Spartanen, wat een weelde! Na een onnodige nederlaag tegen Utrecht en een iets meer terechte nederlaag bij Ajax, won de club twee duels op rij op Woudestein en thuis tegen Vitesse. Nu staat weer een laag geklasseerde ploeg op het programma: FC Emmen. De ploeg wist vorige week ook al van Excelsior te winnen en klom eindelijk naar de bevrijdende vijftiende plaats. Die reeks zouden zij graag door willen zetten. Voor Sparta de taak, na de nederlaag van FC Utrecht, om afstand te doen en over FC Twente heen te wippen.

Dit doet Sparta met dezelfde elf als tegen Vitesse. Dit betekent dat De Guzman nog steeds afwezig is en Van Mullem zijn plek inneemt. Ditzelfde geldt voor Eerdhuijzen, die de geschorste Auassar vervangt. FC Emmen heeft te maken met maar liefst negen (!) afwezigen, dus in de huidige vorm moet Sparta de ploeg uit Drenthe kapot spelen.

Stormachtig begin

De wedstrijd kende een leuke openingsfase. Sparta drukte direct naar voren en wist op die manier wat kansen te creëren. De grootste was van Vito van Crooij. Lauritsen kopte tussen twee man de bal goed door op de opkomende Van Crooij. Hij nam de bal direct op de pantoffel, maar zijn poging werd goed verwerkt door keeper Van der Hart. Daarvoor was Koki Saito nog gevaarlijk. Een teruggetrokken voorzet van Verschueren schoot hij op doel, maar een verdediger van Emmen haalde de bal van de lijn. Sparta speelde goed aan de bal en Emmen wist weinig te creëren. Na de openingsfase was de storm gaan liggen. Sparta combineerde makkelijk op het middenveld en over de flanken, maar tot echt grote kansen kwam het niet. Voornamelijk de corners waren ontzettend dreigend. Zo kopte Verschueren op doel, maar recht op de doelman af. Ook slingerde Van Crooij een corner vlak langs het doel, maar niemand wist die uitstekende corner binnen te lopen.

‘De beste linkerkant van Spangen’

Sparta drong vlak voor rust nog even aan en deed dit voornamelijk over de linkerkant. Het trio Saito – Kitolano – Pinto speelde een erg sterke eerste helft en dit resulteerde eindelijk in de 0-1. Na een goede combinatie kreeg de uitstekend spelende Koki Saito de bal van Pinto. Hij liet twee Emmenaren met een heerlijke actie zijn hielen zien en schoot geweldig raak in de verre hoek. Het uitvak ontplofte en zo scoorde Koki zijn derde doelpunt op een rij. De kleine Japanner speelt met de wedstrijd beter en bekroont hiermee zijn uitstekende seizoen.

Zo ging Sparta met een verdiende voorsprong rusten. Sparta speelde erg sterk de eerste helft. Goed aan de bal, solide achterin en er werden kansen gecreëerd op meerdere manieren. Zowel in de lucht als over de grond was Sparta de baas.  Lauritsen speelde sterk in de lucht, Verschueren heerste op het middenveld, Sambo liet zien een uitstekende back te zijn en het duo Vriends en Eerdhuijzen is een stabiele factor. Het klopte allemaal!

Sparta wil snel de tweede maken

Direct na rust wilde de in het schitterende Jules Deelder-shirt spelende Sparta snel een einde maken aan de spanning. Een vrije trap van Van Crooij leverde een grote kans op van Verschueren, maar op miraculeuze wijze ging de bal niet in het doel. Vriends kon de rebound net niet binnentikken. Tien minuten later was het weer Verschueren met een gigantische kans. Lauritsen leidde de counter in met een bal op Van Crooij. Hij trok naar binnen en gaf de bal werkelijk perfect voor op de inlopende Verschueren. Hij zette zijn hoofd tegen de bal, maar via de onderkant van de lat ging de bal niet in het doel. Zo kon Sparta de wedstrijd niet dood maken en had FC Emmen nog hoop om een punt uit het vuur te slepen.

Emmen controleerde de wedstrijd steeds meer en dit werd ingeleid door een merkwaardige wissel. Na zeventig minuten werd Koki vervangen door Aaron Meijers. Hierdoor ging Pinto als hangende linksbuiten spelen. Dit kwam het spel van Sparta niet ten goede, want FC Emmen kreeg de ruimte om het spel te maken en op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Tot echt grote kansen kwam Emmen niet. De grootste kans was voor El Messaoudi, die van dichtbij in de handen van Olij kopte. Emmen gaf veel voorzetten, maar geen speler uit Drenthe die goed opgesteld stond. Sparta was wel onnodig paniekerig en slordig. Zo werd elke bal naar voren gepeerd en was het vrouwen en kinderen eerst. Dit had gelukkig geen negatieve gevolgen.

Heerlijke goal gooit wedstrijd in het slot

Vito van Crooij had nog een toegift in zijn voeten en keek dit goed af bij Koki. Over rechts speelde onze Limburgse ster de bal langs twee Emmenaren en vlak voor doelman Van der Hart schoot hij in de korte hoek raak. Over en sluiten. Sparta wint hierdoor met 0-2 in Emmen en klimt het, in ieder geval voor even, naar plek vijf (!). Sparta speelde weer een goede pot en beleeft een droomseizoen. Waar eindigt dit? Nu even twee weken bijkomen en dan is het tijd voor het toetje. Feyenoord-thuis! Fijn weekend Spartanen!