In een werkelijk waar kolkende Galgenwaard won Sparta nipt met 1-5 van de plaatselijke kleuters. De 2e uitoverwinning op rij. Sparta is In The Winning Mood!

Irritante k*$te jonge (*&$ elftallen

1-5. Heerlijk natuurlijk! Toch was Jong Utrecht – Sparta niet alleen maar Rotterdamse hosanna. De wedstrijd was vooral maar weer eens de bevestiging dat jonge elftallen een schande zijn voor deze competitie. Die ploegen hebben geen eigen supporters en ze doen niet ‘om het echie’ mee. Jong Utrecht bijvoorbeeld, wordt waarschijnlijk laatste, maar kan dit seizoen niet eens degraderen. Jong Sparta kan overigens in de tweede divisie in de middenmoot eindigen, maar wel degraderen. Ja, die voetbalpiramide werkt even logisch als geweldig…..

Jonge elftallen in de eerste divisie kan je het beste maar negeren, ware het niet dan je wel punten tegen ze kan pakken. De vorige zin moet dus hersteld worden. Helaas moet je ze serieus nemen.

De ambiance is al treurig als je tegen Jong PSV of Jong Ajax moet spelen op een achteraf veld, maar in een bizar lege Galgenwaard is het aanschouwen van zo’n wedstrijd al helemaal een rare gewaarwording. De KNVB heeft met het toelaten van jonge elftallen in de eerste divisie gewoon geblunderd, maar ook de meeste eerste divisie clubs hebben boter op hun kop. Voor enkele tienduizenden Fox-euro’s per jaar stemden de meeste clubs (Sparta gelukkig niet) voor toetreding van de ‘jonge elftallen’. De meeste eerste divisie clubs stemden ook al voor voetballen in interlandweekenden. De meeste eerste divisie clubs nemen hun eigen competitie dus niet bijster serieus. De KNVB neemt de competitie niet bijster serieus. Diverse clubs uit de eredivisie vinden het wel best zo en denken alleen aan hun eigen opleidingselftallen. Beter promoveren we gewoon snel weer naar de eredivisie, dan zit een andere club maar met die jong-elftal-ellende opgescheept.

Sparta is gegroeid

Jong Utrecht staat onderaan en pakte in 2019 pas één punt. Dat zou dus een makkie moeten worden. Maar we hebben eerder dit seizoen gezien dat dat lang niet altijd op gaat. Uit tegen zeer matige ploegen kon Sparta het vaak niet opbrengen om te winnen en al helemaal niet om overtuigend te winnen. Denk alleen maar aan Helmond Sport uit. Helmond is van ongeveer hetzelfde niveau als Jong Utrecht, maar ‘we’ verloren daar kansloos.

Tegen Jong Utrecht liep het gelukkig allemaal anders. Het was de tweede overtuigende uitoverwinning op rij en we mogen dus wel constateren dat Sparta in uitwedstrijden gegroeid is.

Natuurlijk, het is eigenlijk te laat. Wat als Henk Fraser vlak voor de winterstop de ploeg niet met een laffe hondentactiek tegen Jong Ajax de wei in had gestuurd? Wat als we direct na de winterstop met 4 verdedigers waren gaan spelen? Wat als Fraser niet zo lang had vastgehouden aan Drenthe, Veldwijk en Wuytens als onaantastbare krachten, maar veel eerder voor concurrentie op iedere positie had gekozen? Wat als……tja, wellicht hadden we dan Twente nog in het vizier gehad. Maar gedane zaken nemen geen keer. Twente wordt kampioen, dat is zeker, Sparta moet zich dus gaan richten op de play-offs. En richting play-offs lijkt dit Sparta de uitwedstrijden steeds beter onder controle te krijgen en dat is toch gewoon goed nieuws.

Veredelde oefenpot

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Jong Utrecht liet Fraser al doorschemeren dat hij de wedstrijd in de Domstad zag als een veredelde oefenpot. Dat bleek ook wel. Coremans begon in de basis, om hem ook eens wat minuten te laten maken. Er is verder niets aan de hand met Kortsmit, die ook niet definitief gepasseerd is of zoiets, ‘gewoon ‘even Coremans minuten gunnen. Dabo en Drenthe waren licht geblesseerd. Er wordt in deze fase geen enkel risico genomen, dus hoefden ze niet in actie te komen. Breinburg kreeg weer eens wat invalminuten. Harroui werd wat rust gegund in de tweede helft. Jammer voor Fraser dat hij niet 5 keer mocht wisselen, dan had hij dat vast gedaan.

Coremans redde 2 keer in eerste kwartier, daarna over met Utrecht

Veel Spartanen had dit potje maar links laten liggen, maar toch waren nog iets meer dan 150 supporters op het uitvak aanwezig. Hulde voor deze die-hards. Zo’n leeg stadion is net een klankkast (een aantal jaar eerder maakten we min of meer hetzelfde mee tegen Jong FC Twente), dus als het uitvak zong, klonk het nog behoorlijk luid door het stadion heen ook. Een paar keer zong een plukje Spartanen op de hoofdtribune ook mee, wat een grappig effect had. Verder had Jong Utrecht gezorgd dat er wat vader en tantes van de jeugdige spelers kwamen opdraven. Zo’n sfeertje dus.

Er waren welgeteld 0 neutrale supporters op dit duel afgekomen. Waren er wel neutrale supporters geweest, dan hadden zij de eerste 10 minuten best aardig gevonden. De ploegen hielden elkaar in die fase in evenwicht en er vielen kansen aan beide zijden. Voor Sparta waren Ache en Rayhi dichtbij de 0-1, maar ook Jong Utrecht kreeg in de 9e minuut een zeer grote kans. Coremans redde goed. Een belangrijk moment, want zo’n wedstrijd kan nog best raar lopen als je achter komt te staan.

Niet lang na deze redding van Coremans kwam Sparta op 0-1. De Spartaanse assist-koning Rayhi legde de bal op het hoofd van Abels die volkomen vrij kon inkoppen en zo zijn eerste voor onze club maakte. Dat Jong Utrecht inmiddels al 77 (!) doelpunten tegen heeft verbaasd uw verslaggever van dienst niets. Abels kopte vrij in, maar ook Ache werd bij deze vrije trap nauwelijks gedekt en Auassar en Dervisoglu stonden ook vogeltje vrij. Hoe kan je bij een simpele vrije trap in vredesnaam 4 spelers vrij laten staan?

Na een kwartier voetballen had Jong Utrecht zowaar nog een laatste plaagstootje, maar ook deze inzet werd gered door Coremans. Daarna was het over en uit met Jong Utrecht en werd al snel duidelijk dat Sparta deze pot moeiteloos naar zich toe zou gaan trekken.

Ache en Abels

Veldwijk begon weer op de bank en Ache weer in de basis. Het is natuurlijk maar de vraag of Ache in de play-offs -tegen betere verdedigingen- ook zo goed voor de dag komt, maar op dit moment is het volkomen terecht dat Ache in de basis staat, want Veldwijk liet het ook tegen matige ploegen de laatste maanden te vaak af weten en soms neigde zijn optredens zelfs naar werkweigering (met als dieptepunt Eindhoven-uit). Ache werkt zich ieder wedstrijd helemaal uit de naad. En dat niet alleen. De spits uit de eigen jeugdopleiding is ook nog eens beslissend. Zo ook tegen Utrecht. Ache liep in de 32e minuut diep op een bal van Abels, de verdediging van Utrecht maakte een overtreding en zo ‘versierde’ Ache een penalty, die door Rayhi goed werd ingeschoten.

De 3-0 werd door Ache goed binnen ‘gelopen’ na een voorzet van Abels (die dus prominent bij de eerste 3 doelpunten betrokken was). De 0-5 kon Ache scoren na een voorzet van Dervisoglu. Tussendoor had invaller Veldwijk nog de 0-4 gemaakt na een voorzet van Faye.

Het ging dus eigenlijk allemaal erg makkelijk. Sprankelend werd het nooit, maar de vraag is maar of dat kan, met zo’n zwakke tegenstander en de troosteloze sfeer die er hing. Sparta had nog wel wat doelpunten kunnen maken, met name Rayhi en Ache waren nog dichtbij een treffer, al kreeg ook Jong Utrecht in de tweede helft nog wel een kans(je). Dat Utrecht vlak voor tijd toch nog een doelpuntje meepikte, was te wijten aan Laros Duarte. Hij was in het centrum van de verdediging beland, niet zijn sterkste positie en dat bleek ook wel. Hij verdedigde zo zwak, dat het leek alsof hij een voorbeeld had genomen aan de Jong Utrecht spelers. Zo kwam de eindstand op 1-5. Ook goed. We nemen het Duarte niet kwalijk. Hij speelt meestal goed en als je dan een keer een fout maakt: doe het dan lekker bij een 0-5 voorsprong.

Conclusie na Jong Utrecht – Sparta? Blij dat we er vanaf zijn, wat een vage bedoening was het eigenlijk.

Voor Sparta kwamen in actie: Coremans, Abels, Vriends (75. Breinburg), Auassar, Faye. Harroui (46. Wuytens), Laros Duarte, Deroy Duarte, Rayhi (62. Veldwijk), Dervisoglu, Ache

131 jaar

Aanstaande maandag wordt ons cluppie 131 jaar jong. Dan staat op een goed gevuld Kasteel een wedstrijd tegen een echte ploeg op het programma. Sparta – MVV. Niets mis mee. Er zijn nog wat kaarten te koop via www.spartakaartje.nl. Kom maandag dus naar Het Kasteel voor een lekkere verjaardagspot!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties