Sparta kwam Vito van Crooij in de reguliere competitie tot 11 doelpunten en 11 assists in zijn team dat in totaal 60 keer scoorde. Aan de kant van FC Utrecht werd Anastasios Douvikas gedeeld Eredivisie-topscorer. Hij maakte 19 treffers en gaf ook nog eens 4 assists. Daarmee was hij betrokken bij 23 van de 55 doelpunten van Utrecht.