Sparta heeft de stadsderby tegen Feyenoord met 0-2 verloren. Eigenlijk was het geen moment spannend te noemen en de overwinning van Feyenoord (dat zelf overigens ook niet briljant speelde) is dan ook niet meer dan terecht te noemen.

Alle spierballentaal voor de wedstrijd ten spijt begon Sparta niet best aan de wedstrijd. De positieveling zal het nog ‘aftasten’ noemen maar realistisch gezien was het gewoon slap. Feyenoord was eigenlijk vanaf het begin de bovenliggende partij en Sparta kon daar weinig tegenover stellen. Het valt niet met zekerheid te zeggen, maar het matige spel van Sparta in de beginfase zou zomaar met de (gedwongen) keuzes van Fraser te maken kunnen hebben gehad. Dat Beugelsdijk speelde in plaats van de geblesseerde Vriends is logisch, maar het ADO-icoon mag eigenlijk de veters van vriendje Vriends niet strikken. Het opstellen van Burger ten faveure van Mijnans was minder logisch. Mijnans staat eigenlijk symbool voor de wederopstanding van Sparta na de matige start van de competitie en het valt derhalve niet te billijken dat je een huurling opstelt op de plek van een eigen talentvolle jeugdspeler.

Tel daarbij op dat ook de normaliter het verschil makende Thy, Harroui en Duarte niet uit de verf kwamen en Engels eigenlijk nauwelijks voet aan de grond kreeg tegen de Feyenoordverdediging en het overwicht van Feyenoord was makkelijk verklaarbaar. Het duurde dan ook niet lang tot de 0-1 in het netje lag. Beugelsdijk greep half in met een corner tot gevolg. Bij die corner koos Okoye voor een stomp in plaats van een vangbal en uit de tweede corner werd er onvoldoende daadkrachtig verdedigd door de Spartanen. Geertruida leek nog even buitenspel te staan maar na ingrijpen van de VAR stond de 0-1 op het bord. Een op dat moment terechte voorsprong.

Wie dacht dat Sparta daarna een tandje bij zou schakelen kwam bedrogen uit. Feyenoord leek het wel prima te vinden en Sparta leek niet beter te kunnen. Eigenlijk kwamen we in het restant van de tweede helft niet verder dan een halve omhaal van Engels die meters overging. De met veel bombarie gehaalde Feyenoord-spits Pratto raakte ondertussen nog de paal, nadat Beugelsdijk hem wederom helemaal kwijt was.

De tweede helft begon iets beter voor de Spartanen. Er zat iets meer pit in het spel, met de voor Duarte ingekomen Kharchouch, die in ieder geval wat energie in het spel van Sparta bracht. Doordrukken deed Sparta echter niet en de wedstrijd kabbelde eigenlijk maar een beetje voort. De 0-2 van Feyenoord leek eerder in de lucht te hangen dan een gelijkmaker van de echte Rood-Witten. Maar Feyenoord spaarde vooral zijn krachten voor de drukke maand januari en dat maakte de wedstrijd tot een saai schouwspel. Fraser probeerde de boel weer een beetje op te jutten door de enthousiaste Mijnans te brengen voor de flets spelende Burger. Ondertussen kreeg Pratto een wereldkans toen Beugelsdijk weer eens een bal miste. De spits van Feyenoord had het vizier gelukkig wederom niet op scherp en schoof de bal half vallend naast.

In de 63e minuut kreeg Sparta eindelijk een mogelijkheidje, maar Engels kreeg de diepe bal van Auassar niet voldoende onder controle om gevaarlijk te worden. Een minuut later kreeg Feyenoorder Sinisterra een wereldkans maar hij lobde de bal over het doel. Advocaat greep meteen in en wisselde Sinisterra voor een andere speler. Thy schoot daarna meters naast en Abels (de dubbelganger van SV-bestuurslid Sander Kooijman) greep nuttig in bij een Feyenoord aanval. De terugvallende Kharchouch verknalde daarna een veelbelovende Sparta counter en Advocaat wisselde weer een speler voor een andere speler. En passant pakte Auassar weer eens een gele kaart. Fraser zwaaide naar Higler omdat hij even met de scheids wilde praten. Dat gebeurde ook. Ja ja, u ziet het, beste lezer, het werd er niet beter op. Gelukkig had Fraser dat ook in de gaten, dus bracht hij Fortes. Eigenlijk onbegrijpelijk dat de wekelijks het verschil makende Fortes niet in de basis stond.

Toen was daar ineens Tommy Beugelsdsijk. Als een ware Maradona slalomde hij door de verdediging om alleen tot stilstand gebracht te kunnen worden middels een forse overtreding. Helaas zag de VAR er geen penalty in. Ondertussen bleef Kharchouch bal na bal inleveren. Fraser probeerde nog iets met het inbrengen van Smeets en iets later Gravenberch. Maar het leek er allemaal niet in te zitten vandaag. En zo kabbelden we richting de 88e minuut. Voor Cor dan maar? Ook niet. Jammer. Diep in de blessuretijd werd het nog 0-2 door een Comedy Capers actie van Okoye, Fortes en Harroui. Einde verhaal. Geen glansrijke overwinning van Feyenoord, maar wel een terechte. Ach, het is beter dan 0-7.

Teveel spelers bij Sparta haalden vandaag hun niveau niet. Tegen dit Feyenoord was zeker iets te halen, maar het mocht niet zo zijn. Geen woorden meer aan vuil maken en hopelijk staat Sparta er weer wel in de zeer belangrijke wedstrijd tegen Fortuna aanstaande woensdag.

4 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
194 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
D
Ruud
Leonidas
12 dagen geleden

Ik denk dat het wel goed is geweest dat Fortuna van Heerenveen heeft gewonnen.
Sparta zal daardoor echt die ploeg niet onderschatten.
Beetje vergelijkbaar met de wedstrijd tegen Twente.

D
appie ossie
Spangenaar
Je reactie op  Ruud
11 dagen geleden

gelijk hebbie en dan kan het zomaar 3 puntjes voor ons worden wanneer ze dezelfde instelling hebben zoals bij fc fraude en W 2

D
SpartaJordy
Gladiator
12 dagen geleden

Een heel teleurstellende wedstrijd. Overigens niet alleen vanuit Spartaans perspectief. Voor de neutrale toeschouwer was het ook armoedig. Een derby die in de praktijk nooit een derby is geweest.

Jammer, dat het er vandaag niet uitkwam. Dat is ook deels pech. Toch vind ik deels dat het te afwachtend was in mijn optiek mag je in derby best meer risico nemen en vooruit voetballen. In het geheel vond ik Feyenoord beter, maar niet zo goed dat Sparta er 2-0 van hoefde te verliezen. Iets meer lef en geluk was er heus wel een resultaat mogelijk. Jammert. Op naar Fortuna, wat gewoon een heel belangrijk duel is ondanks de “riante positie” op de ranglijst.

D
Allez OM
Spangenaar
12 dagen geleden

Toen Senesi werd aangespeeld stond Geertruida buitenspel toen hij scoorde niet meer, de verslaggever vond t buitenspel omdat Geertruida voordeel haalde uit zijn eerdere buitenspel positie. Waar of niet waar, ik ken de regels wat dat betreft niet

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Allez OM
12 dagen geleden

het was 100% geen buitenspel

@ton is scheidsrechter en zal dit bevestigen…

D
Allez OM
Spangenaar
Je reactie op  ATX
12 dagen geleden

Klopt maar r gaat mij om het feit dat in eerste instantie 100% wel buitenspel stond, daarna niet meer maar hij haalde dus voordeel uit zijn eerdere buitenspel situatie,

D
SpartaJordy
Gladiator
Je reactie op  Allez OM
12 dagen geleden

Sorry maar dit snap even niet. Je kan voorafgaand meters buitenspel lopen maar op moment van passen je op of voor de lijn “gewoon netjes” van buitenspel staat lijkt mij er niks aan de hand. Het is of was overigens ook geen hinderlijk buitenspel. Ik had graag gezien van wel. Maar for the sake of football laten we zulke momenten aub ook niet discutabel maken want dan gaat het echt de verkeerde kant op met het spelletje(nog meer).

D
Allez OM
Spangenaar
Je reactie op  SpartaJordy
12 dagen geleden

Zoals gezegd ik weet die regel niet precies maar wat ik schrijf zijn de woorden van de verslaggever van espn ! Blijkbaar kende hij de regels ook niet goed

D
SpartaJordy
Gladiator
Je reactie op  Allez OM
12 dagen geleden

Niet perse naar jou toe. Meer dat door de VAR steeds meer discutabel wordt en er zoveel regels veranderd zijn de afgelopen jaren. De romantiek van de sport verdwijnt er steeds meer door.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Allez OM
12 dagen geleden

in buitenspelpositie als hij de bal had ontvangen, ja

Bart Verhoeven
Spartaantje
12 dagen geleden

Off: Sparta mag woensdag niet verliezen van Fortuna bij verlies kan je zomaar een paar plekken zakken denk dat een gelijkspel of winst zeker mogelijk is maar fortuna gaat met een lekker gevoel die wedstrijd in na winst gisteren

Bospolderaar
Spartaantje
12 dagen geleden

Sparta moet proberen in deze transferperiode een 2e keeper aan te trekken. Stel dat Okoye geblesseerd is of geschorst of corona-positief, dan heb je nu alleen drama achter de hand. Degradatie heeft vaak te maken met een keepersprobleem !

D
Sunny
Spartaantje
Je reactie op  Bospolderaar
12 dagen geleden

Beter een creatieve aanvaller/middenvelder halen

D
Allez OM
Spangenaar
Je reactie op  Bospolderaar
12 dagen geleden

Harush had je kunnen halen

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Bospolderaar
12 dagen geleden

We hebben ook Coremans nog.
Vier keepers is te veel/te duur.

D
Jan
Gladiator
Je reactie op  Bospolderaar
12 dagen geleden

Van Leer is er toch nog.

D
wvb87
Spartaantje
Je reactie op  Jan
12 dagen geleden

Ik moest lachen maar het is niet grappig.