In een interview met Dennis van Bergen van het AD/RD sprak Sparta technisch manager Henk van Stee zich uit over de plannen die over niet erg lange tijd ter stemming worden gebracht door de clubs uit de eredivisie. Van Stee wil geen 16 clubs, maar wil er 20 in de eredivisie!

Na veel gesteggel over het kunstgras, de teloorgang van het Nederlandse Voetbal en de mening van aanvoerders en journalisten is er door een Engels onderzoeksbureautje een rapportje opgemaakt. Dit rapportje is nog niet openbaar, maar het komt er een beetje op neer dat de top-3 een geste willen doen naar de andere clubs in de eredivisie waarbij zij 10% van hun Europese inkomsten willen afstaan om onder meer het kunstgras in de eredivisie af te schaffen. De top-3 clubs – met hun immer gulle gedrag en bijzondere gevoel voor solidariteit – willen daar natuurlijk wel iets voor terug hebben: Een eredivisie van 16 clubs en dat Ajax en PSV hun jong teams mee blijven doen in de pilssssleague eerste divisie.

Op onlangs gehouden forumavond voor Sparta supporters gaf Algemeen Directeur Manfred Laros al aan zich zorgen te maken over deze ontwikkelingen. Daar waar Sparta vorig seizoen nog invloed had, is deze nu helemaal weg en kunnen clubs als FC Emmen en Fortuna Sittard wellicht veel makkelijker beïnvloed worden door de grote boze wolven van de top 3 als er straks gestemd moet worden. Althans dat was de mening van de altijd voorop in de strijd gaande Manfred Laros. Of hij daar een officieel standpunt namens Sparta in nam was niet bekend.

Collega Henk van Stee deed dat in ieder geval niet. In het interview dat hij gisteren met het AD/RD had werd duidelijk gemaakt dat zijn mening een persoonlijke was. Nogal vreemd als de Technisch Manager van Sparta , die deel uit maakt van het MT en de operationele leiding, zich op persoonlijke titel uitspreekt over zaken die dan niet direct Sparta betreffen (oh ja, we spelen eerste divisie) maar natuurlijk wel indirect. Zeker als het een reactie is op een deel van een algeheel plan waar ook promotie en degradatieregelingen ter sprake zullen komen.

Maar goed, ondanks dat het vreemd is dat er op persoonlijke titel gesproken wordt, gaat het het er ook over wat er dan gezegd word.

Van Stee is, zoals ook al op de forumavond naar voren kwam, zwaar voorstander van voetballen op echt gras. Daarover bestaan geen misverstanden: Mooi als Sparta gecompenseerd wordt zodat de club kan investeren in de trainingsaccommodatie. Wat van Stee niet ziet zitten is dat we terug moeten naar 16 clubs. Hij ziet liever 20 clubs in de eredivisie. En dan geen jong clubs erbij, die kunnen beter hun eigen competitie weer terug krijgen. Nee, 20 clubs, waarbij de topclub tegen hun zwakke broeders in deze uitgebreide eredivisie hun talenten en reserves laten wennen aan het grote werk. Ook uitleen van spelers naar echte clubs zou de competitie beter maken.

Van Stee heeft dus een hele andere zienswijze dan het plan wat komende periode gepresenteerd zal worden.

Uiteindelijk zullen we het zien wat er gaat gebeuren. We kunnen hoog of laag springen, maar invloed hebben we nauwelijks. Hoe pijnlijk het ook is: De invloed ligt nu bij clubs als Emmen, Fortuna en Excelsior. Dat is het lot van de degradant.

ITWM doet verder een klein onderzoek onder de lezers van deze website wat betreft dit onderwerp. Hierbij kan een anonieme enquête worden ingevuld: https://nl.surveymonkey.com/r/TH2VZBR . Alvast dank voor het invullen!

SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner