Hallo Spartanen en Spartaansen. Dit keer géén beschrijving van mooie luchten maar een hartenkreet.

Ik ben momenteel woonachtig in het Oude Westen. In een pand uit 1881. Ouder dan Sparta dus. Ik ga u niet vermoeien met de gezellige buurtwinkeltjes en vele toko’s met de lekkerste gerechten voor een prijs waar Manfred Laros zijn vingers bij af zou likken. Wil het ook niet hebben over de staat van de kunstgrasmat die ik mijn tuintje heb laten gooien omdat dit mij veel tijd bespaart en het ziet er best kek uit.

Het slopen van de jeugdopleiding en speelwijze zijn voor mij grote doornen in mijn Spartaanse ogen. Wat het eerste betreft: dit is in gang gezet door Henk van Stee. Door onder meer het aan de kant schuiven van Dolf Roks. Ik weet weinig over het functioneren van Dolf, maar je kunt hem in mijn beleving weinig verwijten. Ga maar na. Er zijn de laatste jaren onder zijn bewind legio talenten de deur uitgegaan voor niet misselijke transfersommen. 10 miljoen euro heeft dat ons opgeleverd. Serieus geld, toch?

Ook heb ik Sparta J-O18 mogen aanschouwen en daar zitten echt spelers in die het eerste kunnen halen. Met de juiste begeleiding en coaching kunnen zij uitgroeien tot volwaardige basisspelers. Als het aan Henk van Stee en óók Henk Fräser ligt stopt men met het geven van geld en energie aan deze potentiële groeitak. Het bespaarde budget van anderhalf miljoen euro willen zij direct aanwenden om de selectie te versterken.

Nog even afgezien van de mispikkers die iedere technisch directeur maakt levert het Sparta verder weinig tot niets op. Ga maar na. Spelers die komen tekenen een contract. Zijn ze goed dan tekenen ze nooit meer bij. Een uitzondering hierop is Maduka Okoye, maar hij staat dan ook nog in het begin van zijn carrière. Het is maar de vraag of hij zijn niveau van vorig seizoen kan benaderen.

Ook het wél of niet voor de bus gooien van Emanuel Emegha van Henk van Stee in het interview met Dennis van Bergen afgelopen zaterdag in het AD staat op z’n zachtst gezegd slordig. Volgens Henk of Dennis heeft Emegha (nog?) niet het niveau van de Eredivisie. Deze uitspraak zal wel uit zijn verband gerukt zijn, maar ik hoor Henk nergens de boodschap tegenspreken.

Brengt ons bij het volgende punt: onze speelstijl. Die is er nu vooral op gericht op tegenhouden. Met negen man achter de bal. Dit heeft weer alles te maken met onze hoofdtrainer Henk Fräser. Zelfs in de thuiswedstrijden krijgen wij dit spelconcept voorgeschoteld. Heb het al vaker geschreven: welk systeem je ook speelt, als je géén collectief druk geeft op de eerste bal, maar er zoals nu voor kiest om met tien man te groeperen rond de eigen zestien, dan is het god zegen de greep.

Ons spel hangt van toevalligheden aan elkaar. Er is géén samenhang en gedurende de wedstrijden zie je ons team uit elkaar vallen. Iedereen lijkt maar wat te doen. Er lijkt géén vast plan te zijn. Echt zorgwekkend. Ook bij de samenstelling van het elftal kun je vraagtekens zetten. Niet iedereen loopt op de juiste positie. Ook daarin toont Henk Fräser zich een behoudende trainer. Er wordt niets geprobeerd. We hebben het hier over een ex-voetballer die onder Spartaanse icoon Jan Nijman werd omgeschoold van aanvaller tot verdediger. Omdat hij volgens zijn eigen woorden zo goed was ‘in het veroveren van de eerste bal voorin.’ Hoe kan het dat Henk Fräser de lessen van Jan Nijman niet meeneemt in zijn huidig trainer zijn?

Mijn hoop is dat Louis van Gaal hem zal onderhouden en hem kond doet van het wel en wee van een toptrainer. Over het slopen van de jeugdopleiding zal Louis toch zeker wel een mening hebben? Mijn hoop is tevens gericht op de bestuursleden die Henk van Stee ter verantwoording roepen. Ons dna is “Sparta naar vóóórrrééénnn”. En niet zoals nu: Sparta naar achteren. Als ik door dit stuk wordt beschuldigd van stemmingmakerij, het zij zo. Mijn hoop is dat Henk van Stee het één en ander tegenspreekt. We moeten met elkaar in gesprek en ik pleit niet voor het ontslag van wie dan ook.

Louis van Gaal en bestuur, hellup. We bevinden ons op een hellend vlak en het is nog niet te laat. Er dient nu wél iets te gebeuren. Waarvan akte.

Abonneer
Abonneren op
90 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties