Podcast afleveringen over Sparta

Spartanen zijn opeens weer trots op hun club. Na het gelijkspel van de club van Rotterdam in de Kuip. Journalisten en Sparta supporters Ruud van Os en Anton Slotboom hebben het over het sterke tactische optreden van Sparta afgelopen zondag.

Moet Henk Fraser met de 5-2-3 doorgaan en kan deze manier van spelen voortgang vinden in de komende weken? Zijn de zorgen over de aanvoer naar voren terecht of komt het goed met deze selectie? Met of zonder van Leer…. hebben we sowieso een keepersprobleem? Verder opinie over Emegha en Harroui….

Ook komen de reacties van de Sparta supporters op social media naar voren in de podcast, zonder uw bijdrage hierop ITWM te noemen. Of bedoelt men Twitter of Facebook?

Luister de podcast via RTV Rijnmond of via Spotify.

4 4 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
73 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
D
ATX
Spangenaar
4 maanden geleden

Waar staat Sparta momenteel en waar horen we thuis?

Ik heb gelezen dat we een ‘KKD club zijn die toevallig in de Eredivisie speelt’. En gelezen dat “we een selectie hebben waarmee we in de middenmoot kunnen eindigen”. Ook gelezen dat we Sparta moeten scharen “onder clubs als RKC, Fortuna, Zwolle, VVV, ADO, FC Twente en Sparta in het rijtje minimale middelen”. 

Welke van onze spelers zijn er middenmoot niveau? Wie zijn er onder-middenmoot? En wie boven-middenmoot?

(Sub)top
Ajax
PSV
Feyenoord
AZ
FC Utrecht
Vitesse
Groningen
SC Heerenveen

Middenmoot
Heracles
Zwolle
Willem II

Bodem
VVV
Twente
Emmen
Fortuna
ADO
RKC

Sparta selectie // boven-, onder-, middenmoot

Benjamin van Leer // onder
Maduka Okoye // onbekend

Tom Beugelsdijk // middenmoot
Bart Vriends // middenmoot
Michaël Heylen // middenmoot
Mica Pinto // middenmoot
Aaron Meijers // onder
Jeffry Fortes // onder
Dirk Abels // onder

Adil Auassar // middenmoot
Abdou Harroui // boven
Deroy Duarte // onder
Laros Duarte // onder
Sven Mijnans // onder
Bryan Smeets // onder
Wouter Burger // onbekend

Mario Engels // onder
Lennart Thy // onder
Reda Kharchouch // onder
Danzell Gravenberch // onder
Emanuel Emegha // onder

Bart Verhoeven
Spartaantje
Je reactie op  ATX
4 maanden geleden

Ik ben het met het merendeel eens maar moet toch zeggen dat ik het kort door de bocht vind om kharchouch & engels op onder te zetten deze jongens hebben nog niet kunnen bewijzen wat ze waard zijn. En er zijn op het middelveld(naar mijn mening de zwakste sector) toch wat winsten te behalen mbt op in het seizoen groeien voor hetzelfde geld rendeert een middenveld met Auassar/Mijnans/Burger hartstikke goed en worden die over een x aantal weken/maanden de hemel ingeprezen. Natuurlijk is je analyse gericht op het nu maar vind het toch wat kort door de bocht.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Bart Verhoeven
4 maanden geleden

Inderdaad – dat is de reden dat Reda en Engels momenteel bij de ‘onder’ staan. Ze hebben 0,0 bewezen dat ze middenmoot over beter zijn. Dat geldt ook voor bijv. Deroy Duarte, Burger, en op termijn mogelijk Mijnans en Emegha.

Dat deze jongens talent hebben is duidelijk – maar het is een groot verschil tussen talent tonen en daadwerkelijk constant prestaties leveren op Eredivisie niveau.

Er is inderdaad veel ruimte voor nuance in de bovenstaande analyse.

Gerco
Spangenaar
Je reactie op  ATX
4 maanden geleden

Mooi en duidelijk
Ik zou Twente niet bij de ondersten zetten
En het scheelt dat de meeste clubs ( van plek 10 tot 18) spelers -onder -hebben

Laatste wijziging 4 maanden geleden door Gerco
D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Gerco
4 maanden geleden

Twente momenteel bij de ondersten op basis van financiele middelen, veel huurspelers & zeer recentelijke degradatie. Discutabel of ze al middenmoot zijn, maar gezien de grote van de club zullen ze langzaam teruggroeien naar de (sub)top.

W.b.: SC Heerenveen, Heracles, Willem II: welke spelers daar zijn ‘onder’?

Laatste wijziging 4 maanden geleden door ATX
D
ATX
Spangenaar
4 maanden geleden

Sparta – AZ 4-4

Napoli – AZ 0-1

Sparta > Napoli

D
Eef
Spartaantje
4 maanden geleden

Trots?
Heb pijn mn pens van die club.

Laatste wijziging 4 maanden geleden door Eef
D
De Titanic....
Gladiator
4 maanden geleden

Het doet wel eens pijn, maar over het algemeen is het toch heel fijn om Spartaan te zijn…

D
JB
Spangenaar
4 maanden geleden

Trots is een containerbegrip. Net als het woordje respect wordt het te pas en te onpas gebruikt.

Wat mij betreft zijn het lege woorden. Ik kan in een winkel niets kopen voor trots en respect. Het maakt dus niets uit of je trots bent of je ergens respect voor hebt.

Het gevoel bij Sparta is anders. Een soort thuis komen. Ik zie allerlei bekenden, hier een buurman, daar mijn neven, daar een oud collega. Dat is Sparta. Een specifiek wereldje voor echte Rotterdammers.

D
Jan marchena
Spartaantje
4 maanden geleden

Wanneer je vertelt dat je voor Sparta bent. Dan voel.jeje trots als een pauw. Je wacht dan op smart op reactie van de ander.

sparta_uk
Spartaantje
Je reactie op  Jan marchena
4 maanden geleden

Over het algemeen positief. Naar mijn idee en ervaringen is er een hoop sympathie voor Sparta buiten de Rotterdamse stadsmuren.

Nico Pijpers
4 maanden geleden

Iedereen moet het zelf maar uit maken waar hij trots op is op zijn clubje of op zijn gezin of wat hij gepresteerd heeft in ze leven .
Als ieder daar een goed gevoel bij heeft dan is blijheid en trots het mooiste in je leven
En dat ben ik heel trots .?

Laatste wijziging 4 maanden geleden door Nico Pijpers
D
Ouderkerk
Spartaantje
4 maanden geleden

Sparta supporter is een gevoel. Heeft niets met trots te maken, maar zit in je.
Meestal is het lijden, maar de hoop blijft en de hoogtepunten zijn extatisch. Het kampioenschap, promoties, winstpartijen met name op Zuid, die je niet verwacht.
Maar ook de sfeer op het Kasteel en alles eromheen.

D
sparta vlaardingen
Spangenaar
Je reactie op  Ouderkerk
4 maanden geleden

Ik zeg altijd Sparta supporter zijn is een soort SM je gaat erheen omdat je het leuk vindt maar meestal krijg je pijn. Dat is mijn gevoel

Laatste wijziging 4 maanden geleden door sparta vlaardingen
D
Brandweer1
Gladiator
Je reactie op  sparta vlaardingen
4 maanden geleden

Stel je verwachtingen bij dat scheelt pijn.

D
Jan
Gladiator
4 maanden geleden

Trots; in het verleden werd je spartaan en daar kon je niets aan doen. Ik kreeg en krijgt altijd een gevoel van trots wanneer je ergens in een lande bent en voetbal komt ter sprake uiteraard zeg ik dan dat ik spartaan ben en dan zijn de reacties altijd positief “wat een leuke warme club” een club die altijd kan verrassen en hun zaakjes voor elkaar hebben en dan het kasteel! Nooit zijn daar problemen en kun je gerust als supporter van de andere club met je kinderen naar het stadion. Sparta heeft hun zaakjes voor elkaar nee die club mag nooit weg.
Dan ben ik trots.
Spelers en technische staf zijn passanten daar kun je weinig trots op zijn je kunt er wel blij om zijn maar deze personen hebben niets te maken met de club Sparta kijk eens naar Dervisoglu niets om trots op te zijn.

D
Fonzy
Spangenaar
4 maanden geleden

Ben trots op het shirt het kasteel en de Sparta Marsch,alleen het voetbal houd niet over.

D
Sunny
Spartaantje
4 maanden geleden

Beetje rare opmerking over trots zijn. Omdat wij nu toevallig een goede 2e helft hebben gespeeld (de eerste helft was natuurlijk dramatisch) en een redelijk resultaat hebben gehaald? Wij staan nog steeds onderaan hoor. Trots ben je op hetgeen jij en je naasten bereiken of hebben bereikt. Ik ben al Spartaan vanaf mijn geboorte en dat zal altijd zo blijven.

D
wvb87
Spartaantje
4 maanden geleden

Trots? Altijd om Spartaan te zijn. Rood wit stroomt door mijn bloed. Vandaar dat ik zelden objectief ben over Sparta. Vandaar dat ik zuid niet mot. Vandaar dat ik fc fietsenstalling niet mot. Vandaar dat de scheids een lul is die tegen ons fluit. Altijd. Vandaar calimero gedrag ja en met trots. Vandaar trots, nu, straks ook al staan we onderaan.

D
Ruud
Leonidas
Je reactie op  wvb87
4 maanden geleden

Ik begrijp al je voorbeelden. Voel nl precies hetzelfde.
Maar trots ben je volgens mij op iets wat je presteert zoals Hans hier eerder perfect heeft verwoord.

D
Hemmie
Spartaantje
Je reactie op  Ruud
4 maanden geleden

Er bestaat naast plaatsvervangende schaamte ook zoiets als plaatsvervangende trots. Ik kan trots zijn op wat mijn kinderen en kleinkinderen presteren. Mijn eigen bijdrage daaraan is verwaarloosbaar. Daarnaast heb ik in mijn leven nogal wat mensen opgeleid, op wie ik ook nogal eens onverholen trots ben. Ook daar is mijn bijdrage uiteindelijk nauwelijks meetbaar.

D
Ruud
Leonidas
Je reactie op  Hemmie
4 maanden geleden

Je eigen bijdrage aan je presteren van je kinderen lijkt me niet verwaarloosbaar. Zonder goede opvoeding hadden je kinderen misschien veel minder gepresteerd.
En het lijkt mij dat het opleiden van mensen zeker iets is om ook trots op te zijn.

D
Hemmie
Spartaantje
Je reactie op  Ruud
4 maanden geleden

Ik preciseer het, Ruud. Het gaat me niet om het opvoeden of opleiden, maar veel meer om wat er later van geworden is. Ik voel een zekere trots als een van mijn (klein)kinderen iets presteert dat ertoe doet. Datzelfde geldt, wel in iets mindere mate als het om iemand gaat die bij mij gestudeerd heeft. De invloed die ik daarop heb (gehad) is zeer beperkt. Hooguit heb ik wat bouwsteentjes aangebracht.

D
thevoicevanzelzate
Spangenaar
Je reactie op  Hemmie
4 maanden geleden

Mooie en belangwekkende woorden. Bravo!

Adje
Spangenaar
4 maanden geleden

Mwah, echt trots was ik pas geweest als we daar zondag in de laatste seconden gewonnen hadden, maar helaas mocht het net als vorig jaar weer niet zo zijn. Toch geeft ieder punt tegen Zuid mij een lekker gevoel, want ondanks dat wij niet gewonnen hebben, ”zij” hebben dat ook niet. Kinderachtig? Calimero? Zal best, ik kan er niks aan doen, maar mijn trots voor Sparta is net zo groot als mijn afkeer van Feyenoord. Ik kan er heel slecht tegen zoals b.v. het AD de carrière van Fraser even denkt te kunnen bepalen en het maar heeft over ”Sparta als het kleine broertje uit West”.

Dat jeukt, dat doet pijn en dat schreeuwt om een een andere verhouding in de stad, of wat daar als zodanig in Overmaas voor door moet gaan. Daarom zie ik die 1-1 van zondag en die 2-2 van vorig jaar vooral als 4 verloren punten. Echt trots ben ik pas als we die derby weer tot leven kunnen wekken en hoe kan dat beter dan 2x per jaar van Zuid te winnen? Dan worden we eindelijk ook verlost van die zogenaamde sympathie en dat ”allemaal Rotterdammers” geleuter!

h_zeeman
Spangenaar
Je reactie op  Adje
4 maanden geleden

Beste Ad, mijn afkeer van Zuid is net zo groot. Dat we ooit de strijd met Zuid verloren hebben, steekt me bijna dagelijks.
Die strijd hebben we o.m. verloren door de bouw van de Kuip en het bespelen daarvan door Zuid. We hebben het daar toen laten liggen om er niet op te reageren.
Ik zeg met nadruk dat het een belangrijke oorzaak was van ons verval, maar niet de enige.
Het is ook een kwestie van mentaliteit. Van toen, maar zeker ook van nu.
Jij wilt graag de derby weer tot leven wekken? Dan vereist dat een andere mentaliteit.
Dan moet iedereen daar dagelijks heel fanatiek mee bezig zijn .
De totale organisatie van Sparta moet zich dat elke dag als doel stellen:
De sterkste en grootste van Rotterdam worden.
Bij alle derby’s die ik vanaf 1958 meegemaakt heb ( waarvan slechts 1 in de Kuip) vond ik die van Zuid een stuk fanatieker dan die van ons.
Slechts een paar spelers uitgezonderd.
Lazeroms, Eijkenbroek, Ter Horst, Bentzon en Heijerman zijn een paar spelers die me te binnen schieten , die zich niet bij voorbaat gewonnen gaven.
De rest vond ik meestal timide en ver onder hun kunnen spelen.
Naar mijn mening heeft dat te maken met hoe iets leeft binnen een club.
En bij Zuid leefde die rivaliteit veel meer dan bij ons. Zowel bij bestuur als spelers.
Dat heeft alles te maken met het gemoedelijke sfeertje bij ons.
Al decennia hoor ik nieuwe spelers hetzelfde zeggen: Ze hebben bij Sparta getekend, vanwege dat gemoedelijke sfeertje en het niet persé hoeven winnen.
Daar krijg ik dus spontaan diarree van. Opzouten, denk ik dan.
Ga elders je zakken vullen.
We kunnen weer gelijkwaardig worden aan Zuid en weer tot de subtop van Nederland behoren, als we ook de mentaliteit van een topclub erin brengen.
In onze opleiding horen trainers te werken, die doodziek zijn na verlies.
Na een nederlaag, moet de pleuris uitbreken. Klaar !
Daarom ben ik fan van een man als Wim Jonk. In de opleiding van Ajax, was hij dagelijks met het kweken van die mentaliteit bezig. Dat vindt hij net zo belangrijk als bijbrengen van techniek of tactiek.
Hij heeft het imago van een vriendelijke man, maar je moest hem eens meemaken als jongens er de kantjes vanaf liepen.
Dan was het de volgende keer exit en nooit meer terug.
Krijgen we die mentaliteit, dan krijgen we ook weer een derby waar we die van Zuid voor schut zullen zetten.
Zo. Dat moest er ff uit.

Adje
Spangenaar
Je reactie op  h_zeeman
4 maanden geleden

Heerlijke reactie, Kapitein! Over het verval bij Sparta kun je een boek vol schrijven, hoe het te stoppen is een ander verhaal. Geld speelt daarbij een overheersende rol en is tevens de kern van het probleem. Zo groot als Feyenoord zal Sparta nooit (meer) worden, maar die plek in de subtop Eredivisie wil ik graag nog eens terugzien. Dat vraagt om een combinatie van zorgvuldig beleid (scouting, opleiding e.d.), geduld, ambitie en een stadion voor pakweg 15.000 m/v. Voldoe je aan deze voorwaarden, dan moet het mogelijk zijn op termijn de inhaalslag te maken met clubs als Willem II, Heracles, Heerenveen en FC Groningen.

D
Rob Laanen
Gladiator
Je reactie op  Adje
4 maanden geleden

Heel herkenbaar. Die gevoelens had ik ook zeker tot mijn dertigste. Maar in de jaren daarna is dat toch steeds minder geworden. Misschien omdat ik zolang al niet meer in Rotterdam woon of het komt omdat het Zuid de afgelopen pakweg dertig jaar ook niet meer voor de wind is gegaan. Denk aan de vele afstraffingen tegen Ajax, de 10-1 tegen PSV. De laatste jaren hebben ze zelfs tegen ons de grootste moeite. Wij zijn dan misschien kleiner, maar wel heel bijzonder en dat vind ik veel belangrijker.

Adje
Spangenaar
Je reactie op  Rob Laanen
4 maanden geleden

Nou ja, de grootste moeite, Rob? Die 0-7 op het Kasteel ligt nog altijd rauw op mijn maag. Wat zou ik zo’n uitslag graag eens andersom meemaken, dus in de Kuip, haha! Dromen mag toch? Eén troost, zoals de derby in de loop der jaren uit onze handen is geglipt, zo geldt dat ook voor De Klassieker. Ook daar zie je al jaren een scheefgroei in de sportieve verhoudingen en ook daar speelt geld een steeds grotere rol.

D
Cap
Spangenaar
4 maanden geleden

Trots, tja.
ik ben gewoon trots op alles wat Sparta als club is. Op ons, met z’n allen. Of we nou winnen of verliezen. En dat voel ik soms heel erg als ik ga staan bij de Sparta Marsch en om me heen kijk, dan schiet ik wel eens vol.

Trots ben ik ook op onze jeugdopleiding en op de talenten die die voortbrengt. Daar heb ik niet zoveel invloed op, behalve dan die paar euro’s donatie per maand. Ik vond het ook wel heel mooi, die bekeken en fantastisch getimede pass van Emma op Deroy. Zó jammer dat hij hem niet stiftte!

Dat gelul over dat dat joch uit zuid in de basis hoort. Nou, dat vind ik dus niet. Ik wil Sven Mijnans zien, vanaf het begin! Omdat hij uit de jeugdopleiding, eigenlijk scouting, komt, maar voorál omdat hij het team sterker maakt en hij heeft laten zien dat hij het VERDIENT om te beginnen!

Laatste wijziging 4 maanden geleden door Cap
D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  Cap
4 maanden geleden

De stift die nooit kwam.
Jammer, niet alleen een kans die gemist werd maar vooral een gemiste kans.
Want wat is er mooier dan een stift?
Een perfect uitgevoerde stift die treiterend langzaam net buiten bereik van de grabbelende handen van de keeper met een gracieuze pisboog nog net één maal stuitert voor de lijn voor hij in het doel verdwijnt.
Een wereldgoal en ultieme vernedering in één.
.
.
.
(maar goed, droog in de verre hoek had me net zo gelukkig gemaakt).

D
vakkie20
Gladiator
Je reactie op  Dikker
4 maanden geleden

Ik had die Bijlow ook wel graag grabbelend over de grond zien spartelen terwijl Duarte hem op messiaanse wijze omspeelde; Maarja…

D
HansG
Spangenaar
Je reactie op  vakkie20
4 maanden geleden

Zo zie je maar weer dat Deroy toch niet die echte kwaliteit heeft om de superkans te verzilveren tot een doelpunt.Goede voetballer,maar geen echte killer.

D
Ruud
Leonidas
Je reactie op  HansG
4 maanden geleden

Die kans van Engels was makkelijk en dat is volgens velen hier wel een echte killer.

D
Hemmie
Spartaantje
4 maanden geleden

Spartaan ben ik al vanaf mijn kleutertijd, toen ik tussen mijn vader en opa naar het Kasteel ging. Als we op straat voetbalden, was ik Tonnie van Ede of Tinus Bosselaar; de enige Spartaan tussen mijn vriendjes, die Moulijn waren of Bouwmeester, soms Cock van der Tuijn (Hermes DVS). Met trots had dat niet zoveel te maken, het was een onbetwistbare realiteit. Uitslagen konden en kunnen me wel blij maken of teleurstellen, maar aan dat basisgevoel – Spartaan te zijn – doen ze niets af en dragen ze ook niets bij. Dus opeens weer trots…? Onzin.

D
HansReitzema
Spangenaar
4 maanden geleden

Trots vind ik altijd zo’n raar begrip. Ik associeer trots altijd met iets dat je hebt gepresteerd. Ik ben trots op (een deel van) mijn werk als fotograaf, trots op mijn marathons, trots op mijn dochter. Maar trots op Sparta? Ik heb geen enkele invloed op de prestaties, of het welvaren van de club, dus trots voel ik niet. Schaamte dus ook nooit, als het mis gaat 🙂 Ik ben ook niet trots op mijn sterrenbeeld, of mijn huidskleur, of mijn geboorteplaats: heb ik geen invloed op gehad. Dus trots vind ik dan misplaatst.

Ben wel dolblij dat ik Spartaan ben. Dat pakt niemand me ooit nog af.

D
Ruud
Leonidas
Je reactie op  HansReitzema
4 maanden geleden

Heel mooie omschrijving van trots.
Ik ben inderdaad ook trots op mijn marathons maar ben niet trots op iemand anders die de marathon in een veel snellere tijd heeft gelopen.

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  Ruud
4 maanden geleden

Marathons. Ik heb er veel te weinig gelopen.
2x Rotterdam.
In ‘93, vol in voorbereiding op de 3e die me (flink) onder de 3 uur moest helpen, de hardloopschoenen definitief opgeborgen vanwege aanhoudende knieklachten.
Kostte me ook deelname aan mijn 1e deelname aan de RoPaRun (toen nog van Rotterdam naar Parijs).
Heel trots op mijn 1.24 in Egmond.
En op de Weissensee, en de Noord Holland rit (ook 200 km).
Maar de Mars naar de Kuip (bekerfinale) en het stadhuis (redding) vervulden mij ook met trots.
Maar die vallen weer in het niet bij de eerste keer met mijn kleinzoon in Sparta-shirt op de Open Dag.
Verder is het bij mij omgekeerd evenredig lijkt het wel, hoe slechter het gaat des te trotser ik mijn Spartaschap uit draag.

D
Ruud
Leonidas
Je reactie op  Dikker
4 maanden geleden

Ik heb ook maar tweemaal Rotterdam gelopen en kwam met mijn 3:47 niet in de buurt van de 3 uur maar trots dat ik was op die tijd.
Egmond ook tweemaal gelopen in de tijd dat de laatste 7 kilometer nog over het strand waren. Nu lopen ze volgens mij eerst over het strand.
Na een knieoperatie waarbij kraakbeen is weggehaald wat door slijtage was losgeraakt was bij mij ook het hardlopen voorbij.
Nu maar op de racefiets mijn sportieve prestaties leveren waar ik ook weer trots op ben.
Maar bij Sparta voel ik geen trots maar vooral een heel blij gevoel dat ik Spartaan ben.

D
HansReitzema
Spangenaar
Je reactie op  Ruud
4 maanden geleden

Hahaha 🙂 ik raakte na het startschot altijd meteen de kopgroep kwijt. Tsja… then you’re on your own.

D
Ruud
Leonidas
Je reactie op  HansReitzema
4 maanden geleden

Ik was voor het startschot de kopgroep al kwijt.
Maar trots dat ik was als ik over die finishlijn ging.
Dat verklaart misschien ook mijn voorkeur voor individuele sporten.

D
HansReitzema
Spangenaar
Je reactie op  Ruud
4 maanden geleden

Die trots is meer dan terecht, Ruud!

Gerco
Spangenaar
4 maanden geleden

Hoezo opeens weer trots??
Trots zijn op iets heeft nix met resultaat te maken
Je kunt bij mooie resultaten wel trotser zijn, maar trots ben ik altijd op mijn clubje
Ook in tegenspoed , mischien wel juist in tegenspoed
Ik ben verliefd ???

Laatste wijziging 4 maanden geleden door Gerco
D
Rob Laanen
Gladiator
4 maanden geleden

Spartaan ben je voor het leven. Maar of ik nu trots ben? Dat ben ik soms, maar meestal duurt maar dat kort om dat onze briljantjes altijd te vroeg en voor te weinig weg gaan.

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  Rob Laanen
4 maanden geleden

Volgens mij loop jij vol trots in je Sparta-shirt te wandelen.

D
Rob Laanen
Gladiator
Je reactie op  Dikker
4 maanden geleden

Nee, dat zie je verkeerd. Ik was trots op jou!

D
Ruud
Leonidas
4 maanden geleden

Ik weet niet of ik trots moet zijn om Spartaan te zijn.
Wel weet ik dat ik heel blij ben om Spartaan te zijn.
Sinds mijn geboorte stroomt het roodwitte bloed door mijn aderen en dat zal zo blijven totdat ik voorgoed mijn ogen sluit.

D
Fan
Spangenaar
Je reactie op  Ruud
4 maanden geleden

ik ben juist altijd trots, maar lang niet altijd blij

D
Ruud
Leonidas
Je reactie op  Fan
4 maanden geleden

Ik ben vaak niet blij met de tegenvallende resultaten maar ben dan toch blij dat ik Spartaan ben.

D
jack m
Spartaantje
4 maanden geleden

Ik ben pas een jaar of 10 spartaan en toch veel ouder. Maar 1 keer uitgenodigd om naar een wedstrijd in het kasteel te kijken op de d neville tribune. Daarna voor altijd in mijn hart in voor en tegenspoed. Natuurlijk vraag je je soms af kan het niet beter en hoop je dat je in het linker rijtje gaat eindigen. Maar ik ben blij om te zeggen dat ik een Spartaan ben. En weet je andere supporters geven je respect en vinden het prima en zullen niet gelijk met je op de vuist willen omdat ze weten: “Spartaanse supporters” is een goed volk met het hart op de juiste plek.

Laatste wijziging 4 maanden geleden door jack m
D
Sparta kaatsheuvel
Spartaantje
4 maanden geleden

Spartaan blijf je voor de rest van je leven, maar het zal ook wel eens een keer leuk zijn dat wij een stabiele middenmotor zouden worden!
Eerst eens dat kunstgras er uit pleuren en dan weer er voor zorgen dat de tegenstander met lood in de schoenen naar het kasteel komt!

D
ton
4 maanden geleden

Beetje overdreven hoor. Laten we eerst maar eens eindelijk een potje winnen! We staan onderaan…trots op wat?

D
HansG
Spangenaar
Je reactie op  ton
4 maanden geleden

Precies. Zondag 3 punten pakken,maakt mij pas een blijde Spartaan. Maar deze prachtige club zal ik nooit in de steek laten.

D
Ron Essen
Gladiator
4 maanden geleden

Ik ben altijd trots op Sparta, maar ook vaak teleurgesteld en verdrietig.

h_zeeman
Spangenaar
4 maanden geleden

Ik begrijp die supporters niet zo goed die na een forse nederlaag of een slechte serie wedstrijden, of zelfs degradatie, bang zijn om er vooruit te komen dat ze Spartaan zijn.
Van een kind kan ik me dat wel voorstellen. Het is niet leuk als je op school door iedereen uitgelachen wordt.
Ik ben echter een ( geboren) Spartaan, net zo als ik een geboren Nederlander ben.
Niet iets om je voor te schamen, want voorlopig wil heel de wereld hier wonen en niet andersom.
Ik ben supporter van een club die in goede tijden met prachtig voetbal en topspelers, minder toeschouwers had dan nu.
In Zuid stroomt de Kuip leeg als het een tijd minder gaat ( Periode Bengtsson en Verbeek ).

Waar ik me wel voor schaamde waren de acties van spelers als Rachid Bouauzan, Kramer en Coremans.
Het Spartashirt onwaardig, en dat liet ik ook aan iedereen weten.

D
JB
Spangenaar
Je reactie op  h_zeeman
4 maanden geleden

Dat zijn in de regel geen supporters maar sympathisanten. Mensen die alleen in de eredivisie willen komen en zonder probleem een scc voor zuid of in hun goede jaren Excelsior namen. Mijn vader zaliger zou zeggen daar win je geen oorlog mee. Als wij in de veldslag staan liggen hun te schuilen in een greppel.

h_zeeman
Spangenaar
Je reactie op  JB
4 maanden geleden

Ze worden ook wel successupporters genoemd.
Er zijn veel mensen die zich graag vereenzelvigen met iets of iemand.
Een nederlaag voelt dan als een persoonlijke nederlaag en als dat te vaak gebeurt, zoeken ze iets waarmee ze zich wel happy voelen en mee kunnen pronken.
En waarom hebben wij weinig van deze “supporters” ?
Ik denk omdat wij hetzelfde hebben wat bijvoorbeeld Barcelona heeft.
Dat is “mes que un club “. Meer dan een club.
Sparta is een instituut, een beweging, een cultuur, een manier van denken, een taal die je spreekt.
Iets waardoor jij geworden bent wat je bent en de club geworden is wat jij bent.

D
HansReitzema
Spangenaar
Je reactie op  h_zeeman
4 maanden geleden

Dat is dan wel een taal met heel veel onverstaanbare dialecten, hoor. Want ik begrijp soms helemaal niets van wat ik hier lees.

h_zeeman
Spangenaar
Je reactie op  HansReitzema
4 maanden geleden

Ja , er is wat import . Wat dat betreft zijn we nog steeds een afspiegeling van de maatschappij 🙂
Maar als je er niet uitkomt, zeg het me Misschien dat ik het wel begrijp.

D
HansG
Spangenaar
4 maanden geleden

Zelfde opstelling als tegen Zuid zou ik zeggen.

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  HansG
4 maanden geleden

Mijnans hoort in de basis, heeft hij verdiend.
En we hoeven ook niet met 5 verdedigers te spelen.
Dus 1 ervan eruit.
Fortes is de minste, maar dan moet je verder gaan schuiven.
Van mij mag Heijlen rechtsback.

D
HansG
Spangenaar
Je reactie op  Hans E
4 maanden geleden

Dat ben ik met je eens Mijnans voor Fortes.

D
jansen en tilanus
Spartaantje
4 maanden geleden

aanstaande zondag eerst maar eens een keer winnen…….daarna praten we verder

sparta_uk
Spartaantje
4 maanden geleden

Altijd trots Spartaan. Maar als je Sparta ademt mag je best kritisch zijn als het niet loopt. Heb niks met de eeuwige positivo’s , daar win je geen wedstrijden mee.

D
ton
Je reactie op  sparta_uk
4 maanden geleden

Nou ook met negatieve niet…wij staan toch (gelukkig maar) niet in het veld?

SR1960
Spartaantje
4 maanden geleden

Zondag 3 punten veel belangrijker.

D
Koen Heijden
Spangenaar
4 maanden geleden

Benjamin van Leer of Brian Smeet? Of mis ik de grap.

Laatste wijziging 4 maanden geleden door Koen Heijden
D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  Koen Heijden
4 maanden geleden

Je bedoelt wie er in de goal moet van die twee?
ik zou de laatste nemen.

D
appie ossie
Spangenaar
Je reactie op  Dikker
4 maanden geleden

Geweldig !!

Nico Pijpers
4 maanden geleden

Trots op me club dat ben ik al meer dan een halve eeuw .
Dat het niet altijd loopt zo als iedereen het wil kan overal voor komen .
Maar het blijft me clubje .

D
Spartaan uut Grunn
Spartaantje
Je reactie op  Nico Pijpers
4 maanden geleden

Precies hetzelfde heb ik. Ik kan weleens de ziekte er in hebben als alles fout gaat. Maar ook Ik ben al meer dan ruim een halve eeuw trots op onze club

D
Hans E
Gladiator
4 maanden geleden

Klopt wel in ieder geval.
Ik durf weer openlijk trots over Sparta te praten.
Ondertussen baal ik wel dat we nu al 2 jaar achter elkaar daar niet terecht de overwinning pakken.
Hoe mooi was het dan niet geweest?

Laatste wijziging 4 maanden geleden door Hans E