Sparta heeft de stadsderby tegen Feyenoord met 0-2 verloren. Eigenlijk was het geen moment spannend te noemen en de overwinning van Feyenoord (dat zelf overigens ook niet briljant speelde) is dan ook niet meer dan terecht te noemen.

Alle spierballentaal voor de wedstrijd ten spijt begon Sparta niet best aan de wedstrijd. De positieveling zal het nog ‘aftasten’ noemen maar realistisch gezien was het gewoon slap. Feyenoord was eigenlijk vanaf het begin de bovenliggende partij en Sparta kon daar weinig tegenover stellen. Het valt niet met zekerheid te zeggen, maar het matige spel van Sparta in de beginfase zou zomaar met de (gedwongen) keuzes van Fraser te maken kunnen hebben gehad. Dat Beugelsdijk speelde in plaats van de geblesseerde Vriends is logisch, maar het ADO-icoon mag eigenlijk de veters van vriendje Vriends niet strikken. Het opstellen van Burger ten faveure van Mijnans was minder logisch. Mijnans staat eigenlijk symbool voor de wederopstanding van Sparta na de matige start van de competitie en het valt derhalve niet te billijken dat je een huurling opstelt op de plek van een eigen talentvolle jeugdspeler.

Tel daarbij op dat ook de normaliter het verschil makende Thy, Harroui en Duarte niet uit de verf kwamen en Engels eigenlijk nauwelijks voet aan de grond kreeg tegen de Feyenoordverdediging en het overwicht van Feyenoord was makkelijk verklaarbaar. Het duurde dan ook niet lang tot de 0-1 in het netje lag. Beugelsdijk greep half in met een corner tot gevolg. Bij die corner koos Okoye voor een stomp in plaats van een vangbal en uit de tweede corner werd er onvoldoende daadkrachtig verdedigd door de Spartanen. Geertruida leek nog even buitenspel te staan maar na ingrijpen van de VAR stond de 0-1 op het bord. Een op dat moment terechte voorsprong.

Wie dacht dat Sparta daarna een tandje bij zou schakelen kwam bedrogen uit. Feyenoord leek het wel prima te vinden en Sparta leek niet beter te kunnen. Eigenlijk kwamen we in het restant van de tweede helft niet verder dan een halve omhaal van Engels die meters overging. De met veel bombarie gehaalde Feyenoord-spits Pratto raakte ondertussen nog de paal, nadat Beugelsdijk hem wederom helemaal kwijt was.

De tweede helft begon iets beter voor de Spartanen. Er zat iets meer pit in het spel, met de voor Duarte ingekomen Kharchouch, die in ieder geval wat energie in het spel van Sparta bracht. Doordrukken deed Sparta echter niet en de wedstrijd kabbelde eigenlijk maar een beetje voort. De 0-2 van Feyenoord leek eerder in de lucht te hangen dan een gelijkmaker van de echte Rood-Witten. Maar Feyenoord spaarde vooral zijn krachten voor de drukke maand januari en dat maakte de wedstrijd tot een saai schouwspel. Fraser probeerde de boel weer een beetje op te jutten door de enthousiaste Mijnans te brengen voor de flets spelende Burger. Ondertussen kreeg Pratto een wereldkans toen Beugelsdijk weer eens een bal miste. De spits van Feyenoord had het vizier gelukkig wederom niet op scherp en schoof de bal half vallend naast.

In de 63e minuut kreeg Sparta eindelijk een mogelijkheidje, maar Engels kreeg de diepe bal van Auassar niet voldoende onder controle om gevaarlijk te worden. Een minuut later kreeg Feyenoorder Sinisterra een wereldkans maar hij lobde de bal over het doel. Advocaat greep meteen in en wisselde Sinisterra voor een andere speler. Thy schoot daarna meters naast en Abels (de dubbelganger van SV-bestuurslid Sander Kooijman) greep nuttig in bij een Feyenoord aanval. De terugvallende Kharchouch verknalde daarna een veelbelovende Sparta counter en Advocaat wisselde weer een speler voor een andere speler. En passant pakte Auassar weer eens een gele kaart. Fraser zwaaide naar Higler omdat hij even met de scheids wilde praten. Dat gebeurde ook. Ja ja, u ziet het, beste lezer, het werd er niet beter op. Gelukkig had Fraser dat ook in de gaten, dus bracht hij Fortes. Eigenlijk onbegrijpelijk dat de wekelijks het verschil makende Fortes niet in de basis stond.

Toen was daar ineens Tommy Beugelsdsijk. Als een ware Maradona slalomde hij door de verdediging om alleen tot stilstand gebracht te kunnen worden middels een forse overtreding. Helaas zag de VAR er geen penalty in. Ondertussen bleef Kharchouch bal na bal inleveren. Fraser probeerde nog iets met het inbrengen van Smeets en iets later Gravenberch. Maar het leek er allemaal niet in te zitten vandaag. En zo kabbelden we richting de 88e minuut. Voor Cor dan maar? Ook niet. Jammer. Diep in de blessuretijd werd het nog 0-2 door een Comedy Capers actie van Okoye, Fortes en Harroui. Einde verhaal. Geen glansrijke overwinning van Feyenoord, maar wel een terechte. Ach, het is beter dan 0-7.

Teveel spelers bij Sparta haalden vandaag hun niveau niet. Tegen dit Feyenoord was zeker iets te halen, maar het mocht niet zo zijn. Geen woorden meer aan vuil maken en hopelijk staat Sparta er weer wel in de zeer belangrijke wedstrijd tegen Fortuna aanstaande woensdag.

Abonneer
Abonneren op
188 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties