Bij rust had het al makkelijk 3-0 of 4-0 kunnen staan. Opvallend genoeg stond het na 45 minuten slechts 0-0. In de tweede helft scoorde onze club tweemaal en daarmee won Sparta dik verdiend met 2-0 van MVV. Onze club had een paar keer mogen scoren, maar verder weinig te klagen.

Mooie plaatjes

Sparta was jarig. 131 jaar jong werd onze club. De Spangenaren bestonden 10 jaar. Het leverde mooie plaatjes op voorafgaand aan de wedstrijden. Aboutaleb had een speech. Dervisoglu werd in het zonnetje gezet als grootste talent van de derde periode en daarna, – begeleid door de klanken van de Sparta Marsch, geheel objectief bezien toch wel het meest prachtige clublied van Nederland – kwamen de spelers het veld op, werd er vuurwerk afgestoken en in het hoekvak was het mooie doek ter ere van ‘10 jaar Spangenaren’ zichtbaar.

Sparta vlaggen trots wapperend in de lucht. Het was bovendien lekker weer, waardoor alle basisspelers met korte mouwen aantraden. Geen PSV-, maar 11 Sparta-shirts aan de aftrap. Zelfs de details waren in orde.

Complimenten aan het team

Sparta had al vier wedstrijden op rij gewonnen, zeven wedstrijden op rij was onze club ongeslagen en de sfeer zat er vanaf minuut 1 lekker in. Daarnaast zou Sparta op papier beter moeten zijn dan de tegenstander en was er een feestje te vieren. De ruim 9.000 aanwezigen Spartanen weten dan genoeg: dit zou weleens gevaarlijk kunnen worden, want hoe vaak hebben we onze club in dit soort omstandigheden niet volledig zien falen? Maar op deze verjaardag ging er niets mis. Sparta bleek oppermachtig.

Op papier zijn er maar 4 of 5 ploegen in de eerste divisie die een beetje meekunnen met het potentiële niveau van Sparta. Dat onze club heer en meester is tegen een club als MVV is eigenlijk logisch. En als het dan in fases even wat minder gaat, behoor je tegen tegenstanders van dit kaliber weinig weg te geven. Deze stabiliteit leverde Sparta lang niet al tijd dit seizoen, maar juist op deze verjaardagswedstrijd was dat allemaal uitstekend verzorgd. Complimenten aan het team dus.

Kritische noot? Er hadden best 3 of 4 doelpunten extra gemaakt mogen worden.


Auassar op het middenveld (kan dat ook tegen ploegen van een ander hoger niveau?)

Kortsmit mocht weer starten en ook Dabo keerde na zijn blessure terug in de basis. Dit laatste ging ten koste van Harroui. Achterin speelden Dabo – Abels – Vriends – Faye, met vlak daarvoor, als verdedigende middenvelder, Auassar. Soms zakte Auassar in. Hierdoor kon één van de backs opkomen, waardoor het soms leek op 5-3-2. Zowel de opkomende backs als Auassar kregen alle ruimte van MVV. Auassar had vooral veel passjes breed, waarvan enkele zo over de zijlijn verdwenen, maar meestal kwamen de balletjes breed wel goed aan. Af en toe zocht hij de diepte en bij de 1-0 had Auassar zelfs een heerlijk passje op Veldwijk, waarna Ache scoorde.

Auassar werd door MVV niet onder druk gezet, kreeg ontzettend veel ruimte en haalde al met al een dikke voldoende.
Na afloop waren er niettemin veel supporters die zich afvroegen of dit eigenlijk wel kan als we straks in de play-offs tegenstanders gaan treffen die min of meer gelijkwaardig zijn. Dan zal Auassar onder druk gezet worden en tegen snelle en beweeglijke spelers die een iets hoger niveau ‘aantikken’ heeft Auassar het gewoon ontzettend moeilijk, zo liet hij vorig seizoen bij Roda en dit seizoen bij Sparta al zien. Is de meer dynamische, snellere en doorgaans ook beter spelende Harroui niet de logische keuze op het middenveld? Maar Fraser wil voldoende ervaring in zijn elftal en lijkt voor Auassar in de play-offs hoe dan ook een basisplek op het oog te hebben. Of dat achterin wordt (ten koste Vriends) of op het middenveld (ten koste van Harroui) is nog afwachten. Het is één van de weinige vraagtekens als het om de ideale opstelling van Fraser gaat. Het andere vraagteken is welke aanvalsduo Fraser als liefste ziet.


Veldwijk en Ache

Veldwijk stond de laatste 3 wedstrijden niet in de basis. Eenmaal kwam dit doordat hij niet aanwezig was door interlandverplichtingen, tweemaal werd hij echt gepasseerd. Fraser liet de spits in de media nooit vallen, zelfs niet toen hij een aantal wedstrijden ongeïnteresseerd over het veld sjokte en nauwelijkse juichte als zijn teamgenoten scoorden. Dat was een aanvoerder onwaardig. Dat Fraser hem niet definitief wilde laten vallen is logisch, want een Veldwijk in vorm is op dit niveau natuurlijk een bijna-garantie voor doelpunten; hij staat nu ook alweer op 19 doelpunten. Hij kan zeer belangrijk worden in de play-offs.

Fraser wilde Veldwijk blijkbaar ‘prikkelen’ door hem ernaast te zetten, iets wat het nodige effect lijkt te hebben. De spits viel tegen Almere en Jong Utrecht al getergd in en ook tegen MVV was er niets mis met zijn inzet. De absolute topvorm is er nog niet. Een paar keer stuiterde de bal van zijn voet en hij had meer moeten scoren, maar hij had een belangrijke rol bij de 1-0, waarbij hij oprecht blij leek voor doelpuntenmaker Ache. Veldwijk maakte zelf de 2-0. Het lijkt wel alsof Veldwijk ‘het’ weer een beetje op een rijtje heeft.

Tegen MVV vormden Veldwijk en Ache het aanvalsduo. Dat verliep uitstekend. Twee ‘bomen van kerels’ voorin. Veldwijk met de dreiging van zijn scorend vermogen, Ache met zijn atletische lichaam, snelheid en koppend vermogen. Dit zijn natuurlijk wapens, ook in de play-offs, maar vlak Dervisoglu niet uit. Dat blijft de in potentie beste voetballer, met soms geniale acties.
Het jonge talent viel ditmaal in en viel op met een actie om te smullen, die eindigde in een bekeken passje op Deroy Duarte. De middenvelder maakte op koelbloedige wijze af. Het was de mooiste actie van de wedstrijd, maar helaas werd de goal (terecht) afgekeurd vanwege buitenspel.


Kansen, mogelijkheden en nog meer kansen

Al in derde minuut kon Veldwijk inkoppen. Hij was net niet fel genoeg, maar dat was een kans. Daarna: schot Rayhi. Kopbal Ache. Schot Duarte. Ah, kijk daar: MVV eenmaal over de middellijn en zowaar een schotje van een MVV’er die naast vliegt.

Sparta gaat verder. Wie hangt daar zo prachtig in de lucht? Het is Ache. Zijn kopbal eindigt na een heerlijke voorzet van Faye op de lat. Daarna gaat Dabo zijn inzet net over. Een schot van Duarte wordt geblokt. Rayhi schiet nog maar eens. Daarna volgt de 27e minuut. Rayhi scoort. Helaas wordt de goal vanwege buitenspel afgekeurd; waarbij het zeer twijfelachtig was of Rayhi wel buitenspel stond; hier had Sparta wat pech.

Na een half uur konden de uitschuifbare benen van Ache de bal net niet binnen werken en na een voorzet van Rayhi kopt Ache naast. Niet veel later komt Faye met de zoveelste goede voorzet in de eerste helft, een heerlijke kopbal van Veldwijk, maar de MVV-goalie stopt goed. Niet veel later wee een kopbal van Veldwijk, die naast gaat. Vlak voor rust gaat het publiek er eens goed achter staan, de corner eindigt bij Auassar, die prima inschiet, maar zijn schot mist het doel op een haar.

En toen was het pas rust.


Bijna 0-1 voor MVV, daarna stelt Sparta orde op zaken

3-0 bij rust had helemaal niet misstaan. Dat het 0-0 bij rust stond mag een wonder heten. Maar als je niet scoort, kan er altijd een bal aan de andere kant erin gaan. 20 seconden na rust was het bijna zover. De verder uitstekend spelende Dabo had even moment van onoplettendheid. Hij liet zo uit zijn rug een mannetje weglopen, die een vrije doorgang had richting doel. Kortsmit was eigenlijk al kansloos, na de lage voorzet van een MVV speler, maar de (ook al uitstekend spelende) Abels was zeer attent en haalde met een lekkere verdedigende sliding de voorzet eruit.

Het was dus even een valse start in de tweede helft, maar een minuut later stelde de ploeg van Fraser al orde op zaken. Auassar gaf de bal op Veldwijk, die goed zijn lichaam gebruikte en eigenlijk had moeten scoren. Zijn inzet werd echter gered, waarbij de alerte Ache de rebound zo kon intikken. Ditmaal geen balende Veldwijk -zoals we eerder in 2019 nog weleens zagen- maar een brede glimlach en een stevige omhelzing met Ache. Een paar minuten laten was het Veldwijk zelf die, na een combinatie tussen de gebroeders Duarte en een prima balletje op maat van Laros Duarte, overtuigend de 2-0 binnenschoot. Vorige week al in Utrecht een goal, nu eindelijk weer eens een doelpunt op Het Kasteel. Lekker voor de Spartaanse topscorer, die zelfs weer eens vanaf de tribunes werd toegezongen.

Het voetbal in de tweede helft was niet meer zo fris als in de eerste helft. Toch bleef Sparta meer dan genoeg kansen creëren. Twee heerlijke voorzetten van Dabo zorgden voor gevaar. Ache was dichtbij de 3-0. Duarte had een lekkere knal, de ingevallen Harroui kwam tot een prima schot. Deroy Duarte maakte een goal die afgekeurd werd. Een voorzet van Dervisoglu werd door een speler van MVV op de lat gewerkt.
2-0 bleef het en daar mocht heel MVV heel blij mee zijn.

Go Ahead verloor van Telstar, waardoor Sparta de tweede plek wel erg stevig in handen heeft. Twente verloor in Waalwijk. Prima, maar met nog 6 wedstrijden te gaan is het gat naar de koppositie nog 8 punten. Zelfs de grootste optimistisch durft daarom niet meer te dromen van een kampioenschap.

Debuut Bradley van Hoeven

In 2019 zat Bradley van Hoeven standaard bij de selectie van het eerste, maar geen enkele keer viel hij in. Tot aan de 89e minuut tijdens Sparta – MVV: zijn debuut. Gefeliciteerd! Hij kwam een aantal keer aan de bal, maar had natuurlijk geen tijd meer om echt veel te laten zien. Na afloop kwam voor hem het mooiste moment van de avond. Hij werd door de spelersgroep naar voren geschoven en mocht het feestje vieren in de hoek van de Spangenaren. Een mooi einde van een lekkere avond.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties